Nyheter

På det tredje ska det ske

NFL är en otålig liga. Värst är det kanske för quarterbacks. Nästa säsong kommer att bli avgörande för flera av spelarna som draftades 2011. Vilka kommer att palla trycket?

I draften 2011 gick det sex quarterbacks bland de 36 första spelarna. I efterhand var det många lag som blev kritiserade för att de stressade och valde sin nya ledare alldeles för högt. Men det finns mycket sanning i uttrycket ”det går inte att drafta en franchise quarterback för högt”. Problemet är att flera av de här spelarna ännu inte har nått upp till sin potential.

Cam Newton valdes först av alla spelare 2011. Han var otroligt spännande sin första säsong men inledde år nummer två med några dåliga matcher. Under andra halvan av säsongen hittade han återigen tillbaka sitt spel men då var Carolina Panthers redan ute ur fajten om slutspelsplatserna. I slutändan gjorde han en hyfsad säsong.

Newton kom från ett system i college som inte utmanade hans spelsinne. Han har kommit in bra i ligan men man ska nog inte vara förvånad över att han behöver lite tid. Nästa år ska Panthers ta bort en del av option-spelet och låta Newton droppa bak som en traditionell quarterback. Han kan kasta bollen tillräckligt bra, vilket vi även såg förra året, och kommer att göra en bra säsong 2013.

Jake Locker var den andra quarterbacken som valdes 2011. Tennessee Titans tog honom med det åttonde valet. Det var väldigt högt för en spelare som hade haft problem med träffsäkerheten i college. Locker har haft problem med skador och inkonsekvent spel hittills i sin proffskarriär. Ibland har han varit riktigt bra men till och från tar han dåliga beslut. Locker har allt att bevisa nästa säsong. Annars har han Ryan Fitzpatrick på bänken som säkert gärna greppar en andra chans.

Titans har förstärkt rejält inför i år. Man har satsat på den offensiva linjen och kommer att springa bollen med Chris Johnson och Shonn Greene. Bli inte förvånad om vi får se Locker köra lite read option. Man har också skaffat ett par vapen till sin unga quarterback de senaste åren. Det här är ett år då Jake Locker måste visa att han kan starta i NFL.

Blaine Gabbert är kanske den hårdast kritiserade spelaren i det här gänget. Han fick inte någon bra start på karriären då han kastades till vargarna innan han var redo. Gabbert har sakta blivit lite bättre men det går alldeles för långsamt. Precis som flera av de här spelarna kom han ur ett okomplicerat system i college där han i stort sett bara spelade ur shotgun.

Gabberts fajt har redan börjat. Det är inte alls säkert att han ens kommer att få spela i år. Trots att Jaguars valde honom med det tionde valet för bara två år sedan ryktas det om att vissa i organisationen har fått nog. Blaine Gabbert behöver ha ett riktigt bra år om han vill behålla jobbet. Jaguars har potential att ha ett rätt dåligt år och det kommer att krylla av frestande unga quarterbacks i nästa draft.

Christian Ponder gick två val efter Gabbert. Minnesota Vikings valde den mobila quarterbacken med det tolfte valet. Han har inte heller haft en vidare bra start på karriären. Men till skillnad från spelare som Locker och Gabbert tog Ponder ett ganska stort steg framåt. Precis som de övriga kom han från ett system i college som knappast gjorde honom förberedd för NFL. Det var en read och sedan springa. Det ser man fortfarande mycket av när Ponder spelar, han ger upp på spel alldeles för tidigt.

Förra året hade Christian Ponder en kille vid namn Percy Harvin att kasta till. Han hade dessutom Adrian Peterson bakom sig och en stabil offensiv linje som skyddade honom. I år har Harvin bytts ut mot Greg Jennings. Det är nog slut på enkla kast längs med line of scrimmage och Ponder måste ta ännu ett kliv framåt för sitt Vikings. Men han har visat potential till och från, trots vissa dåliga vanor.

Andy Dalton gick i toppen av andra rundan. Planen var nog inte att han skulle spela direkt. Men så blev det. Dalton tog chansen direkt och har tagit sitt Bengals till två raka slutspel. Bristerna som påpekades inför draften finns fortfarande kvar. Armen är inte av högsta kvalitet och de djupa kasten sitter inte alltid. Men Dalton tar kloka beslut, är träffsäker och slarvar oftast inte bort matcher.

Frågan är om Dalton är vinnare? Kan han ta Bengals hela vägen? I stora matcher har Dalton darrat hittills i sin karriär. Men han är fortfarande ung och har varit bra. Cincinnati Bengals har en mycket bra trupp och de är redo att vinna de närmaste åren. Det återstår att se om ledningen har tålamod med sin unga quarterback om laget återigen åker ut tidigt ur slutspelet, eller inte ens tar sig dit.

De övriga

Även Colin Kaepernick och Ryan Mallett tillhör de quarterbacks som draftades 2011. Men Kaepernick har bara spelat en halv säsong och då vann 49ers nästan Super Bowl. Han är långt ifrån ifrågasatt då han diskuteras i samma andetag som Andrew Luck.

Mallett sitter än så länge bakom Brady och väntar på sin chans. När Mallett kom ur college var det flera som ansåg att han var den bästa spelaren på positionen i hela draften. Men han föll på grund av problem vid sidan av planen. Det kan dock vara ett namn att hålla ett öga på framöver.


Vilka av de här spelarna kommer att säkra sitt jobb?

Nyheter

To Top