Nyheter

Lions – 49ers: NFC Championship

Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images

Dags att kora årets bästa lag i NFC. Denna säsong är det Detroit Lions och San Francisco 49ers som gör upp om George Halas Trophy. Det lär bli en rafflande tillställning mellan två intressanta lag. Detroit, som inte har känt smaken av framgång sedan Eisenhower, mot 49ers, som har en ung kille som valdes sist i draften på ligans viktigaste position. Dags att ta fram fem framgångsfaktorer inför säsongens näst sista match. 

 

Detroit Lions

 

97 problems

Aidan Hutchinson är hela Lions pass rush. Han leder laget med 62 pressures under säsongen. Tvåan på listan har 17. Han har hittills tio pressures och tre sacks i slutspelet och hans förmåga att stressa quarterbacks har varit avgörande för lagets framgång. Han kommer att ställa upp mot Colton McKivitz större delar av matchen och det är en match-up som Hutchinson borde kunna utnyttja. En stor match från Hutchinson kan räcka långt för Lions. 

 

Jahmyr Gibbs

Runningbacken Jahmyr Gibbs har under sitt första år i ligan visat sig vara en av lagets viktigaste offensiva spelare. Det har inte varit någon skillnad i slutspelet. Gibbs har totalt 182 yards och 2 touchdowns i slutspelet. Hans snabbhet och förmåga att ändra riktning på en femöring är en välkommen omväxling kontra den mer fysiska Montgomery. 49ers tillät 136 yards på marken förra veckan, så det går att få hål på dem den vägen. Om inte så kan Gibbs också straffa dem i passningsspelet. Det är hans 83 mottagna yards i slutspelet ett bevis på. Om han kan fortsätta att producera även på söndag så kan det räcka långt. 

 

O-line

Jared Goff är den femte minst sackade quarterbacken denna säsong, och jag är övertygad om att det är en anledning till anfallets framgång. Mycket av det är tack vare att Lions offensiva linje, med killar som Sewell och Ragnow, har levererat på en extremt hög nivå. Deras uppgift på söndag är enorm. Arik Armstead är tillbaka från skada vilket gör att 49ers ställer upp med Chase, Armstead, Hargrave och Bosa. En rätt läskig fyra. Goff sackades över tre gånger i en match fyra gånger under grundsäsongen. Tre av de matcherna förlorade Lions. Det gäller att Lions offensiva linje står pall mot 49ers pass rush. 

 

Amon-Ra St.Brown

Receivern som döpts efter en egyptisk gud har spelat på en skyhög nivå denna säsong. Slutspelet har inte varit annorlunda. St.Brown har 15 mottagningar för 187 yards i slutspelet och han har nu samlat på sig 6 touchdowns från de 8 senaste matcherna. St.Brown ställer upp drygt 50% på utsidan och 50% i slot. I slot hoppas jag vi får se honom mot Lenoir. Det hade varit en fight mellan två fysiska spelare som alltid spelar med ett “chip on the shoulder”. På utsidan kan han få det svårt mot second team all-pro Charvarius Ward. Dock borde han kunna straffa 49ers varje gång de sätter Ambry Thomas på honom. St.Brown är en fantastisk receiver och passningsspelet går genom honom. Lions går dit han går på söndag. 

 

Ceedy Duce

Lions safety Gardner-Johnson har låtit munnen gå en del inför denna match. Det är väl inte ovanligt när det kommer till honom. Han är inte rädd för att snacka skit inför matcher. Förmodligen för att han ofta backar upp det. Senaste veckan hade han en interception mot Baker Mayfield. Det gör att han nu har två interceptions på tre matcher. Gardner-Johnson är en playmaker, och han kan flippa momentumet i matchen på egen hand. Gör han det på söndag kan det bli avgörande. Han och Deebo Samuel har munhuggits en hel del, så om Samuel kommer till spel blir det en rolig fight att följa. 

 

San Francisco 49ers

 

Stone Cold Kittle

George Kittle har återigen bevisat att han hör hemma på toppen av ligans tight end-berg. Han var den enda tight end som avslutade säsongen med över 1000 mottagna yards, och utöver det fångade han 6 touchdowns. Han följde upp den fina säsongen med en avgörande insats mot Packers. 81 yards och en touchdowns blev det då. Det fina med Kittle är att han är en minst lika bra om inte bättre blockerare som han är mottagare. Han spelade en stor roll i McCaffreys långa touchdown förra veckan. Det är inte ofta vi ser en tihgt end blockera defensive ends ensam och vinna, men det gör Kittle. Han spelar en stor roll i anfallet även om man inte alltid ser honom. Så försök hålla ett extra öga på nummer 85.

 

CMC

Döden, skatt och touchdowns från Christian McCaffrey. Vissa grejer är oundvikliga i livet. Runningbacken följde upp sin otroliga säsong med 128 yards och 2 touchdowns mot Packers. Han var helt klart den drivande faktorn till 49ers avancemang. Bara ett lag har tillåtit färre yards på marken än Lions i år, vilket kan låta läskigt för en del 49ers-fans. Det finns dock skäl att tro att CMC kan leverera ändå. Dels för att han är otroligt bra, men också för att när man tittar närmare på siffrorna så ser vi att Lions tillät 4.7 yards per försök till Kyren Williams i Wild Card-rundan och 6.1 yards per försök till White i Divisional. Så även fast den totala mängden yards på marken har varit låg så tillåter ändå Lions försvar relativt många yards per försök. Är det något vi vet om Kyle Shanahan så är det att han inte överger springspelet i första taget. 

 

Big Play Dre

49ers har, med lite utmaning från Ravens, ligans bästa linebacker-duo. Den ena halvan av den duon är Fred Warner, som återigen valdes till all-pro. I slutspelet är det dock kollegan som har stått ut. Vilket han så ofta gör när situationen kräver det. Dre Greenlaw har varit en av lagets bästa defensiva spelare i ett par år nu, och han är en jäkel på att dyka upp när laget behöver det som mest. Hans två interceptions förra veckan var en av de största anledningarna till att 49ers lyckades vinna. Lions gillar sina crossing routes, de har en duktig tight end och riktigt bra runningbacks. Med andra ord blir det mycket för 49ers linebackers att hålla reda på, men de har bevisat att de kan hantera det. Förra gången 49ers mötte Lions så hade Greenlaw en interception mot Goff. Om big play Dre producerar lite stora spel igen på söndag så kommer det att räcka långt.

 

Aiyukidding me?

Receivern Brandon Aiyuk har levererat denna säsong. Han avslutade säsongen med sjunde flest yards och näst flest yards per mottagning i ligan. Nästan än mer imponerande är att 68 av hans 75 mottagningar har resulterat i antingen en first down eller en touchdown. Nu möter han ett försvar i Lions som har haft det svårt mot passningsspelet. De har tillåtit näst flest passade yards i ligan och totalt har de två quarterbacks som Lions mött i slutspelet passat för 706 yards och 5 touchdowns. Aiyuk bör få en stor roll om Deebo Samuel uteblir. Han har bevisat att han kan hantera en stor arbetsbörda och om han levererar mot Lions passförsvar så kan det resultera i att 49ers får spela en match till. 

 

The Trenches

Matcher avgörs i skyttegravarna. På linjen. 49ers defensiva linje är en stark grupp och de borde kunna hålla en hög nivå. Det finns större frågor kring den offensiva linjen. 49ers har tillåtit sextonde flest pressures i år och rankas alltså i mitten av ligan. Lions försvar har å andra sidan en pressure rate på 43% sedan vecka 10, vilket är näst bäst i ligan. För att generera pressen så blitzar de på 35% av spelen. Det finns alltså anledning att tro att Lions kommer att skicka huset mot Purdy på söndag. Det är därför livsviktigt för 49ers framgång att offensiva linjen lyckas stå pall. Trent Williams, Jon Feliciano och Aaron Banks har alla varit stabila på linjen. Men Colton McKivitz har tillåtit nio sacks under året. Där är den svaga länken. 49ers är tvungna att maskera den svagheten på söndag om de vill avancera. 

Lions – 49ers: NFC Championship

Nyheter

To Top