Nyheter

Gubbar värda en guldklocka

Det finns de spelare som står för rubrikerna. De som ligger i toppen av den årliga statistiken och stjäl allt rampljus.  Sen finns de dem som är bra, år efter år, men som idag lever ett liv lite i skymundan. Idag hyllar vi några av dessa herrar som vinner i längden. Herrar värda en guldklocka.

I januari 2009 mötte min husgud Peyton och hans Colts mötte Chargers i slutspelet. Utan superstjärnan LaDanian Tomlinson (RB) trodde jag att Chargers skulle besegras tämligen enkelt, men ack så jag bedrog mig. Ur högen av köttberg kom alltid samma pyttelilla killen1 utrusande med bollen i famnen. Hur Colts än försökte, fick de inte tag på honom. När matchen var över stod tillslut Chargers som överraskande som segrare och den ”lille killen” hade stått för 105 rushing yards, 45 receiving yards och 178 return yards. Totalt 328 yards!

Darren Sproles (33 år), som killen heter, har sen dess charmat både mig och sin omvärd genom sin mångsidighet. En egenskap som visserligen gjort honom unik, men som ofta lett till att han fått spela andrafiolen i sina lag. Allra mest kom Sproles till sin rätt under tiden i Saints. Deras extremt passningsorienterad offensiv var som klippt och skuren för Sproles, och under sina år i klubben presterade han sina hittills bästa säsonger.

När det kommer till statistik glöms Sproles av naturliga skäl bort. Detta eftersom runningbacks oftast jämförs på basis av de yards de presterat utmed marken. Där har Sproles, med sin ringa storlek, av naturliga skäl lite svårt att hävda sig. Men tittar vi på s.k. All-purpose yards (Total produktion) blir resultatet ett annat. Plöstligt är Sproles, med sin 19.011 yards, en av de bästa spelarna genom alla tider. Där återfinns han, just nu, på plats nummer åtta efter att hittills i år passerat storheter som LaDanian Tomlinson, Herschel Walker och Barry Sanders.

Precis ovanför Sproles på listan hittar vi en spelare som precis lagt skorna på hyllan. Baltimore Ravens Steve Smith (37 år). En otroligt färgstark person som slog igenom i Panthers redan 2001. Det blev totalt 13 säsonger i Charlotte innan klubben tyvärr valde att gå skilda vägar med Smith under tämligen tråkiga former. Smith hittade dock en ny klubb i Ravens, och hämnades på sin gamle arbetsgivare genom att producera 139 yards, 2 TD när Ravens totalt krossade Panthers med 38-10 (2014). Det är sällan man ser sådana prestationer som lämnar ett så bestående avtryck på en.

I år blev det 799 yards för Smith som totalt i karriären hann samla på sig 19.180 yards. En prestation som ger honom en sjunde plats i historieböckerna. Endast 10 yards bakom en legenden Marshall Faulk. 2

Slutligen väljer vi att lyfta fram en man som kallas för ”The inconvenient Truth”. Indianapolis Frank Gore (33 år). Även han har sett sina bästa dagar, men precis som de två föregående killarna jobbar han på och gör sin grej. I år stannade stegräknaren på 1025 yards. Till detta skall vi dessutom lägga de 277 yards som han fitt genom passningsspelet. Inte så illa för en man som anses vara passé?

Gore, som slog igenom i 49ers, äntrade ligan 2005 och hade, precis som många andra running-backs, sin bästa säsong tidigt karriären. 2006 stod han nämligen för 1695 rushing yards. Sedan dess har visserligen produktionen vikit nedåt, men under sina nu 11 år i ligan har han ändå snittat 1088 rushing yards/år. Trots att Gore nu är 33 år och faktiskt kom över 1000 yards även i år, har en del pekat ut honom som en av besvikelserna och felrekryteringarna i Colts. Jag kan visserligen hålla med om att Gore inte på något vis är  framtiden för Colts, men med tanke på hans ålder har Colts fått en stabil producent av yards. Möjligtvis till en lite för hög prislapp.

Sproles, Smith och Gore var de enda spelarna på bland de 20 första på all-purpose yards som var aktiva i år. Redan nu vet vi som sagt att åtminstone en av dem kommer lägga skorna på hyllan efter säsongen. Kanske får vi möjlighet att lyfta fram lite nya killar som äntrar topp 20 nästa år. För att exemplifiera det fantastiska i ovan nämnda spelares prestation så skall det nämnas att de ”jagade” spelarna får kämpa på bra nästa år för att överhuvudtaget nå tjugondeplatsen. Bland dessa märks spelare som Larry Fitzgerald (1869 yards kvar till top 20), Devin Hester (1871 yards kvar), Anquon Boldin (2188 yards kvar) samt Adrian Peterson (2218 yards kvar). Tror ni någon av dem fixar det nästa år, eller i karriären överhuvudtaget?

 

p.s. I texten har jag valt att fokusera på de offensiva gubbarna. Förhoppningsvis kommer en liknande text om defensiva gubbar inom kort.

  1. Darren Sproles är 168
  2. Ovan nämnda Sproles lär dock ha goda chanser att passera honom då de endast skiljer 110 yards dem emellan.

Nyheter

To Top