Nyheter

Historiens största möts igen

Vi har sett den här filmen förut. Brady mot Manning. Det är vår tids bästa rivalitet och nu möts de för att avgöra vem som på karriärens höst får spela i ännu en Super Bowl.

Söndag 21:00 – New England Patriots hos Denver Broncos (TV10/CBS)

Två av vår tids största stjärnor gör upp på söndag. Tom Brady och Peyton Manning spelar quarterback i New England Patriots respektive Denver Broncos. De är båda är så gott som självklara att förevigas i Hall of Fame. Det är dock efter karriären, nu i helgen ska de göra upp vem som vinner AFC.

Det är en match som scriptad för film. Manning och Brady har varit det senaste decenniets mest dominanta spelare. Alltid har det funnits en diskussion om vem som verkligen är bäst. Manning har många rekord medan Brady har fler troféer. Debatten kommer alltid leva vidare, oavsett resultatet på söndag.

Det är alltid jämnt när dessa giganter drabbas samman. De har möts totalt 14 gånger tidigare. Då har Brady knipit åt sig hela 10 vinster. I slutspelet leder han också, med 2-1 i vinster. Historia spelar ingen roll på söndag. Manning kommer in hungrig att få hävda sig mot sin gamle nemesis.

NE_DEN

Det är en gigantisk match och den känns så självklar. AFC kommer att avgöras med två legender bakom vardera center. Det är mycket möjligt deras sista stora match mot varandra. Båda två har en fantastisk förmåga att identifiera svagheter i försvaret och gynnsamma match-ups. Så fort de ser ett övertag hugger de direkt.

De båda gillar att sprida bollen och ställer höga krav på sina receivers. Är någon markerad av enbart en försvarare gäller det att vinna den kampen. Då kommer bollen direkt. Varken Manning eller Brady är spelare som lämnar passningsfickan. De står hellre tryggt bakom sina linjer och levererar träffsäkra passningar.

Vi ska inte heller glömma att det är ytterligare 104 spelare totalt. Så vem av Brady och Manning har den bästa truppen till hjälp? Båda lagen är tunga offensivt men släpper desto mer poäng bakåt. Broncos offensiv är starkare än Patriots, de är laddade med playmakers på alla positioner. En stabil offensiv linje skyddar Manning och fantastiska receivers är redo att kliva fram.

Defensivt är dock Patriots det bättre laget. Deras secondary framförallt är bättre än Broncos. Frågan är dock om cornerbacken Aqib Talib och hans lagkamrater kan stoppa Broncos explosiva offensiv. Patriots försvar är duktiga på att sno åt sig bollen. Peyton Manning har en historia av interceptions i slutspel. Det kan vara vad som avgör i slutändan.

Mycket möjligt också är att varken Brady eller Manning blir kvällens huvudnummer. Senast de möttes imponerade Broncos springspel genom Knowshon Moreno. Just nu är dessutom Patriots running back LeGarrette Blount glödhet. När försvaren måste vara vaksamma på vad skickliga quarterbacks kan göra, öppnas luckor för farliga running backs. Så det är mycket möjligt att Blount eller Moreno blir matchhjälte på söndag.

När de två lagen möttes tidigare under säsongen vann Patriots en jämn match på hemmaplan. Då tog Broncos en tidig ledning med hjälp av slarvigt spel från Patriots. Med en stor ledning blev Broncos konservativa och deras försvar kunde inte hantera ett Patriots när de väl fick fart. På söndag måste båda lagen minimera misstagen och aldrig slappna av. Båda lagen är explosiva nog i offensiven att jaga ifatt underläge och misstag avgör ofta i denna typ av jämna matcher.

Vilka är det då som vinner AFC och får gå spela Super Bowl i februari? Det blir poängrikt, men avgörs inte med mer än 7 poängs skillnad. Jag ser Patriots som det lite bättre laget. Det finns en sådan kyla i hela truppen och man matchar upp bra mot Broncos. Passningsförsvaret är deras starka sida och därigenom kan de förhindra att slaktas av Manning. Med ännu en AFC-titel höjs rösterna om att Brady är årtiondets bästa spelare.


Vilka vinner?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.


Nyheter

To Top