Analyser

Ranking av alla quarterbacks i NFL

Alla lag i NFL är desperata efter att få tag i en quarterback. De frågar sig ständigt om den de har duger. Vi har gjort en topplista genom att välja en quarterback från varje lag. Tyck till!

Det är den överlägset viktigaste positionen i amerikansk fotboll. Det går inte att vinna i NFL om du inte har en bra quarterback. Om man tittar på Super Bowl-mästare det senaste årtiondet är det inte ett enda lag som har vunnit utan en riktigt vass sådan. De är ledarna och klubbarnas ansiktet utåt. De väljs högst i draften och tjänar mest pengar. Det är deras förtjänst om laget vinner och det är deras fel om laget förlorar. Oavsett om det stämmer eller inte. Vilka quarterbacks är egentligen bäst i NFL?

Här nedanför har vi listat 32 quarterbacks. En från varje lag. I de fall där ett lag har använt flera quarterbacks under året har vi helt enkelt valt den som är bäst. Och nej, killen på bilden högst upp är inte med. Den största svårigheten var hur vi skulle göra med Alex Smith och Colin Kaepernick i 49ers. Men eftersom de i stort sett har haft likvärdig statistik, och underlaget på Kaepernick är begränsat, har vi satt dem på samma position som Smith har gjort sig förtjänt av med sitt spel.

Kriterierna för hur högt man hamnar på listan är hur bra en quarterback är just nu beroende på vad de har visat i år, tidigare i sin karriär och vad de är kapabla till. Samtidigt väger vi in huruvida en spelare kan prestera när det verkligen betyder som mest. Till varje spelare har vi lagt till en bild och en kort beskrivning av vilken typ av quarterback denne är.


1. Aaron Rodgers, Green Bay Packers

Aaron Rodgers är ligans mest kompletta quarterback och därför hamnar han högst upp. Han kastar bollen bäst i NFL med sin avslappnade stil. Det är en kombination av träffsäkerhet, armstyrka och en förmåga att förstå var kasten måste placeras. Men anledningen till att Rodgers står ut från konkurrensen är att han även är tillräckligt atletisk för att vara ett hot att springa bollen själv och att hans bollplacering dessutom är fantastisk även när han kastar i full fart.

Rodgers står för mycket produktion framåt och kastar sällan interceptions. Särskilt inte nere vid målområdet. Han har alltid haft bra receivers vid sin sida i Green Bay. I år gick många ned med skador. Rodgers fick hantera det samtidigt som han spelade bakom en svag offensiv linje och med ett dåligt springspel som hjälp. Trots det toppade han återigen NFL i passer rating och ledde Packers till slutspel.

Aaron Rodgers


2. Tom Brady, New England Patriots

En hårsmån från förstaplatsen hittar vi Tom Brady. Tillsammans med sin tränare Bill Belichick har han byggt upp en av de mest framgångsrika dynastier som NFL har sett på länge. Förra året var Brady bara något enstaka spel ifrån att vinna sin fjärde Super Bowl. Att spela quarterback i NFL handlar om långvarighet. Brady har i stort sett gjort elva bra säsonger i rad. Dessutom har han vunnit matcher med sitt lag trots att offensiven har bytt identitet många gånger om.

Brady är en tuff och envis vinnarskalle. Han klarar utan svårighet av alla kast och den hastighet som han går igenom sina reads på planen är ingenting annat än helt fantastiskt. På senare år har han blivit en av de bästa i NFL på att läsa försvaret innan spelet drar igång. Det har hjälpt honom och Patriots offensiv att ta över både första- och andraplatsen för mest poäng på en säsong i ligans historia.

Tom Brady


3. Peyton Manning, Denver Broncos

Innan den här säsongen började hade inte Manning hamnat så här högt upp. Men han har visat att det är här han hör hemma. Trots att armstyrkan inte längre finns där så hittar Manning sätt att vinna över försvaren och ta hem matcherna. Han är en av de smartaste spelarna som har verkat i NFL och det är en ynnest att få se honom läsa försvar på söndagarna. Han är mer än en quarterback på planen, han är nära nog en spelande tränare.

Träffsäkerheten har alltid varit hans vapen. Om vi pratar om armstyrka och rörlighet så finns det andra som är bättre. Men Manning vinner över de flesta med sitt spelsinne och sin fingertoppskänsla i kasten. Dessutom är det den där gamla klyschan om att han gör medspelarna bättre. Är en krävande men uppmuntrande ledare för sitt lag.

Peyton Manning


4. Drew Brees, New Orleans Saints

Drew Brees har alltid varit en aggressiv quarterback. Han kastade nitton interceptions i år och hade inte sitt bästa år. Men då glömmer man snabbt att han för andra året i rad kastade för en bra bit över 5,000 yards och 40 touchdowns. Precis som kollegorna ovanför honom har en Super Bowl att skryta med. Drew Brees saknar den där jättearmen och är en av få ”korta” quarterbacks i NFL.

Träffsäkerheten och tajmingen är lysande. Han beskrivs ofta som en av de bästa ledarna i NFL och han är bra på att kontrollera tempot i matchen. På grund av sin längd har han varit tvungen att utveckla en del andra kvaliteter. Brees känner pass rush på ett nästan omänskligt sätt. Han vet när någon är bakom ryggen på honom och kan röra sig runt i fickan för att köpa tid och nå en plats där han kan se bättre ned i planen.

Drew Brees


5. Ben Roethlisberger, Pittsburgh Steelers

Det finns de som anser att Roethlisberger bör nämnas i samma andetag som de fyra spelarna ovan. Det håller inte jag med om. Men han är en grym spelare och det är därför han fortfarande hamnar så här pass högt. En stor quarterback med mycket tryck i kastarmen och som är svår att få ned på marken.

Roethlisberger har lite Brett Favre i sig. Han är som bäst när ingenting går som det ska och han måste improvisera. Han är förvånansvärt kvick trots sin storlek och många är de försvarare som har missat en tackling på honom bara för att kolla upp och se att Big Ben precis har kastat en touchdown.

Ben Roethlisberger


6. Eli Manning, New York Giants

Trots ett mindre bra år är det svårt att bortse vad Manning har gjort i sin karriär. Förra året gjorde han sin karriärs bästa säsong och räddade sitt lag ur många knipor. När man har gjort studier på det som kallas ”clutch”, hur bra en spelare presterar i de viktigaste ögonblicken, så har det visat sig att skillnaderna är i stort sett försumbara mellan alla quarterbacks i NFL. Förutom Eli Manning.

En välbalanserad spelare med en aggressiv ådra. Han kastar in i tajta fönster och tror på det varje gång. Kan vara lite upp och ned med bollplaceringen när han är ur rytm. Är inte mycket för att ge sig iväg till fots.

Eli Manning


7. Matt Ryan, Atlanta Falcons

Ryan har haft en väldigt fin säsong för sitt Falcons. Men det är nog många quarterbacks därute som skulle vilja ha de spelarna i sitt lag som han har att kasta till. Det förringar dock inte hans insats. Matt Ryan har många kvaliteter som spelarna i toppen av listan besitter och personligen tror jag han kommer att klättra på den här rankingen.

Matt Ryan läser spelet bra från linjen och är precis som Brady väldigt kvick i sitt beslutsfattande. Han är aggressiv, som en Brees, och träffsäker. Han saknar den där jättearmen men har fullt dugligt med fart på bollen. Kan hiva den rätt långt när det behövs också. En bra spelare med framtiden för sig. Behöver vinna i slutspelet för att klättra!

Matt Ryan


8. Tony Romo, Dallas Cowboys

Kan tänka mig att det här sticker i ögonen på en och annan. Tony Romo verkar frambringa mycket känslor hos alla möjliga fans. Men han hör hemma här. Hade han lyckats vinna de stora matcherna och ta sig en bit in i slutspelet hade han till och med kunnat vara högre. Gjorde en mycket bra säsong i år. Men sedvanligt nog slutade den med en klantig interception som tog död på året. Är bra på det mesta. Duglig armstyrka, fin bollplacering och oväntat atletisk. Bra på att improvisera men måste också dra ned på misstagen.

Tony Romo


9. Matthew Stafford, Detroit Lions

Det här är en kille som kommer att ha många goda år framöver. Det gnälls på hans teknik och att han inte alltid är så noga med ur vilken balans han kastar bollen. Men ärligt talat. Matthew Stafford har en kanon till arm, kanske den starkaste i NFL, och han klarar av att kasta ur lite obekväma positioner. Bollplaceringen är vanligtvis väldigt bra när han kör sina underhandskast också. Fortfarande lite av en ”gunslinger”. Försöker pressa in bollen i tajta lägen då han kanske borde hålla tillbaka.

Matthew Stafford


10. Joe Flacco, Baltimore Ravens

Det har talats om Joe Flaccos potential i flera år. Någon gång snart måste han blomma ut. Han är fortfarande väldigt upp och ned. Men en bra spelare, helt klart. När han är på humör så är han bland de bästa i NFL och han har spelat bra i slutspelet för sitt Ravens. Flacco kanske spelar rätt mediokert ett tag och missar några enkla kast men tre eller fyra gånger varje match så bjuder han på ett sagolikt kast som gör att man snabbt glömmer allt det andra. Stor kille med en jättearm som har vissa problem med sin bollplacering till och från.

Joe Flacco


11. Matt Schaub, Houston Texans

En stabil spelare som är bra på de små detaljerna. Är träffsäker med bollen och lite av en trollkarl i sin bollbehandling. Det är inte en slump att han ofta står så fri efter en fejk. Kan vara väldigt bra när allting annat runt omkring honom fungerar som det ska. Måste visa att han kan vinna mot bra lag i viktiga matcher. Där har han haft det svårt hittills i karriären.

Matt Schaub


12. Andrew Luck, Indianapolis Colts

Högre än så här går det inte att sätta en rookie. Trots att Luck kastade 18 interceptions i år så hamnar han före Wilson och Griffin. Det betyder inte att han bör vinna något pris. Hans säsong har inte varit lika bra. Men det beror på omständigheterna i Indianapolis. Luck är en blivande stjärna och det har han visat i år. Smart, hårt arbetande och en grinig vinnarskalle. Det kombinerar han med en bra och stark arm, en aggressiv attityd som kommer att skynda på hans utveckling och en underskattad atletisk förmåga.

Andrew Luck


13. Philip Rivers, San Diego Chargers

Rivers räknades en gång i tiden till de fem bästa i ligan. Men det går inte att blunda för vad som i stort sett har varit två dåliga säsonger. Han avslutade det här året med rätt fina siffror men de putsade han på när säsongen var över. Talangen finns fortfarande hos Philip Rivers men självförtroendet verkar vara som borblåst när man ser honom spela. Om han får en bra start på nästa säsong tror jag att vi kan få se en rejäl comeback från den här begåvade killen.

Philip Rivers


14. Robert Griffin III, Washington Redskins

Ett dubbelt hot. Lika kvick och svårfångad till fots som han är träffsäker och iskall från passningsfickan. Robert Griffin III gjorde Redskins till ett av ligans bästa anfall det här året. Men som många hade spått så kom den allvarliga skadan tillslut. Griffin är inte byggd som en Cam Newton och klarar inte av att ta så mycket smällar som han gjorde i år. Men den charmiga och hårt arbetande unga Griffin kommer förhoppningsvis tillbaka i en något mer skyddad roll nästa år. En uppgift som han skulle klara galant.

Robert Griffin III


15. Cam Newton, Carolina Panthers

Många verkar tro att Cam Newton var helt värdelös i år och att hans karriär är över. Då tror jag inte att särskilt många av dessa kritiker verkligen såg några av Panthers matcher. Faktum är att Newton spelade ungefär lika bra den här säsongen som sitt första år. Springspelet i Panthers var dock inte lika vasst och schemat inledningsvis brutalt. Men visst har Newton saker att jobba på om han vill klättra på den här listan. Stor och stark kille med mycket armstyrka som är väldigt farlig när han springer med bollen. Måste jobba på sin bollplacering och sitt beslutsfattande.

Cam Newton


16. Alex Smith/Colin Kaepernick, San Francisco 49ers

Alex Smith ledde ligan i passer rating när han blev bänkad för Colin Kaepernick. Harbaugh såg det som de flesta andra också gjorde. Att Smith var som bäst när han inte ombads att göra allt för mycket. Men att han inte klarade av allt som 49ers ville utan att misstagen skulle komma tillbaka. Alex Smith kan nog bli en mycket bra spelare i en ny organisation. Colin Kaepernick har spelat för lite för att han ska kunna vara högre på den här listan men sedan han tog över så har han spelat på samma nivå som sin föregångare. Alex Smith är mer av en systemspelare medan Kaepernick har en stor arm, kan springa med bollen och har en mycket hög potential.

Colin Kaepernick

17. Jay Cutler, Chicago Bears

Jay Cutler är förutom Romo den kanske mest polariserande quarterbacken i NFL. Kan ofta ge sken av att vara en smula nonchalant och gör samtidigt en del dåligt tajmade misstag. Då får man utstå en del hån. I år ledde han ett av ligans sämsta passanfall. Men han fick en ny kompis i Brandon Marshall och de hade ett fruktsamt förhållande i år. Cutler liknar Stafford. Han har en kanon till arm och det går ofta hand i hand med att kasta bollen då man inte borde. Cutler har visat att han kan hålla en hög nivå men är fortfarande för inkonsekvent. Potentialen finns där. Är rätt snabb när han springer också.

Jay Cutler


18. Russel Wilson, Seattle Seahawks

Wilson gjorde en väldigt fin säsong men han kastade relativt få gånger per match och ombads inte göra några komplicerade saker från linjen. En liten och snabb kille med mycket armstyrka. Träffsäker och med is i blodådrorna. Måste bli bättre på att hålla blicken nedåt i planen när han springer med bollen. Den imponerande rookien har en ljus framtid i NFL.

Russel Wilson


19. Michael Vick, Philadelphia Eagles

Snacka om en spelare som har tappat mycket på senaste tiden. Kan vara lysande med sin snabba kaströrelse och förmåga att springa bollen. Men har fortfarande problem med misstag och med att hålla sig skadefri. Det håller inte för en spelare med Vicks lön.

Michael Vick


20. Carson Palmer, Oakland Raiders

Palmer har varit väldigt bra en gång i tiden. Sedan skadade han sig och har inte varit densamma sen dess. Men han har fortfarande en hel del kvar i tanken och om han inte ombeds att bära ett lag på sina axlar kan han vara bra. Har en stark arm och kastar en ruskigt fin spiral som passar sig i slow motion. Chansar lite mycket ibland.

Carson Palmer


21. Andy Dalton, Cincinnati Bengals

Det här är kanske lite lågt för Dalton. Men han har en del begränsningar i sitt spel och om han ska kunna vara en stabil starter i NFL så har han inte råd med misstag. En medioker arm men träffsäker och smart.

Andy Dalton


22. Sam Bradford, St. Louis Rams

Personligen gillar jag Sam Bradford. En smart och balanserad spelare som kan göra det mesta. Han har dock inte den där wow-faktorn. Bradford spelar i ett mediokert lag med rätt dåliga receivers och en mycket skakig offensiv linje. Han har gjort det sedan han kom in i NFL. Gjorde sin bästa säsong hittills i år. Fick jag välja mellan honom och Dalton, som har betydligt bättre siffror hittills, skulle jag för potentialen nog ändå välja Bradford.

Sam Bradford


23. Ryan Fitzpatrick, Buffalo Bills

Buffalo Bills gav Fitzpatrick ett jättekontrakt förra året. Ett misstag, sade de flesta. Han är en i grunden en rätt bra spelare men för en sådan smart kille, gick på Harvard, så tar han många dumma beslut. Har kastat 54 interceptions på tre säsonger.

Ryan Fitzpatrick


24. Ryan Tannehill, Miami Dolphins

Tannehill gjorde en förvånansvärt bra säsong med tanke på att han mestadels hade spelat receiver i college. Men även fast han visade mycket potential i år så är det svårt att säga hur bra han kan bli. Är smart därute på planen, en bra atlet och kastar bollen med väldigt fin tajming.

Ryan Tannehill


25. Josh Freeman, Tampa Bay Buccaneers

Många blev lite betuttade i Josh Freeman efter hans imponerande 2010. Men sedan dess har det inte gått lika smidigt och han har börjat att försöka alldeles för mycket. Hade många stora spel i år men var alldeles för inkonsekvent. Ryktas om att han är på väg ut ur Tampa Bay.

Josh Freeman


26. Jake Locker, Tennessee Titans

Locker hade problem med träffsäkerhet redan i college. Han draftades egentligen på tok för högt men har faktiskt spelat helt okej när han har fått chansen. Men Locker har långt kvar innan han är en stabil starter. Kvicka fötter, beslutsam och en hyffsad arm.

Jake Locker


27. Matt Cassel, Kansas City Chiefs

Det här året var en katastrof för Cassel. Egentligen för hela Chiefs förutom Jamaal Charles. Kan se väldigt bra ut under perioder men sen gör han tre dumma misstag och så har laget förlorat. Har dock gjort flera bra säsonger i NFL. Senast 2010 kastade Cassel till 27 touchdowns och bara 7 interceptions.

Matt Cassel


28. Christian Ponder, Minnesota Vikings

Ponder har haft det tufft i år. Ska vara en väldigt smart kille men känns stressad ibland därute på plan. Man får en liten knut i magen när han laddar bössan. Spelar inte i ett lag som har särskilt mycket talang i passoffensiven. Men har mycket kvar att arbeta med.

Christian Ponder


29. Brandon Weeden, Cleveland Browns

Brandon Weeden gjorde något förskräckligt i år. Medan alla andra rookies spelade som veteraner med fyra Pro Bowls i fickan så såg han ut som en rookie. Han spelade inte så jäkla dåligt men det syntes att mycket var nytt. Bra tryck i armen men inkonsekvent och var inte riktigt redo att briljera redan i år.

Brandon Weeden


30. Mark Sanchez, New York Jets

Ja, vad ska man säga om Sanchez? Han borde inte få starta i NFL än på ett tag. Självföretroendet var noll i slutet av säsongen och misstagen avlöste varandra. Har aldrig varit tillräckligt träffsäker. Men är en stabil reserv.

Mark Sanchez


31. Kevin Kolb/John Skelton/Ryan Lindley, Arizona Cardinals

Alla quarterbacks som sattes in för Cardinals misslyckades. Den offensiva linjen var ett såll och det var knappast upplagt för succé. Kevin Kolb är en systemspelare utan iögonfallande fysiska talanger, John Skelton en vårdslös spelare med stor arm och Ryan Lindley inte i närheten av redo för att spela i NFL.

Ryan Lindley


32. Blaine Gabbert, Jacksonville Jaguars

Blaine Gabbert har faktiskt utvecklats. Han gjorde en betydligt bättre säsong i år än förra året och stod till och med kvar och tog lite smällar efter att han kastat bollen. Men det går för långsamt. Dessutom kan man fråga sig vem han ska kasta till i Jaguars.

Blaine Gabbert


Så, vad är fel och varför? Vilka spelare kommer att klättra och vilka störtar nästa år?

Nyheter

To Top