Chargers

Jakten på hemmaplan

Juletid i NFL brukar betyda dramatik och matematik i överflöd. Den primära frågan för varje lag är självfallet huruvida man tar sig till slutspelet överhuvudtaget. Men i potten under de sista helgerna ligger även möjligheten att få spela på hemmaplan under slutspelet. En fördel som kan vara avgörande i slutändan.

Genom NFLs intrikata system rörande vilka som går vidare eller ej, är vi nästintill alltid garanterade spänning in i det sista. Jag tänker främst på systemet där divisionsvinnarna är garanterade en plats i slutspelet, vilket alltid brukar reta upp någon ”förstå-sig-på-are” varje år. Dallas kan således kvala in till slutspelet med sina 8 segrar, så länge inte Eagles, Washington eller Giants vinner fler matcher i år.

För redan slutspelsklara lag som Saints och Rams (redan klara i egenskap divisionsvinnare) är incitamentet ett annat. Även om de redan garanterat sig själva spel i januari, kan det inte slappna av en sekund. Det här eftersom det bästa laget (flest segrar) garanteras hemmaplan i slutspelet. En fördel som kan vara en avgörande faktor i jakten på Lombardis trofé.

Än värre är det i AFC där fyra lag ser ut att göra upp om titeln bäst i konferensen. Två har redan varit i elden denna vecka, i form av Houston och Kansas City. Det förstnämnda vann under lördagskvällen mot Jets och står nu på totalt 10 segrar, medan Chiefs (11-3) förlorade mot ett formstarkt Chargers i torsdags. Ett Chargers som därmed också står på 11 segrar. (Chiefs ligger dock före i tabellen på grund av ett bättre resultat i matcher inom divisionen.)

Chiefs lilla debacle öppnar nu dörren för Patriots som visserligen är bra, men som sett tämligen mänskliga ut i år. För dem väntar Steelers på bortaplan i en match som säkerligen kommer bli väldigt tuff. Vinner dem den står dem på 10 segrar vilket gör att de kommer bli sanslöst tajt in i det sista. Gissningsvis kommer spelarna i Chiefs, Texans och Chargers sitta och hålla lite på Big Ben ikväll, för även om alla matcher är tuffa i ett slutspel är nog bortaplan i Foxboro något som de flesta andra lag vill slippa.

Med ovanstående i åtanke tycker jag att du skall komplettera mat och dryck med en dator med ett med en komplett slutspelsträd förklarat ikväll. För det kan onekligen bli mycket räknande de kommande matcherna.

Jakten på hemmaplan

Nyheter

To Top