Nyheter

Matt Schaub i silver och svart

Raiders har bytt tills sig sin 2014 års startande quarterback från 2013 års sämsta lag. Är Matt Schaub något att ha?

Alla har frågat sig hur Raiders ska hantera det allt mer tryckande behovet av en startande quarterback. Lösningen fick vi i fredags och den stavas Matt Schaub. Raiders har haft siktet inställt på Schaub sen säsongen tog slut. Är det här verkligen en lösning eller är det repris på fjolårets Flynn-miss?

Ser man på det från ett risk-perspektiv är det ett bra byte. Schaub har kommit till Pro Bowl två gånger och hade fem raka säsonger med +90 i QB-rating före fjolåret. Kan han hitta den formen igen är det världens kap. Chansen att han hittar tillbaka må inte vara jättestor, men chansen att han har ett lika dåligt år som 2013 är ännu mindre.

Troligen spelar Schaub på en nivå därimellan. Framförallt kommer han inte vara lika bra som sin gamla form eftersom han är omringad av en svagare trupp än i Texans. Men det är en uppgradering över unga Matt McGloin, som dessutom ges en veteran att lära av. Vad erbjuder då Schaub som gjorde honom så attrraiders_helmetaktiv för Raiders?

Hans veteranskap, som sagt, är bra för de yngre spelarna. Han kan dels lära upp de unga quarterbacksen, dels vara en ledare för offensiven. Det viktigaste är att hans erfarenhet av och kunskap om positionen gör det möjligt för offensiva koordinatorn Greg Olson att öppna upp spelboken. Den var rejält nedskalad när Pryor och McGloin spelade i fjol vilket gjorde det lätt att försvara sig mot dem.

På tal om Greg Olson så är han nöjd över att få en quarterback som passar i systemet. Schaub har i sin karriär (fjolårets säsong åsido) varit en säker spelare med hög procent lyckade passningar. Han kastar korta passningar, passar in i ett ”två-tight end-anfall” och är van i West Coast-anfall.

Vad Schaub behöver är ett effektivt springspel. Han lever på play action och är ingen spelare som bär laget på egen hand. Han behöver en trygg ficka, ergo en bra offensiv linje. Det återstår att se vad Raiders ihopskramlade linje av free agents kan åstadkomma. Raiders vill vara ett springande lag för att hantera tempot i matchen, så Schaub kan vara en bra matchning.

Överlag tycker jag det här är en bra signering. Schaub kan mycket väl vara tillräckligt bra för att hålla Raiders relativt relevanta i kommande matcher. Han behöver återfå sitt självförtroende och bli av med dåliga vanor som växte fram under 2013. Han erbjuder Raiders en bredare playbook och flexibilitet i draften. Om Raiders fångar in en sann förstareceiver som Watkins kan Schaub mycket väl gilla läget i Oakland.

Nyheter

To Top