Nyheter

NFL Supporter Awards 2016

Då var det äntligen dags att utse de bästa spelarna den här säsongen. Hela redaktionen har röstat på tre namn i varje kategori och sedan har priserna delats ut efter totalpoäng.

Atlanta Falcons och Dallas Cowboys dominerade när årets priser skulle fördelas. Rent allmänt kan man säga att NFC ägde de offensiva kategorierna och AFC de defensiva. Det var väldigt jämnt i de flesta kategorier och det var faktiskt bara ”årets försvarsrookie” som kammade hem alla förstaplats-röster. Även ”årets försvarare” och ”årets tränare” vann relativt bekvämt.

 

MVP  – Årets viktigaste spelare


Matt Ryan har gjort en historiskt bra säsong och varit den viktigaste spelare i ligans bästa anfall den här säsongen. Statistiskt kan Ryans bedrifter i år mätas med de bästa QB-säsongerna någonsin. Han har varit lika bra varje vecka oavsett om viktiga lagkamrater missat tid med skador. Ryan avslutade grundsäsongen med en galen kombination av 9.3 yards/försök och 69.9 % lyckade passningar.

 

OPY – Årets anfallsspelare


Arizona Cardinals hade inte den säsong som många hade väntat sig, men det var definitivt inte David Johnsons fel. Running backen var en av ligans allra bästa spelare vecka efter vecka. Johnson slutade säsongen på totalt 2118 yards och 20 touchdowns fördelat på 1239 och 16 rushing, 879 och 4 i receiving. Han hade över 100 yards från scrimmage i de 15 första matcherna, vilket är ett NFL-rekord. En knäskada i första kvarten i säsongsavslutningen stoppade honom från en perfekt säsong i det avseendet.

 

DPY – Årets försvarsspelare


När Khalil Mack varit på topp har han på egen hand sett till att avgöra matcher, när han inte varit på topp har han fortfarande varit en av ligans allra bästa spelare. Under stora delar av 2016 var Mack på topp. Han har noterats för 10 sack, 5 forced fumbles och 1 interception, till det får läggas en stor mängd QB-pressures, en konstant hög nivå mot springspelet och en förmåga att göra spel när det behövs som mest.  

 

OROY – Årets rookie-anfallsspelare


Zeke Elliott och Dallas offensiva linje var en match made in heaven. Bägge tillhör toppskiktet i ligan. Hade inte Dallas redan säkrat den första seeden i NFC inför sista matchen så hade Ezekiel Elliott haft möjligheten att slå Eric Dickersons rookie rushing-rekord. Nu fick Elliott ”nöja” sig med att vara ligans rushingkung med sina 1631 yards, mer än 300 yards fler än tvåan Jordan Howard (även han rookie). 15 rushing touchdowns var tredje mest i ligan och de 14 gångerna Elliott sprang med bollen 20+ yards var flest av alla. 

 

DROY – Årets rookie-försvarsspelare


Joey Bosa inledde sin rookiesäsong med kontraktsdispyt och missade matcher, men han avslutade som den, rätt överlägset, bästa rookien på den defensiva sidan. 21-åringen har varit en av ligans bästa edge rushers och hann med 10,5 sack och 60 QB-pressures på sina 12 starter. De 60 gångerna Bosa pressat quarterbacken är det högsta antalet någon spelare uppnått under sina första tolv matcher på elva år. Bosa var den ende spelaren som fick fullpoängare från samtliga röstande. 

 

COACH – Årets tränare


Att Bill Belichick är en av tidernas främsta coacher råder det inget tvivel om och frågan är om inte denna säsong, där Patriots gick 14-2, varit hans främsta. Patriots gick 3-1 med Jimmy Garoppolo och Jacoby Brissett som quarterbacks under den period då Tom Brady var avstängd. När Brady väl var tillbaka så var Patriots i stort sett omöjliga att stoppa. Offensivt har Patriots snittat 27,4 poäng per match, det är tredje mest i liga, medan försvaret har släppt till minst poäng av alla lag med 15,6 poäng per match i snitt. 

 

Årets överraskning


När Tony Romo skadade ryggen i den första träningsmatchen var det många Cowboys fans som trodde säsongen var över. Då hade man inte räknat med rookien Dak Prescott. Med en QB-rating på 104,9 var han trea i NFL. De 7,99 yards per försök han avslutade säsongen med var fjärde bäst och han stod för 23 touchdowns och endast 4 interceptions. Dak Prescott var så bra att det inte ens var en fråga om han skulle få behålla starterplatsen när Tony Romo var tillbaka från sin skada 

 

Årets besvikelse


När ett lag ger en spelare ett kontrakt värt $72 miljoner så är förväntningarna på spelaren höga, är det dessutom en quarterback är dem ännu högre. Osweiler har näst lägst yard per försök med 5,8 (endast Jared Goff sämre) och tredje sämst QB-rating med 72,2. Sämsta matchen? Återkomsten i Denver där Osweiler passade för 131 yards och 0 touchdowns på 41 försök, vilket gav makalöst låga 3,2 yards per försök. På passningar 15 yards eller längre har han lyckats med endast 27%, vilket är den näst sämsta noteringen i NFL sedan 2006. 

 

Vad tycker DU?

 

NFL Supporter Awards 2016

Nyheter

To Top