Nyheter

Mannen bakom mustaschen

Tränarkarusellen har snurrat i flera veckor nu och den mest eftertraktade tränarduon var Jeff Fisher och hans mustasch. Han hade höga krav och tog god tid på sig att välja lag. Det blev St. Louis Rams.

När grundsäsongen tar slut så innebär det också att en hel del tränare runtom i ligan blir av med sina jobb. Jag kallar det en tränarkarusell för att de flesta sparkade tränare ändå hittar en ny plats att jobba på, antingen i ligan eller på collegenivå. Personligen tycker jag att det saknas en hel del tålamod i dagens NFL. Så fort ett lag har en eller två dåliga säsonger så ryker halva tränarstaben. Som ett exempel kan man titta på de huvudtränare som anställdes 2009. Av de nio tränarna är endast två kvar på sina jobb, Rex Ryan i Jets och Jim Schwartz i Lions.

Några av de huvudtränare som har förlorat sina jobb hittills i år är: Steve Spagunolo från Rams, Tony Sparano från Dolphins, Raheem Morris från Buccaneers, Todd Haley från Chiefs, Jack Del Rio från Jaguars, Hue Jackson från Raiders och Jim Caldwell från Colts.

Några av de huvudtränare som har fått jobbet hittills i år: Romeo Crennel tar över i Chiefs, Mike Mularkey i Jaguars, Joe Philbin i Dolphins och Jeff Fisher i Rams.

Sedan har såklart mängder av assisterande tränare och koordinatorer förlorat sina jobb eller bytt klubbadress.

Den största fisken

Det kanske största namnet när klubbarna har gett sig ut på jakt efter ny huvudtränare har varit Jeff Fisher. Efter några veckor blev det tydligt att valet stod mellan Dolphins och Rams. Fisher var extremt noggrann i hur han utvärderade sina olika alternativ och tog god tid på sig. Tillslut valde han att gå till St. Louis Rams, som också har anställt Jets före detta offensiva koordinator Brian Schottenheimer och Saints defensiva koordinator Gregg Williams till laget. Såhär sade Fisher om framtiden med Rams:

”Jag är här för att återuppliva den här klubben för att vi delar samma vision. Det är en chans för mig att ta ett nytt lag till Vita huset.” (SB-vinnaren får hälsa på hos presidenten…)

Han fortsatte med att motivera sitt beslut, som trots allt tog väldigt lång tid för honom att fatta. Han beskrev att processen hade varit väldigt lång och noggrant utförd men att valet i slutändan var enkelt.

”När jag började titta på mina möjligheter för några veckor sedan så var det två saker som jag tittade på. Det första var en bra ägare och det andra var en quarterback. Jag är väldigt glad över den här möjligheten.”

Vem är mannen bakom mustaschen?

Jeff Fisher föddes i Kalifornien. Han var en stjärna i high school där han spelade wide receiver. Han gick vidare till college och USC där han spelade defensive back och valdes sedermera av Chicago Bears i sjunde rundan 1981. Men karriären skulle inte bli särskilt lång.

I en match mot Steelers 1983 så blev han tacklad under en kick return av Bill Cowher, en annan framtida tränarlegend, och bröt benet. Skadan läkte aldrig riktigt men Fisher hängde sig kvar i laget. 1985 stod han på sidlinjen, och hjälpte Bears defensiva koordinator, legendaren Buddy Ryan. Det året vann Bears Superbowl. Det blev Fishers sista år som spelare.

Även fast den delen av hans karriär var över så var han inte redo att lämna fotbollen bakom sig.

Artikeln fortsätter…

Jeff Fisher hade 16 relativt framgångsrika år med Titans innan han valde att ta en paus från fotbollen. Han ville göra annat och ta igen sig, sade han.

Tränarkarriär

Under säsongen 1985 så hjälpte Fisher alltså till som assistent till Buddy Ryan. Tydligen gjorde han ett gott intryck för när när Ryan sedermera lämnade Chicago för ett jobb som huvudtränare för Philadelphia Eagles så fick Fisher möjlighet att haka på. Där blev han tränare för Eagles defensive backs. Efter bara tre år blev han befordrad till defensiv koordinator. Då var Fisher bara 30 år gammal och yngre än samtliga kollegor.

Det blev succé direkt för den unga tränaren då Eagles försvar ett år senare ledde ligan i både sacks och interceptions. Åren efter fortsatte försvaret att imponera och visa upp fina stats. 1990 lämnade Fisher Eagles och gick in i en period då han hoppade runt mellan olika lag, som defensive backs-tränare och defensiv koordinator, innan han fick sitt första jobb som huvudtränare för det lag som i dag heter Tennesse Titans. Där stannade han i sexton år. När han slutade 2010 var han den huvudtränare som hade suttit kvar längst på samma jobb i ligans historia.

Vilken typ av tränare är Jeff Fisher?

Jeff Fisher är en meat-and-pototoes-guy, som de säger på andra sidan dammen. Det betyder att han är rakt på sak, har en träna hårt-spela hårt-mentalitet och inte är mycket för flärd och spexande. Det är väl inte förvånande att Jeff Fishers styrka ligger i försvaret, som han har arbetat med hela sin karriär. Han har också visat att han kan ta ett lag med mycket problem och svagheter och forma det till en enhet som kan vinna matcher. Han har samtidigt visat upp en förmåga att leta fram bra talanger, något som Rams verkligen kan behöva då laget har en hel del svagheter.

Fishers lag är alltid tuffa och han är noga med grunderna. Räkna med ett lag som byggs runt springspelet. Det betyder att Fisher troligtvis snart kommer att vara tvungen att investera i en ny running back då den allt äldre Steven Jackson, även fast han fortfarande är väldigt bra trots en kass offensiv linje, inte kommer att hålla om han får bära för mycket av tyngden.

Det är inte alls omöjligt att Fisher kan vända Rams till ett vinnande lag och det är lätt att se varför han valde just St. Louis som sin nya arbetsplats. Det finns en ägare i Stan Kroenke med gott om pengar, en riktigt bra ung quarterback i Sam Bradford och ett par höga draftval att leka med. Dessutom ryktas det om att Fisher kommer att få bestämma rätt fritt över det mesta i Rams, både spelmässigt och när det gäller nyanställningar. Med tanke på vilken säsong Rams hade i år så har ju Fisher alla möjligheter att under sin första säsong lyckas med åtminstone ett litet steg i rätt riktning.


Har DU några åsikter om årets tränarkarusell?

Nyheter

To Top