49ers

Lönelyft för rookies i slutspelet

Imorgon börjar slutspelet och allt som hänt tidigare är egentligen irrelevant. Om du vunnit 16 eller 8 matcher, eller om du heter Brady eller Cook, är det ingen som bryr sig om. Vinner du matchen är vidare. I slutspelet ärt vi alla lika. Såväl på planen som i lönekuvertet. 

Januari innebär slutspel för oss NFL-fans, och med slutspelet kommer en hel del intressanta aspekter. Det stora flertalet berör, som tur är, livet på planen,  medan andra berör andra aspekter av idrottarnas vardag. En lite udda sak är det här med lönekuvertet. I och med grundseriens slut, så avslutas även ägarnas betalningsansvar. Numera är det NFL som betalar lön till spelarna. Och då endast till de som faktiskt spelar. De lag som inte är aktiva i helgen kommer således inte få ett öre utbetalt. Just denna helg är det således lika illa att spela för Cleveland Browns som New England Patriots. Åtminstone ekonomiskt.

Lönesystemet för de komman veckorna ser ut enligt följande. Alla belopp är per spelare och match.

  • Wild Card round: $24.000 USD
  • Wild Card round (Om du vann din division): $27.000
  • Divisional round: $27.000
  • Conference round: $49.000
  • Super Bowl (vinnare): $107.000
  • Super Bowl (förlorare): $53.000

Det här innebär således att om du går in i slutspelet som wild card (5-6 seedad) så kan du maximalt skrapa ihop $207.000. Visserligen mer än vad undertecknad drar in på ett år, men samtidigt innebär det här ett kraftigt ekonomiskt bortfall för många. Det är således i månader som januari Tom Brady låter Gisele plocka upp notan.

Det här systemet får som sagt lite roliga konsekvenser. Om vi t.ex. plockar fram en rookie och ställer den mot en ”veteran” ser vi hur systemet slår lite snett.

Rookies kan således vara januari månads vinnare. Nu tror jag dock att ingen direkt bryr sig om vad de egentligen får betalt den här månaden. Alla som är i slutspelet är självfallet där för att vinna. Det enda som gäller är att få lägga händerna på The Lombardi-trophy. Gör man det, är nog lönen inte särdeles svår att ”rätta” till fram igenom.

Nyheter

To Top