Nyheter

Inte mycket kärlek mellan rivalerna

San Francisco 49ers och Seattle Seahawks spelar i samma division och kan vara ligans två bästa lag. Tränarna hyser ingen kärlek till varandra och vi väntar oss en känslosam match.

Söndag 00.30 – San Francisco 49ers hos Seattle Seahawks (TV10/FOX)

San Francisco 49ers har vunnit åtta raka matcher sedan de fick tillbaka ett par viktiga spelare från skada. Två av dessa var på bortaplan i slutspelet på ogästvänliga arenor mot bra lag. De är redo. Seattle Seahawks förlorade bara tre matcher under grundserien och försvaret är bland det bästa vi någonsin har sett. De spelar dessutom hemma på CenturyLink Field, där de har vunnit femton av sina sexton senaste matcher, inklusive två möten med 49ers.

SEA_SF

Kan det bli bättre?

Förutom att det är två bra lag som möts finns det några extra saker som kryddar rivaliteten än mer. Tränarna heter Jim Harbaugh och Pete Carroll och de gillar inte varandra. Innan de hamnade i sina respektive lag var de i collegevärlden. Harbaugh tränade Stanford Cardinals, med Andrew Luck i spetsen, medan Carroll befann sig på det talangfyllda University of Southers California, USC.

Egentligen är det lite komiskt att de inte kommer överens med tanke på hur lika de här tränarna är. Kanske inte i sin personlighet, men hur de vill att deras fotbollslag ska spela och vilken attityd de ska ha på planen. Till och med Harbaughs fru har sagt att hon ”verkligen inte gillar Seattle”.

Konflikten mellan de två tränarna började 2009. Jim Harbaugh och hans Stanford besegrade oväntat Carroll och hans USC med 55-21. Men det var Harbaughs beslut att köra en så kallad ”2-point conversion” efter lagets sjunde touchdown som retade upp tränarna på den andra sidlinjen. De kände att Stanford ansträngde sig för att skämma ut dem. Sedan var kanske inte Harbaugh den mest ödmjuka vinnaren, som ni kanske kan se i videon längst ned.

Sedan den incidenten har relationen mellan de två varit frostig och eftersom deras lag nu spelar i samma division har tränarna tagit med de känslorna in i NFL och använt dem för att motivera sina spelare. I Seattle har de dessutom Doug Baldwin och Richard Sherman, som spelade för Jim Harbaugh i college men inte kom särskilt bra överens med tränaren.

En fajt om fysisk dominans

Både Seahawks och 49ers vill trycka ned sina motståndare i skorna. Det handlar om att fysiskt dominera det andra laget och spela med en attityd om att aldrig vika ned sig. Marshawn Lynch sätter nivån i Seattles. Det gör ont att tackla honom och han ger sig aldrig.

I 49ers är det på linjen man får sin vilja igenom. I offensiven kan de vara ostoppbara när de får rörelse med sina stora killar och i försvaret hittar vi det bästa ”front 7” i NFL.

Sedan Michael Crabtree kom tillbaka har 49ers faktiskt ett respektabelt passningsspel. I Seahawks är det lite mer ont om alternativ. Men om man väger in att Seattle har ligans bästa passförsvar är det inte helt orimligt att säga att dessa två lagdelar tar ut varandra litegrann.

Då kommer det att handla om springspelet. I de senaste två matcherna då lagen har mötts i Seattle har 49ers Frank Gore snittat 22 yards per match och Seahawks har kunnat vinna enkelt. Vilka kan komma igång på marken i natt?

Russell Wilson och Colin Kaepernick är båda ett extra hot på marken. Det kan bli en stor faktor i den här matchen och väldigt spännande hur de olika tränarna väljer att hantera det. Ofta sätter försvaren en spelare som ansvarar för quarterbacken men då blir man så klart lite svagare på annat håll.

Det handlar nog om att begränsa misstag. Matchen är så pass jämn. Fumbles i special teams, onödiga flaggor, interceptions och dålig kommunikation i secondary kan i en blinkning förändra matchbilden. För visst känns det som att den här fajten kan sluta precis hur som helst.

Det enda vi vet är att det kommer att bli våldsamt underhållande.


Vad tror DU?Nyheter

To Top