Nyheter

Många lag i hård strid för överlevnad

De fyra lag som har flest vinster i NFL drabbar i någon form samman den här veckan. För de som jagar dessa är varje vinst oerhört viktig. Låt oss slänga oss in i ännu en härlig helg.

Vi börjar närma oss slutspelet. Många lag kan vi nästan börja krita in. För dem handlar det istället om att positionera sig för att få hemmaplan och enklare motstånd, en detalj som inte ska underskattas. I AFC ser det samtidigt ut som att det kommer att bli stenhårt om den sista wild card-platsen.

Vi kan också se fram mot några riktiga höjdarmatcher, blandat med en stor del gamla hederliga divisionsfajter. De två lag med flest vinster i respektive konferens möter varandra i helgen. Broncos reser till Kansas City och Saints till Seattle.

Mattias, Richard och Erik skriver om veckans matcher.

 

Söndag 19:00 – Tampa Bay Buccaneers (3-8) hos Carolina Panthers (8-3)

En intressant fajt i NCF South mellan två lag som har vunnit många matcher på senaste tiden. I Tampa Bay kämpar huvudtränaren Greg Schiano, flera andra tränare och spelare för sina jobb under en dålig säsong. Nu har de vunnit tre raka och verkar ha hittat lite balans. Rookien Mike Glennon, quarterback, är en sensation som det talats alldeles för lite om. Han spelar bra och ger laget en chans i varje match.

Men helgens motstånd är av yppersta kvalitet. Panthers har vunnit sju raka matcher, varav några riktigt tuffa fajter. Men platsen i slutspelet är långt från säkrad. Den här helgen spelar rivalen Saints borta mot Seahawks om om Carolina har lite tur kan de gå upp i delad divisionsledning. Försvaret är lysande, rent ut sagt, och i offensiven är man effektiv under ledning av en mogen Cam Newton.

Lavonte David, linebacker i Bucs, är en av ligans bästa unga spelare. Sällan skådad snabbhet för en linebacker.

Luke Kuechly, linebacker i Panthers, är bortalagets motsvarighet till David. Fantastisk ung försvarsspelare och ledare.

Panthers vinner.

 

Söndag 19:00 – Tennessee Titans (5-6) hos Indianapolis Colts (7-4)

En intressant divisionsmatch mellan två rivaler som slåss om divisonstiteln, även om Colts är favoriter. Titans vill ge dem en kamp och att vinna den här matchen är ett steg på vägen. De möttes för två veckor sen och då vann Colts på bortaplan.

Titans försvar har spelat väldigt bra i år och är tillräckligt bra för att stoppa Colts. En bra pass-rush som genererar mycket press och cornerbacks som kan täcka Colts receivers. Senaste matchen var spännande men Titans kunde inte hindra stoppa Colts i hela matchen. Nu spelar Ryan Fitzpatrick bättre än senast och ser lugnare och bekvämare ut i fickan. Han har dessutom fått viss kemi med sina unga receivers.

För att vinna måste Colts hitta en rytm i passningsspelet. De saknar tydligt skadade Reggie Wayne. Titans har haft svårt att stoppa tight ends, senaste hade Coby Fleener över 100 yards. En sådan prestation behöver Colts att han upprepar. De måste hindra Titans explosiva running back Chris Johnson, som hade två touchdowns i senaste mötet.

Håll ett öga på:

Kendall Wright, wide receiver i Titans, är en av ligans unga framtidslöften och är en pålitlig måltavla.

Coby Fleener, tight end i Colts, är stark i kroppen och har bra kemi med sin quarterback Andrew Luck.

Colts vinner.

 

Söndag 19:00 – Jacksonville Jaguars (2-9) hos Cleveland Browns (4-7)

Kanske inte veckans sexigaste match men Jaguars har vunnit två av sina tre senaste matcher. De kan ge Browns en utmaning. Jaguars defensiv har presterat bra när de vunnit och skapat turnovers. Anfallet har inte kunnat springa bollen på hela säsongen, så mycket ansvar ligger på Chad Henne att leda anfallet genom luften. Det gäller att undvika Browns cornerback Joe Haden, en av ligans bästa på positionen.

Browns har skadebekymmer hos sina quarterbacks. På söndag startar Brandon Weeden. Han tvekar i fickan och är inte alltid träffsäker. Senaste tre matcherna har Jaguars effektivt stoppat springspel och Weeden behöver därför kunna kasta ordentligt. Browns har ett ruskigt bra försvar som kommer hålla nere poängen och troligen vara det största skälet till en möjlig vinst.

Håll ett öga på:

Cecil Shorts III, wide receiver i Jaguars, är lagets bästa receiver. Snabb och duktig på öppna ytor.

Josh Gordon, wide receiver Browns, har 538 yards senaste fyra veckorna. Kan han fortsätta i samma takt?

Browns vinner.

 

Söndag 19:00 – Arizona Cardinals (7-4) hos Philadelphia Eagles (6-5)

Två glödheta lag som radat upp vinster sista tiden. Arizonas försvar har tagit flera kliv framåt under säsongen och är just nu ett av NFLs bästa. Det blir en spännande duell mellan cornerback Patrick Peterson i Cards och Eagles wide receiver DeSean Jackson.

Philadelphias quarterback Nick Foles har varit fantastisk senaste tiden och måste fortsätta prestera om de ska vinna mot Arizonas talangfulla lag. Bruce Arians anfall har äntligen börjat komma igång för Cardinals. De bör kunna göra en del poäng mot ett tveksamt försvar i Philly.

Håll ett öga på:

Nick Foles, QB i Eagles: 152,8 i passer rating senaste månaden. I jämförelse så snittar Peyton Manning 114,5 i år. Vilket även det är fantastiskt.

Larry Fitzgerald, WR i Cardinals: Tillbaka i gammal storform tillsammans med Carson Palmer.

Eagles vinner.

 

Söndag 19:00 – Chicago Bears (6-5) hos Minnesota Vikings (2-8)

Ett skadeskjutet Bears poserar numera med NFLs sämsta springförsvar. De ställs mot ligans bästa running back i Adrian Peterson. Vikings är även de ett lag med brister. Så fort springspelet har problem stannar deras anfall upp totalt, Ponder är inte en quarterback som kan leda dem då det går tufft.

Josh McCown startar återigen istället för en skadad Jay Cutler. Enligt vissa är inte det en dålig grej, en del fans vill även ha kvar McCown som startspelare då Cutler kommer tillbaka. Mot ett Minnesota-försvar som släpper till tredje flest yards per match i hela ligan kommer McCown ha ännu en bra dag på jobbet. Chicago har extremt stora och skickliga passmottagare i Alshon Jeffrey, Brandon Marshall och tight end Martellus Bennett.

Håll ett öga på:

Brandon Marshall, wide receiver i Bears: En av NFLs stora stjärnreceivers. Kan fånga alla bollar som kastas mot honom.

Cordarelle Patterson, wide receiver i Vikings: Farlig på special teams men även då han får bollen med yta framför sig som receiver.

Bears vinner.

 

Söndag 19:00 – Miami Dolphins (5-6) hos New York Jets (5-6)

Jets rookie quarterback Geno Smith har verkligen haft det tufft senaste tiden. Senaste mot Ravens mäktade de endast med tre poäng. Miamis försvar är skickliga på att stressa quarterbacken och har ett par skickliga cornerbacks. Precis det Geno inte vill möta. Försvaret i Jets gör sitt, nu är det upp till rookien att leverera på andra sidan bollen.

Dolphins har NFLs möjligtvis sämsta offensiva linje. Rex Ryan i New York har satt ihop ligans möjligtvis bästa defensiva linje. Det lär bli en match med få poäng där båda lagens försvar dominerar. Varje poäng räknas i såna här matcher.

Håll ett öga på:

Cameron Wake, DE i Miami: En av ligans bästa pass-rushers. Lär nog få in en och annan smäll på Smith.

Antonio Cromartie, CB i Jets: Förra året en av ligans bästa cornerbacks. Har inte alls presterat i år.

Jets vinner.

 

Söndag 19:00 – New England Patriots (8-3) hos Houston Texans (2-9)

Texans har förlorat nio matcher i rad. Brady har fått tillbaka alla sina favoritmåltavlor senaste veckorna.

Bill Belichick älskar att möta och förvirra rookie quarterbacks. Texans Case Keenum som haft lite mer problem senaste tiden kan få det väldigt tufft mot ett försvar som kommer tvinga honom bort från Andre Johnson och till sina andra- och tredjealternativ.

Med Danny Amendola, Shane Vereen och Rob Gronkowski tillbaka är Patriots återigen ett lag att räkna med i slutspelet. En imponerande vinst senast mot Broncos innbär att jag har svårt att se något annat än en Patriots-vinst här.

Håll ett öga på:

Shane Vereen, running back i Patriots: Viktig kugge i Patriots, flexar ofta ut som receiver och får gott om ytor mot linebackers.

D.J. Swearinger, safety i Texans: Rookien konkurrerade ut Ed Reed och spelar bra.

Patriots vinner.

 

Söndag 22:05 – St. Louis Rams (5-6) hos San Francisco 49ers (7-4)

Ett häftigt möte i NFL:s klart bästa division. Rams skulle troligtvis kunna vara med och konkurrera om en slutspelsplats i en svagare grupp. Nu ser det väldigt tufft ut. Men de sprattlar fortfarande och på de två senaste matcherna har de gjort 80 poäng. Rams gör det dessutom utan sin quarterback Sam Bradford. Försvaret leds av den lysande pass rushers Robert Quinn som med sex forcerade fumbles gör stor skillnad på planen.

San Francisco ligger fortfarande i vassen och lurar. Senaste blåste de ut Redskins utan problem och har fått tillbaka sin bästa receiver, Michael Crabtree, från skada. Bara hans närvaro öppnar upp för medspelarna. Försvaret är i vanlig ordning mycket att hantera. Hemmalaget är favoriter här men de har haft problem med St. Louis på senaste tiden och jag räknar med en tuff fajt.

Tavon Austin, receiver i Rams, är inte direkt stabil varje vecka. men han bjuder på stora spel som förändrar matchbilden och är farlig i special teams.

Michael Crabtree, receiver i 49ers, avslutade förra säsongen lysande. Men han har varit skadad hela året. Det återstår att se hur långt han har till matchform.

49ers vinner.

 

Söndag 22:05 – Atlanta Falcons (2-9) mot Buffalo Bills (4-7)

Matchen spelas i Toronto, Kanada vilket innebär att Bills hemmaplanfördel försvinner. Falcons är plågat med skador men visar trots det att de kan spela bra ibland. Det gäller att ligga på topp om de ska ta hem en vinst mot Bills som alltid spelar tuffa, tighta matcher. Buffalos försvar ledda av linebacker Luke Kuechly har presterat bra sista tiden och kan ha ännu en bra match mot Atlanta.

Den stora frågan är hur många poäng rookie quarterback E.J. Manuel kan sätta upp mot ett tveksamt försvar i Falcons. Bills har sprungit bollen bra hela säsongen och har en fantastisk duo med veteranen Fred Jackson och explosive C.J. Spiller.

Håll ett öga på:

Desmond Trufant, cornerback i Falcons: Rookien har vart en av lagets bästa defensiva spelare i år.

Fred Jackson, running back i Bills: Stora stöttepelaren i ett anfall som gillar att springa bollen.

Bills vinner.

 

Söndag 22:25 – Cincinnati Bengals (7-4) hos San Diego Chargers (5-6)

En intressant match mellan två lag som skiftat mellan toppar och dalar. Ibland spelar de som storlag och i vissa matcher faller de pladask. Det är en viktig match för båda lagen. Bengals vill hålla divisionrivalerna på avstånd och Chargers vill jaga ifatt ett åtråvärt wild card.

Bengals offensiv är fullspäckat med stjärnor som kommer sätta huvudbry i Chargers defensiva tränarstab. Det är nog svårt att stoppa AJ Green, Jerome Gresham och Giovani Bernard. Det är ännu svårare med Chargers secondary som släpper väldigt mycket passningsyards. Det borde Bengals utnyttja och försöka attackera Chargers i luften. Allt hänger på hur väl quarterbacken Andy Dalton kan få bollen till sina receivers.

Chargers offensiv är en av ligans bästa och det såg vi inte minst mot Chiefs förra veckan. När det behövs kan de ta mycket poäng och göra det fort. Bengals försvar är väldigt bra, framförallt deras defensiva linje och linebackers. De har en pass-rush som kommer hålla Chargers quarterback Philip Rivers svettig. Chargers. Bengals är överlag det bättre laget och favoriter på söndag.

Håll ett öga på:

Ladarius Green, tight end i Chargers, hade en kanonmatch senaste. Bör få en utökad roll och blir intressant att se hur han svarar på den.

James Harrison, linebacker i Bengals, är en tuff veteran som älskar att smälla på med hårda tacklingar. Det är alltid kul att se den fysiska fotbollen.

Bengals vinner.

 

Söndag 22:25 – Denver Broncos (9-2) hos Kansas City Chiefs (9-2)

Åter ett möte mellan två giganter i AFC och båda i AFC West. Förra gången vann Broncos på hemmaplan och spelade helt enkelt bättre. Allt talar för en repris av förra mötet. Broncos med ett metodiskt anfall som sprider bollarna till alla sina receivers. De verkar även ha fått igång ett effektivt springspel. Chiefs offensiv såg bra ut förra veckan men får det svårt mot Broncos. Von Miller leder ett försvar som ständigt pressar quarterbacken och som skapade problem för Chiefs senast.

Justin Houston, linebacker, är skadad och kommer inte spela. Ett hårt men överkomligt slag för Chiefs försvar, som inte har spelat lika bra på senaste tiden som inledningsvis på säsongen. Deras cornerbacks är inte tillräckligt bra när de måste markera sin receiver för länge. De måste få en pass-rush och pressa Peyton Manning, inte ge honom tid och lugn i fickan. Chiefs måste mata Jamaal Charles med boll, något de avvek från senast när de låg under. Där har de sin största stjärna och största chans till vinst.

Håll ett öga på:

Von Miller, linebacker i Broncos, ger försvaret en attityd och är extremt bra i sin pass-rush.

Donnie Avery, wide receiver i Chiefs, blir allt mer pålitlig och får allt mer boll. Letar sig ofta fram till tomma ytor.

Broncos vinner.

 

Söndag 02:30 – New York Giants (4-7) hos Washington Redskins (3-8)

Ett divisionsmöte mellan två lag med besvikna supportrar. Varken Giants eller Redskins har en bra säsong. Den här matchen är en möjlighet att återfå en uns ära. För Giants del gäller det att Eli Manning undviker att kasta interceptions, han har kastat 17 den här säsongen redan. Mot Redskins dåliga passningsförsvar behöver Giants plocka mängder med yards. Deras springspel är ett osäkert kort. Veteranen Andre Brown har tagit över ansvaret efter dåligt och inkonsekvent spel på positionen. Men frågan är om han verkligen är lösningen.

Redskins å andra sidan har ett av ligans bästa springspel. Deras running back Alfred Morris har flest yards per försök i NFL och får hjälp av en bra blockerande offensiv linje. Det behövs, eftersom passningsspelet och quarterbacken Robert Griffin III är under hård kritik. De får ingenting att fungera och det verkar finnas spänningar i omklädningsrummet. Giants försvar spelar inte vidare bra och Redskins måste få fart på anfallet. Varken offensivt eller defensivt är Redskins en stark trupp och de behöver mycket hjälp för att vinna.

Håll ett öga på:

Jon Beason, linebacker i Giants, är den som ska stoppa Alfred Morris och Redskins springspel. Stor, stark och rejäla tacklingar.

DeAngelo Hall, cornerback i Redskins. Han är inte någon jättebra cornerback, men han har en enorm nyck att plocka in interceptions. Mot Eli Manning får han chansen för ett par till.

Giants vinner.

 

Måndag 02:40 – New Orleans Saints (9-2) hos Seattle Seahawks (10-1)

Det här är veckans match. Två av ligans bästa lag ställs mot varandra i en fajt som om några månader mycket väl kan avgöra vilka som spelar Super Bowl i New York. Både Saints och Seahawks ligger redan ett par vinster före ledarna i övriga divisioner. Om säsongen slutar på det viset får de hemmafördel genom slutspelet. Det är viktigt för två lag som är svårslagna i sin egen borg.

Saints tar alltså med sin dominanta offensiv och åker till Seattle. Drew Brees spelar i vanlig ordning på en makalös nivå och till sin hjälp har han en vass play caller i tränaren Sean Payton och en hel skock av bra skill-spelare. Jimmy Graham, tight end, fortsätter att vara i stort sett omöjlig att stoppa. Försvaret började säsongen mycket bra, har tappat lite fart men är fortfarande bättre än senaste åren. Pass rushen är dock nyckeln, annars avslöjas andra svagheter.

Men Seahawks är inte lätta att hantera. Precis som Saints är det ett lag med många strängar på sin lyra. Med återvändande spelare har de en mycket potent offensiv. Försvaret är bra över i stort sett hela brädet och Seattle är även vassa i alla delar av special teams. De är ett av få lag som spelar många av sina starters även där. Russell Wilson är väldigt effektiv, kan göra det där lilla extra och gör sällan misstag. På hemmaplan och efter sin vilovecka blir Seahawks för starka i en match som känns oerhört intressant.

Darren Sproles, running back i Saints, är ett litet explosivt energiknippe som ger Saints väldigt mycket.

Golden Tate, receiver i Seahawks, är en underskattad spelare. Atletisk, explosiv och väldigt svårtacklad.

Seahawks vinner.

 

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Nyheter

To Top