Nyheter

Ligans bästa tight end-duos

New England Patriots revolutionerade spelet med sina tight ends, Hernandez och Gronkowski. Flera lag kommer att kopiera receptet. NFL Supporter kollar vilka som har potential att haka på trenden.

NFL är trendkänsligt. När någon gör något som lyckas så följer resten efter. Därför är det inte svårt att gissa att ligan kommer att svämma över med passfångande tight ends framöver. New England Patriots har lett vägen med sin unga tight end-duo Gronkowski/Hernandez. Tillsammans stod de för 2,200 yards och 24 touchdowns bara under grundspelet förra året. Men de här spelartyperna är inte lätta att hitta. De har en ovanlig kombination av storlek, styrka och snabbhet. De ska helst kunna både blocka och fånga passar. Men de är flexibla vapen för att de helt enkelt är för snabba för att en linebacker ska kunna markera dem och för stora för att en defensive back ska kunna komma åt dem. Dessutom kan anfallet flytta runt dem för att hitta och skapa svagheter i försvaret.

Det finns ett par lag som har spelarmaterialet för att orsaka samma oreda i motståndarnas försvar som Patriots har gjort de senaste två åren. Vi ska lista några här nedanför men vi börjar med att titta på originalet.

Rob Gronkowski och Aaron Hernandez, New England Patriots

När förra säsongen drog igång så var det Hernandez som var den spelare som det talades mest om. Efter över 1,300 yards och 17 touchdowns så var det Gronkowski som hade blivit den nya superstjärnan. Men de två kompletterar varandra väldigt bra. Hernandez är snabbare, springer bättre routes och påminner om en stor receiver. Gronkowski är större, starkare och nästan omöjlig att täcka på grund av sina långa armar. Särskilt jobbig är han i målområdet. Det är jobbigt nog att veta hur man ska försvara sig mot en av dem och när motståndarna har valt att dubbelmarkera Gronkowski till exempel så har Hernandez varit ostoppbar. Sen skadar det ju inte att Tom Brady kastar bollen i Patriots.

Tony Moeaki och Kevin Boss, Kansas City Chiefs

NFL Supporter har redan skrivit lite om Tony Moeaki tidigare. Personligen har jag stora förväntningar på honom. Han hade en lovande rookiesäsong med drygt 550 yards i mottagningar men fick hela sitt andra år förstört av skada. Nu får han förhoppningsvis hålla sig frisk och kan bygga på det han har påbörjat. Samtidigt har Chiefs värvat Kevin Boss. Han var senast i Raiders och innan det i Giants några säsonger. Han hade sina bästa år i New York ’09 och ’10 då han hade över 500 yards i mottagningar båda säsongerna.

Här ser vi lite av hur atletisk den 115 kilo tunga Tony Moeaki är och som har bidragit till hajpen kring honom. Kevin Boss är ett mer flexibelt vapen som både blockar och fångar passar.

I Raiders, med problem på quarterback-positionen och ett fokus på springspelet, gick Boss produktion ned. Dessutom trivdes han inte i Oakland. I Kansas City säger han sig trivas som fisken i vattnet. Men Kevin Boss är, förutom att han är en hyffsat vapen i passningsspelet, också bra på att blockera och kan vara ett flexibelt vapen för Chiefs som har ett väldigt bra springspel med Jamaal Charles. Tony Moeaki är mer av en stor passmottagare i stil med Dallas Clark eller Tony Gonzales. Med två olika spelartyper så ökar såklart chansen att Chiefs väljer att ha dem båda på planen samtidigt.

Kyle Rudolph och Vicanthe Shiancoe, Minnesota Vikings

Jag hör till de som tror att Christian Ponder, quarterback, kan ha en ljus framtid i NFL. Till sin hjälp har han två duktiga tight ends. Veteranen Siancoe har redan visat att han kan vara ett farligt vapen i offensiven men han börjar trots allt nå sin karriärs höst och hans tak är nog inte så mycket högre än vad han presterade för några år sedan. Men Kyle Rudolph, som valdes i andra rundan och spelade sin rookiesäsong förra året, har mycket mer att ge. Förväntningarna är höga på honom och de stora målen är viktiga för en ung quarterback.

Jermaine Gresham och Orson Charles, Cincinnati Bengals

Det här är en av ligans mest spännande duos. Gresham fångade passningar för nästan 600 yards och 6 touchdowns förra säsongen, som var hans andra i ligan, och är en av ligans mest lovande tight ends. Kolla in den här pärlan. Gresham valdes i första rundan 2010 efter att ha dominerat i Oklaholma med nära 1,000 yards och 14 touchdowns sin sista säsong. Han har inte gjort någon besviken än men förväntningarna på hans framtid är höga. Med sina 196 centimeter och mjuka händer är han en farlig i målområdet.

Cincinnati har två unga spännande tight ends som kommer att terrorisera ligan i många år framöver. Jermaine Gresham är en spelare som, om han han håller sig frisk, kan bli hur bra som helst.

I fjärde rundan av årets draft valde Bengals en spelare som sjönk mer än väntat i årets draft, bland annat på grund av en rattfylla strax i mars. Orson Charles är det passfångande muskelpaketet som ska komplettera Gresham och göra lite av smutsjobbet. Men även Charles kan dyka ut ur blocken och fånga passar. Tillsammans med den lysande A.J Green, wide receiver, har Bengals riktigt bra alternativ till Andy ”The red rifle” Dalton.

Zach Miller och Kellen Winslow, Seattle Seahawks

Zach Miller har varit en av ligans mest produktiva tight ends under sin tid hos Oakland Raiders. Men i Seattle har han inte alls varit lika involverad. Frågan är om Pete Carroll och tränarna hade tänkt utnyttja den resurs som Miller kan vara i passningsspelet till nästa säsong. Nyligen gick man nämligen ut och skrev kontrakt med en annan otroligt produktiv tight end i Kellen Winslow, senast i Tampa Bay. Winslow har haft fem säsonger med över 700 yards i mottagningar, varav en över 1,100, och man undrar ju hur tankarna går i Seattle. Laget har ju verkligen samlat mycket talang bland receivers och tight ends. Även fast man saknar den där receivern som är en solklar nummer ett. Det verkar ju som att de tänker sprida bollarna friskt.


Är det någon tight end som DU håller ett extra öga på?

Nyheter

To Top