Nyheter

Hur ser Seahawks framtid ut?

NFL-klubbarnas äventyr är som årstiderna. Det är en berg- och dalbana där bara ett fåtal lyckas hålla hög nivå under lång tid. Eller låg nivå. Nu står Seattle Seahawks inför det vägskälet.

Seattle Seahawks anställde tränaren Pete Carroll 11 januari 2010. En vecka senare skrev klubben kontrakt med sportchefen John Schneider, som kom över från Green Bay. De två männen fann snart varandra, en gemensam filosofi och började jobba i en rasande fart. Bara under deras första år genomförde Seahawks 284 spelartransaktioner.

Seahawks bytte tidigt till sig Marshawn Lynch och draftade några av ligans bästa spelare. Ofta i de sena rundorna. Seattle mönstrade snart ett av 2010-talets bästa lag, och ett av historiens bästa försvar. Resten är som de säger, historia.

Vi snabbspolar till idag.

Seahawks har precis blivit rejält överkörda av Los Angeles Rams. Vid underläge 0-40 hängde Pete Carrolls haka så lågt att den slog i konstgräset på CenturyLink Field. Seattle går igenom en typ av identitetskris. Seahawks hade tidigare ett absurt rekord där de inte förlorat med tvåsiffrigt på 95 raka matcher, från mitten av 2011 till slutet av 2016. Ett lag som oftast vann och aldrig blev utklassade tvingas nu uppleva nya känslor.

Carroll och Schneider har fortfarande marginal men det knorras lite på läktarna. Bortskämda fans? Kanske. Carroll är trots sin ungdomliga energi den äldsta huvudtränaren i NFL. Skeptikerna ser början på slutet. En del fans vill till och med se huvuden rulla redan i år.

Vad är problemet och hur ser vägen framåt ut? Seahawks har inte draftat en enda Pro Bowl-spelare på fem år, utöver att WR Tyler Lockett kom med som returner sitt första år. Väljer de fel spelare eller lyckas de inte utveckla dem? Vem vet. Lagets kärna börjar bli äldre och dyrare. Det är lagets största problem. När återväxten är dålig slår det på lång sikt och det tar tid att hinna ikapp. En säsong utan slutspel är ingen katastrof.

Matematiskt har fortfarande Seahawks chans att nå årets slutspel, men det krävs ett mindre mirakel. Dessutom har inte spelet på planen övertygat oss om att de har något där att göra. På lång sikt har Seattle fortfarande en quarterback och ett gäng bra spelare på andra positioner. Det som talar mot dem är de senaste årens ljumma värvningar och att de bytt bort sina draftval i andra, tredje och sjätte rundan 2018.

Helt klart är att Seahawks står inför ett vägskäl. Vi kommer nog att få se ett annat typ av lag framöver. Laget som nådde sin höjd säsongen 2013 kommer aldrig tillbaka.

Kan Wilson, Carroll och Schneider få tillbaka Seahawks på rätt kurs?

Matcher kvar
Vecka 16: @ Cowboys
Vecka 17: vs Cardinals

Free agents
Jimmy Graham, TE (2018)
Luke Joeckel, OG (2018)
Sheldon Richardson, DT (2018)
Paul Richardson, WR (2018)
Richard Sherman, CB (2019)
Earl Thomas, FS (2019)
Duane Brown, OT (2019)
Cliff Avril, DE (2019)
K.J Wright, LB (2019)
Frank Clark, DE (2019)
Tyler Lockett, WR (2019)

Nyheter

To Top