Analyser

Vad kan Raiders räkna med från Cook?

När slutspelet drar igång på lördag kommer Raiders rookie Connor Cook starta sin första match i karriären. Han blir därmed den första quarterbacken någonsin som har sin debut i en slutspelsmatch. Vi tar en titt på hur det gick när han fick avsluta matchen mot Denver förra veckan.

Jag vill inleda med att påpeka Cooks otacksamma situation. Han var ombytt för första gången och slängdes in mot ligans bästa passförsvar i underläge 17-0 med lagkamrater han knappt tränat med. Nu går vi över till hur han faktiskt presterade, vilket han gjorde bra med tanke på omständigheterna.

Cook visade upp en hel del bra kvaliteter. Först och främst utstrålade han självförtroende och var inte rädd att kasta bollen i tighta situationer. Cook är onekligen en ”gun slinger”, orädd att kasta bollen överallt. Han manövrerade fickan bra och rörde sig väl för att undvika press.

Cook klättrar fint upp i fickan och passar sedan en touchdown till Amari Cooper.

Vid flera tillfällen gick han igenom sina passningsalternativ när hans receivers var markerade och kunde arbeta hela planen. Han fattade ofta rätt beslut, gjorde det snabbt och var bestämd när han kastade bollen. Samtidigt hade han spel där han helt glömde bort en planhalva och därför missade öppna spelare.

Cook kan lätt plocka upp fyra nya försök med två passningsalternativ på vänster sida, men har forcerar ett kast till en markerad Walford istället.

Cooks största problem var såklart bollsäkerhet. Han hade en fumble när han försökte undvika Broncos pass rush, han hade en interception och borde som sagt haft en till som Broncos försvarare slarvade bort. Hans interception var inte så farlig egentligen, han får sin tackle inknuffad i sig precis i kastögonblicket och det påverkade bollplaceringen.

Apropå bollplacering så var också det ett bekymmer för Cook. För många bollar hamnade på fel ställe, men han hade samtidigt några riktigt fina passningar. Han hade också problem med timing och väntade för gärna tills han hade öppna receivers, vilket Broncos lysande secondary inte gav upp särskilt ofta. Mer träning med starttruppen bör hjälpa med timingen.

På lördag ställs Cook återigen mot ett fantastiskt försvar, Texans enhet tillhör ligans absoluta toppskikt. De har tillåtit minst antal yards i NFL och har stjärnor som AJ Bouye, Jadeveon Clowney och Whitney Mercilus. När de två möttes tidigare i år sprang Raiders 20 gånger för endast 30 yards. De vann tack vare Derek Carrs arm och några bjudningar från domarna. Det behövs givetvis mer från springspelet på lördag. Cook kan inte vara hjälte på samma sätt som Carr, men bör kunna hålla anfallet levande. Han har armen, självförtroendet och lugnet, trots att han debuterar i de starkaste strålkastarna.

Nyheter

To Top