Nyheter

Packers – 49ers: Lärlingen och Mentorn

Photo by Ryan Kang/Getty Images

Green Bay Packers lyckades, väldigt överraskande men övertygande, skrälla mot Cowboys på bortaplan. Första gången ett #7 seed vann en slutspelsmatch. Nu gästar de ettan i NFC. San Francisco 49ers på Levi’s Stadium. Matt LaFleur ställs mot sin gamla kollega och mentor Kyle Shanahan. Kan Packers skrälla igen? Vi lyfter fem framgångsfaktorer för vardera lag inför denna utslagsmatch. 

 

Green Bay Packers

 

Den nya generationen

Snittåldern på Packers passmottagare är den lägsta i ligan. Det är i princip enbart första eller andraårsspelare överallt. Det är svårt att hitta en motsvarighet, hur långt bak man än kollar i NFLs tjocka historiebok. Det intressanta är att de avlastar varandra. I wild card-veckan var  det Romeo Doubs som exploderade för 151 yards och 1 touchdown. Veckan innan hade Wicks, vald i femte rundan i senaste draften, 61 yards och 2 touchdowns. Andra veckor är det Christian Watson, Jayden Reed eller någon av rookie-tight endsen Musgrave eller Kraft. Låg ålder men hög kvalitet, så kan vi summera Packers mottagare. 49ers försvar är riktigt bra, men är det något som de har tillåtit så är det passade yards, och om denna unga grupp tar vara på det så kanske de kan skrälla igen. 

 

All you need is Love

Så går nog tankarna i Wisconsin efter Wild Card-rundan. Jordan Love lyckades med 74% av hans passningar, för 272 yards, 3 touchdowns och 0 interceptions. Detta mot ett av ligans dittills bättre passförsvar. Love hade en passer rating på 157.2, alltså snöpligt nära det perfekta resultatet på 158.3. Insatsen i söndags innebär att Love nu har fem matcher i rad med över 200 yards, 2 eller fler touchdowns och 0 interceptions. Om han kan straffa 49ers så som han gjorde Cowboys så kommer Packers avancera. 

 

Anders Carlson

Lite svenska inslag på listan! Kickern i Packers är Anders Carlson, och han kan komma att få en viktig roll på lördag. Slutspelsmatcher kan ha en tendens att bli jämna affärer, där det kan komma ner till de minsta av marginaler. Då är det viktigt att man tar poäng när tillfället ges. Carlson har inte riktigt gjort det i år. Han är rankad på 29e plats i % lyckade field goals, och 33a i lyckade extrapoäng. Han missade ännu ett extrapoäng i söndags. Lyckligtvis blev det då inte avgörande. Carlson lär dock inte direkt ha lugnat ner hans tvivlare. Om det kommer till det på lördag, och Carlson behöver sätta några avgörande sparkar. Då gäller det att han håller nerverna i styr. 

 

Doctor Jones

Runningbacken Aaron Jones har varit klinisk de senaste veckorna. För den fjärde matchen i rad sprang han för över 110 yards. I söndags hittade han äntligen endzone också. Hela tre gånger faktiskt. Jones spelar karriärens bästa fotboll och är en klart drivande faktor till lagets vinstsvit. Bara två lag har tillåtit färre yards på marken än 49ers denna säsong, och under de tre senaste veckorna har de tillåtit tredje minst yards per försök. Det är alltså en gedigen uppgift som Jones ställs inför, men om han kan producera på samma höga nivå igen så kan detta gå Packers väg. 

 

Lärlingen mot mentorn

Matt LaFleur, huvudtränare i Packers, är bara en av en hel rad tränare i NFL som kommer från det beryktade Shanahan-trädet. LaFleur coachade under Kyle Shanahan, 49ers huvudtränare, i Texans, Redskins och Falcons innan Shanahan tog jobbet i San Francisco. Sedan dess har de mött varandra som huvudtränare fem gånger. Där är ställningen 3-2 till 49ers, där mentorn Shanahan har ett övertag på 2-0 i slutspelet. LaFleur är en offensiv coach som likt Shanahan har extremt stor påverkan på anfallets produktion. Den öppnande driven för LaFleur kommer att vara talande för matchen. Det är en drive som oftast är scriptad i förväg, och det är bland annat här LaFleur måste briljera. 49ers är ligans bästa lag när det spelar med ledningen, så LaFleur måste se till att göra poäng snabbt och inte tappa greppet om hans gamla chef. 

 

San Francisco 49ers

 

CMC

Årets kanske bästa offensiva spelare är runningbacken från 49ers. Christian McCaffrey. Flest yards på marken, flest yards från scrimmage, flest touchdowns från scrimmage, flest yards per springförsök av alla backar. Ja, listan kan göras lång. McCaffrey har adderat en extra dimension till Shanahans offensiv. Han kan ställa upp på utsidan eller i backfield och det skapar otroliga mismatches i försvaret. Packers har tillåtit femte flest yards på marken i år och det finns inte en bättre spelare som kan ta vara på det än Christian McCaffrey. 

 

Mooney Ward

Charvarius “Mooney” Ward har varit en av ligans bästa cornerbacks i år. Ingen spelare har fler pass deflections och bara tre spelare har fler interceptions än Wards fem. Quarterbacks lyckas enbart med 54% av passningarna och har bara en passer rating på 64.5 när de kastar mot Ward. Nu ställs Ward och 49ers secondary mot Love och ett passningsspel som verkligen klickade på alla nivåer förra helgen. Om de kan sakta ner det anfallet, och kanske sno in en interception från Love för första gången på sex veckor. Då blir det nog avancemang för 49ers. 

 

The Silverback

49ers left tackle är den bästa i ligan, och en av de bästa left tackles vi skådat. Återigen valdes Trent Williams till All Pro, och hans statistik och produktion är otrolig. Williams har spelat över 800 offensiva snaps, och han har inte tillåtit en enda sack. 49ers springer också otroligt mycket bättre åt vänster än vad de gör åt höger, och det är tack vare Williams. Han skapar trygghet både för passningsspelet och springspelet. Håll ett extra öga på #71 på lördag, särskilt när han tar fart och blockerar spelare nere i banan. Om han kan dominera på lördag så kommer det skapa ytor som 49ers skillspelare enkelt kan utnyttja. 

 

Small Bear

Nick Bosa har inte levererat statistiken han gjorde förra säsongen, men han har ändå varit en av ligans bästa defensiva linjespelare. Hans 10.5 sacks är flest i laget, och fler hade det säkert blivit om det inte vore för att han blir dubblad och ibland tripplad på nästan varje spel. Den uppmärksamheten från linjemän har öppnat upp för andra, och därför har 49ers sjunde flest sacks i år. Bosa har också flest quarterback knockdowns, femte flest pressures och tionde flest tackles for loss i NFL. Vilket tyder på att han ofta vinner mot sin blockerare och lyckas generera press. Love tog inte en enda sack mot Cowboys och tiden i fickan underlättade såklart. Om Bosa och 49ers linje kan stressa Love så ökar chansen för misstag. 

 

Brock and roll

49ers quarterback Brock Purdy har stått för en magnifik säsong. Han leder ligan i en rad imponerande kategorier. Däribland passer rating och yards per completion. Han är även topp-fem i passade yards och har tredje flest touchdowns. Allt detta trots att han bara passat bollen tjugonde flest gånger i ligan. Effektiviteten har alltså varit på en oerhört hög nivå. Spelare som Brandon Aiyuk och George Kittle har tack vare detta stått för några av karriärens bästa år. Purdy till Aiyuk är värd att kika lite extra på. Aiyuk har en tendens att skapa yta direkt efter snap, och allt som oftast så hittar Purdy honom. Som rookie vann Purdy och 49ers två slutspelsmatcher. Om han på lördag spelar på den höga och effektiva nivå som vi sett i år så kan han nog öka på det.  

Packers – 49ers: Lärlingen och Mentorn

Nyheter

To Top