Analyser

AFC East – De går till slutspel 2011/2012

Lagen i AFC East är utspridda över östkusten med långa avstånd mellan Miami i söder och de övriga i nordost.

NFL Supporter går igenom de åtta olika divisionerna i NFL. Vi tippar hur de kommer att sluta nästa säsong och vad nycklarna är för att de olika lagen ska vara framgångsrika. Först ut är AFC East.

Läs också:

AFC North – De går till slutspel 2011/2012
AFC South – De går till slutspel 2011/2012
AFC West – De går till slutspel 2011/2012
NFC East – De går till slutspel 2011/2012
NFC North – De går till slutspel 2011/2012

AFC East 2009/2010 (vinst-förlust)

New England Patriots – 14-2
New York Jets – 11-5
Miami Dolphins – 7-9
Buffalo Bills – 4-12

Kort om divisionen
Divisionen grundades 1960 som the AFL Eastern Division. Tillsammans med AFC West är det den äldsta divisionen i NFL, dock har lagen bytts ut. Miami ligger geografiskt långt ifrån de övriga tre men det finns ändå en historia av rivalitet sedan lagen spelade i AFL på 60-talet.

Vinnare av AFC East
2001 New England Patriots
2002 New York Jets
2003 New England Patriots
2004 New England Patriots
2005 New England Patriots
2006 New England Patriots
2007 New England Patriots
2008 Miami Dolphins
2009 New England Patriots
2010 New England Patriots

Prognos för säsongen 2010/2011

1. New England Patriots kommer att vinna den här divisionen igen. Framförallt för att de har ligans bästa quarterback och en rutinerad tränare som vet hur man vinner. Patriots hade bäst resultat i förra årets grundspel. Trots att laget varken hade det bästa passpelet eller det bästa springspelet gjorde man flest poäng. Effektivt spel och en iskall quarterback.

Som vanligt använde Patriots draften till att värva brett och byta sig till bra position även i nästa draft. Som första val plockade man en stor och lovande offensiv linjeman i Nate Solder och sedan gav de sig på det största behovet, sin något skakiga secondary, med valet av Ras I-Dowling. Trots framgångarna förra säsongen var Patriots ett av de lag som släppte mest yards i passpelet i hela ligan.

Nästa två val lade Patriots på två running backs, vilka är svårt att se vad de ska hitta på med. Den första av de två, Shane Vereen är en möjlig rotationsspelare som både kan fånga passar och blocka. Fjärdevalet Ridley är en tung back och lite mer av ett bowlingklot. Troligtvis finns det någon komplicerad plan där som bara Belichick och hans anhängare greppar.

Brady är såpass bra att han klarar sig utan att vara omringad sin av de giftigaste offensiva vapnen i ligan. Det finns tillräckligt med verktyg för Belichick och hans quarterback att arbeta med, det visade Patriots genom att göra mest poäng i NFL förra säsongen. Wes Welker har länge varit en förebild för en ny typ av receiver och så får man inte glömma den otroligt spännande Danny Woodhead, det lilla energiknippet som nästan springer mellan benen på försvararna. Det finns många unga spännande spelare i truppen. Egentligen är det enastående hur Patriots har genomgått ett generationsskifte utan att egentligen tappa i kvalitet.

Patriots kommer att vinna sin division. Igen.

Nycklar till framgång: Tom Brady. Bäst vinstprocent av alla quarterbacks genom tiderna. Det är han som styr hela offensiven. När Patriots gick från ett djupt passanfall med Moss till ett horisontellt anfallsspel med korta completions hade han inga svårigheter att ställa om och fortsätta att dominera. Patriots har det yngsta laget i hela ligan och om de ska lyckas gå hela vägen nästa säsong måste de unga spelarna ta ett kliv framåt, särskilt i försvaret. Håll koll på Hernandez (TE), Cunningham (OLB) och Woodhead (RB).

2. New York Jets kommer att ta andraplatsen i divisionen. Dolphins och Bills ligger för långt efter för att utmana. Jets har ett av ligans bästa försvar. Utöver det har de en ung quarterback i Sanchez som förhoppningsvis kommer att fortsätta utvecklas. Han tog ett stort kliv från ’09 till ’10. Det finns en god chans att de går vidare på ett wild card.

I draften tog Jets två defensiva linjespelare till sitt redan mycket bra försvar. Muhammad Wilkerson kommer säkert att kunna kliva in rätt fort, åtminstone kan han roteras in för att förvirra motståndarna och för att slänga in en relativt duktig pass rusher. Annars är det snålt med nya draftval som kan ta en plats i en redan mycket bra trupp.

Det mesta hänger nog på att Sanchez kan kliva in på riktigt i sin roll och att Jets får behålla sina nyckelspelare, bland annat sina receivers. De har varit på håret ifrån att nå hela vägen två år i rad och Rex Ryan har ju lovat fansen en Superbowl. Jag tror nog inte att det blir nästa år heller men visst tar de sig vidare till slutspel.

Nycklar till framgång: En ung quarterback. Sanchez har spelat bra men måste spela ännu bättre om Jets ska vinna sin efterlängtade Superbowl. Försvaret måste lyckas hålla samma höga standard. Rex Ryan är känd för att betona en bra defensiv och det finns god anledning att tro att försvaret kommer att prestera nästa säsong också.

3. Miami Dolphins lyckades inte ta sig till slutspel förra säsongen. Mycket på grund av förskräckligt spel från deras quarterback Chad Henne som kastade interceptions överallt. Fler än touchdowns, 15 TD mot 19 INT. Det verkar som att Henne kommer att få förtroendet även nästa säsong. Men allt kan inte skyllas på Dolphins quarterback. Inte heller springspelet fungerade.

I draften körde man fullt ut på offensiven. Förstavalet föll på Mike Poncey, en tuff offensiv linjespelare som ska underlätta i det egna springspelet. I andra rundan valde Dolphins Daniel Thomas (RB), i fjärde Edmond Gates (WR) och i sjätte Charles Clay (TE). Det är tydligt att de vill hitta tillbaka till det stabila springspel och fysiska spel som de har varit kända för. Det kan underlätta för Henne om laget kan plocka några yards på första down.

Dolphins är lite i en övergångsperiod med nya tränare och nya idéer. Det kan ta tid innan laget kan konkurrera på högsta nivån igen. Men visst har de alla möjligheter att konkurrera om en slutspelsplats.

Nycklar till framgång: Att offensiven vaknar. Om springspelet kommer igång så att Henne inte behöver hamna i positioner där han måste plocka mycket yards på tredje kommer han att kasta betydligt färre interceptions och Miami kan göra lite mer poäng. Förra säsongen låg de trea från botten i antal poäng. Sedan måste försvaret fortsätta att utvecklas och prestera, särskilt på egen planhalva.

4. Buffalo Bills var förskräckliga på det mesta förra säsongen, åren innan också för den delen, och kommer inte att gå till slutspel kommande säsong. Det är svårt att veta var man ska börja när det gäller vad Bills måste förbättra för att vara framgångsrika. Men vi vänder på saken. Låt oss prata om det som man sällan pratar om med bottenlagen, vi börjar med det positiva.

Bills hade ett riktigt bra secondary förra säsongen. De släppte tredje minst pass yards av alla lag i hela ligan. Till den mixen har de värvat den lovande Aaron Williams (DB) från Texas med sitt andraval. Som sitt förstaval har de valt den spelare som jag personligen tror är draftens bästa val, Marcell Dareus (DT). Han kommer att kliva in i truppen och bidra direkt till ett försvar i kris. De fyra första valen i draften var försvarsspelare. Bills quarterback Ryan Fitzpatrick är inte dålig, han kastade för 3,000 yards och 23 TDs (15 INT) förra säsongen och har hyffsat med talang att kasta till, bland annat i Steve Johnson. Bills förstaval i förra årets draft C.J Spiller (RB) kan förhoppningsvis också komma in och bidra tillsammans med Fred Jackson.

Det negativa. Passningsförsvaret må vara bra men springförsvaret är värdelöst, närmare bestämt sämst i ligan. Det kan ju delvis vara så, om man ska vara cynisk, att Bills secondary inte blev utmanade i samma utsträckning som andra för att det vara så fruktansvärt lätt för motståndarna att springa med bollen mot dem.

Nycklar till framgång: Tid. Bills kommer inte vända skutan på en säsong. Det är viktigt att all ung talang de har börjar prestera och att de hittar en rytm att fortsätta bygga på. I fortsättningen måste de drafta bättre än tidigare år, förhoppningsvis har de börjat bra. Fyra försvarsspelare i fjärde rundan eller tidigare borde bättra på försvaret. Sedan måste Bills bättra på sin statistik när det gäller turnovers (-17).

Hur skulle du tippa AFC East?

Nyheter

To Top