Nyheter

Joe Flacco motbevisar sina kritiker

Joe Flacco är en av ligans mest omdiskuterade spelare. Vissa älskar honom medan andra inte förstår varför. Men en sak som Flacco alltid har gjort är att vinna. Det har han fortsatt med i årets slutspel.

Det fanns de som tyckte att Joe Flacco borde ha valts någonstans i tredje eller fjärde rundan av draften 2008. Men de flesta gissade nog att han ändå skulle väljas innan den andra rundan tog slut. John Harbaugh var ny tränare för Ravens när han valde Flacco med det artonde valet i första rundan. Överskattad, tyckte många. Så har det mer eller mindre låtit sedan dess.

Joe Flacco har gjort sig känd som en ödmjuk spelare. Men i början av 2012 frågade en journalist hur han tyckte att han mätte sig med ligans andra quarterbacks. Det ärliga svaret förvånade många och retade gallfeber på några. Enligt Joe Flacco var han inte bara bland de bästa i NFL. Han var den bästa av dem alla. Det är han ju så klart inte. Men ärligt talat, vad borde han ha svarat? Det är svårt att spela den positionen om man inte tror på sig själv.

Sedan han kom i ligan har Flacco vunnit mer matcher än någon annan quarterback på sina fem första år. Han har vunnit minst en slutspelsmatch varje år. Men nu är ju amerikansk fotboll en lagsport. Flaccos kritiker säger att vem som helst skulle vinna med det försvaret som Ravens har. Men i år har det argumentet naggats i kanten. Baltimores försvar avslutade säsongen som det 17:e bästa försvaret i ligan. Bakom lag som Chargers, Panthers, Lions, Rams och Eagles. Alla de missade slutspelet medan Baltimore vann sin division med tio vinster.

Äsch, säger den envisa då. Ravens har ju Ray Rice och den där murbräckan Vonta Leach. De behöver ju bara springa bollen medan Flacco står där och tittar på som ett fån. Nja, riktigt så enkelt är det inte. Springspelet i Baltimore rankades på en 13:e plats i NFL. Dessutom var det inte särskilt effektivt. Om vi pratar om hur många yards man plockade upp per försök så är Ravens rankat på en föga imponerande 25:e plats. Nej. Joe Flacco har inte kunnat luta sig på de andra lagdelarna i år.

Bäst när det gäller

Den långa och gängliga killen med den starka armen har inte direkt kastat sönder motståndare i årets grundserie. Flacco har varit sitt vanliga själv. Lite inkonsekvent och med en liten touch av stora spel. Men i slutspelet har han varit riktigt bra. Hittills har han kastat för 850 yards och åtta touchdowns. Kanske viktigast av allt, inte någon interception. Mot Patriots gjorde han statistiskt sätt sin sämsta match i slutspelet. Men frågan är om det inte spelmässigt var hans bästa. Han stod helt enkelt för många tuffa spel.

Anquan Boldin har gjort ett sjujäkla slutspel. Han har samlat på sig 276 yards och tre touchdowns över tre matcher. För den produktionen ska man ge mycket beröm till Flacco. Boldin har varit en av ligans bättre spelare men 32 år gammal så är han helt enkelt inte på den nivån längre. Han är stor och stark, kan gå upp och attackera bollen i tajta lägen men han springer inte särskilt skarpa routes och snabbheten finns inte där. Slutsats: Anquan Boldin är inte särskilt fri när Flacco kastar honom bollen.

Om Joe Flacco avslutar årets säsong på samma sätt som han har spelat hittills i slutspelet kan han ha förändrat den allmänna uppfattningen av honom. Han är inte bland ligans absolut bästa quarterbacks. Men kanske är han inte så långt ifrån som vi trodde.


Vad tycker DU om Joe Flacco. Är han ”elit”?

Nyheter

To Top