Nyheter

Kan en svensk bli draftad till NFL?

Draften 2016 kan bli historisk. Ingen svensk spelare har någonsin blivit vald och nu har vi två stycken unga linjespelare som båda genererat mycket intresse från olika lag. Hör Sebastian Johanssons och David Hedelins tankar inför helgens draft.

När vi nådde Sebastian Johansson på onsdagkvällen var det mitt i flyttpackningen. Han var stressad men på gott humör efter att precis fått lite goda nyheter inför draften. De senaste timmarna och dagarna har agentens telefon gått varm och samtidigt hör skolkamrater och gamla kompisar från Sverige av sig med lyckönskningar.

– Det är verkligen full rulle just nu, och lite galet. Jag vill inte gå in på vilka lag som hört av sig och så men kan väl säga att vi fått lite information om att det kanske kan bli en bra helg. Men allt känns rätt sjukt, det är ju inte så ofta sånt här händer.

Sebastian berättar om en inrutad vardag de senaste veckorna. Han har tränat och packat flyttlådor om vartannat. Många människor runt collegeområdet har kommit fram och bytt några ord.

– Det är många tankar som snurrar i huvudet. Jag har ju spelat sedan man höll på med flaggfotboll och Pee Wee och nu sitter man här.

Det är många lag som visat intresse för Sebastian Johansson inför draften. Han berättade att sju lag ringt bara de senaste 40 timmarna. En mycket imponerande Pro Day hjälpte Sebastian att väcka lite intresse för några veckor sedan, och det har bara blivit mer uppmärksamhet ju närmare draften vi kommit.

– Först och främst ringer de för att kolla om de har rätt mobilnummer. Men sen vill de ha ett andra nummer för säkerhets skull och då har de fått tjejens nummer. Några har frågat vilken den närmaste flygplatsen är och om jag skulle kunna ta ett flyg redan på söndag om jag blir vald av dem. Men man är ju redo och vi ska packa en väska. Men det är mycket känslor just nu.

Vad hoppas du på?

– Jag vill bli draftad och komma till ett lag, det behöver inte vara det bästa, men där man känner att vi kan bygga något och där jag har en chans att slå mig in. Ett lag med bra stämning och bra rykte. Sen är det ju magkänslan. Man vill ju känna att “visst ska jag komma hit varje dag och jobba jävligt hårt och det är mycket press”, men att det finns jäkligt bra folk runtomkring. Det är så man vill känna.

David Hedelin fick en speciell start på sin karriär i collegefotbollens högsta division. Efter att ha imponerat på junior college valde han att acceptera ett erbjudande om stipendium från Michigan State Spartans i december 2013. Ganska snabbt blev det dock strul med NCAA och hans spelarlicens. David kände inte att skolan stöttade honom under denna tid och han fick samtidigt kontakt med tränarna hos Purdue Boilermakers. Där engagerade skolan sig i svenskens fall och tillsammans fick de NCAA att backa. I februari valde David Hedelin därför att skriva på för den skolan som stått vid hans sida under konflikten.

Varken Boilermakers eller David Hedelin har haft skäl att ångra det beslutet. Efter två år som starter på den offensiva linjen är det många som fått upp ögonen för svensken. Inför draften har Hedelin och hans agent varit i kontakt med inte mindre än 13 lag i NFL, varav sex stycken ringt de senaste dagarna bara för att dubbelkolla telefonnumret inför draftdagen.

– Eftersom att jag inte kunde delta på Pro Day så tycker jag att det har varit mer intresse än vad jag kunnat tro. Men man har lärt sig väldigt mycket om denna process. Tålamod är viktigt, säger han själv.

David Hedelin beskriver också draftprocessen som “spännande”. Han har varit på flera privata, ofta hemliga, möten, fått göra IQ-tester, blivit förhörd på de taktiska delarna av spelet, träffat legendariska NFL-tränare och kämpat sig igenom ett par av fysövningarna på Purdues Pro Day med ett skadat lår.

Även om David Hedelin hoppas på att ett lag slår till i någon av draftens sju rundor tycker han att det känns svårt att veta helt säkert vad som kommer hända. Agenten tror att det hänger på hur många guards som går i de första fem rundorna, för det är som guard de flesta lag föreställer sig Hedelin i NFL. Men för David är draften bara ett delmål.

– Efter draften är det full fart framåt. Det är ju då allt egentligen börjar, det är då jag måste visa att jag verkligen kan ta en plats och spela i NFL.

Scouter och tränare har berömt David Hedelin för hans atletiska förmåga och tuffhet. När det gäller draften och var han eventuellt kan hamna ska vi hålla ett extra öga på Atlanta Falcons, Kansas City Chiefs, Denver Broncos och San Diego Chargers.

Mattias kommentar: För att svara på frågan i rubriken: Absolut. Både Johansson och Hedelin har genererat mycket intresse inför draften och efter allt vi har hört skulle jag bli mer förvånad om ingen av våra svenska stjärnor blev draftad än om något lag slog till.

Nyheter

To Top