Nyheter

Nya regler upprör spelare

För att skydda spelarna har NFL ändrat en hel del i regelverket. Men alla är inte nöjda med de nya reglerna. Flera spelare anser att sporten har blivit mindre underhållande.

Flera nya regler har tillkommit inför nästa säsong. Tidigare har vi skrivit om hur NFL har beslutat att flytta fram avsparken, under rubriken Avsparken flyttas framåt, med intentionen att begränsa våldsamma kollisioner och de allvarliga skador som följer.

Nu har det kommit två nya regler som påverkar hur spelarna får tackla. Den första av dessa välkomnades av de flesta och handlar om hur en försvarsspelare får vara i kontakt med en quarterbacks huvud. Tidigare har det inneburit ett straff om en spelare snuddat vid dennes hjälm. Nu har regeln ändrats till att kontakten måste vara ”forcible”. Det måste ligga lite kraft bakom. Det är en bra regel i sig men den lämnar en hel del tolkningsutrymme för domarna att avgöra huruvida kontakten är tillräckligt kraftig.

Den andra regeln handlar om hur spelare får tackla en ”defenceless player”, alltså en spelare som inte kan skydda sig mot tacklingen. Dessutom tar reglerna ett vidare grepp på vad en försvarslös spelare innebär.

En försvarslös spelare är:

En receiver som efter att ha fångat bollen inte har haft möjlighet att ställa om för att ta emot en tackling. Det räcker inte längre med att han har har båda fötterna i marken och har kontroll över bollen. Han ska ha hunnit ställa om till rollen som en bollförare med möjlighet att skydda sig.

Andra spelare som antingen kastar bollen, förebereder en mottagning av en pass eller precis har fångat bollen. En springande bollförare vars fart framåt redan har stoppats av en annan tackling. Mottagare av avsparkar och puntsparkar medan bollen är i luften, alla kickers under en return, en quarterback efter en interception eller fumble och spelare som blockeras på sin blinda sida av en motståndare som rör sig mot eget målområde.

Den stora konspirationen

Båda reglerna ämnar att höja säkerheten för spelarna. Viktigast är att eliminera de tacklingar där spelarna går in med hjälm först. Men alla är inte nöjda med regeländringarna. Flera spelare i Pittsburgh Steelers menar att reglerna är riktade mot dem. För att de spelar den hårdaste och tuffaste fotbollen, och för att de gör det mycket framgångsrikt. Det kallar den nya regeln för the Steeler rule. Stjärnorna James Harrison och LaMarr Woodley var några av de som uttalade sig via sina Twitterkonton.

”Nu är jag helt säker på, efter de senaste regeländringarna, att människorna som skriver reglerna i NFL är idioter.” // James Harrison

”Tankar om Steelers-regeln??? lol, jag är ledsen att jag inte är ledsen för att vi tacklar för hårt” // LaMarr Woodley

I en radiointervju fortsatte Woodley.

”Det börjar bli fånigt. Fotboll håller på att bli mesigt. För många böter. För många straff för att skydda quarterbacken under varje spel. Defensiva grabbar kan inte vara defensiva grabbar längre.” // LaMarr Woodley

Woodley och Harrison är lite väl konspiratoriska. Regeln har troligtvis ingenting att göra med att fotbollsetablissemanget försöker trycka ner Steelers. Reglerna röstades enhälligt igenom av ägarna. Men spelarna i Steelers är inte de enda som har tvivel angående förändringarna.

Ronde Barber var med på Rich Eisens podcast nyligen. Då diskuterade han reglerna tillsammans med Eisen och Darren Sharper. Barber sade såhär om reglerna.

”Det kommer att sakta ned spelet. Ska jag stå där och vänta liksom, ”är du redo nu så jag kan tackla dig?”. Fotboll handlar om att tackla folk. // Ronde Barber

Riskerar säkerhetstänket att förstöra spelet, vad tycker du?

Nyheter

To Top