Nyheter

Grudens återkomst

Allt pekar på att Oakland Raiders kommer anställa Jon Gruden som nästa huvudtränare. Jack Del Rio fick sparken bara minuter efter säsongsavslutningen i söndags och Raiders ägare Mark Davis har aktivt jagat Gruden i åratal. Nu verkar det som hans dröm kommer besannas.

Rykten om att Jon Gruden ska lämna mediavärlden för att återvända till NFL florerar årligen. Det har gått så långt att de t.o.m. kallas för “Grumours”. Vanligen är det lösa rykten och flera rapporter om motsatsen. Men det är annorlunda denna gång. Nu tar alla för givet att Gruden tar över Raiders så snart som möjligt, även ESPNs egna insiders – inte minst Adam Schefter. Dessutom har Gruden ringt runt till flera tränare för att bygga upp en eventuell stab. Då känns det väldigt verkligt. Vi fortsätter med viss försiktighet, erfarenheter med Gruden säger det, och stor förhoppning om att det blir verklighet i år.

Gruden är en välrespekterad offensiv hjärna vars QB-vänliga system resulterade i framgång med mediokra quarterbacks. Med Derek Carr i Oakland får han sin överlägset bästa spelare att arbeta med. Tar han över i Oakland kommer det vara han som bestämmer spelboken och även väljer spelen under match. Samtidigt är Gruden kritiserad för att hans anfall aldrig levererade i Tampa Bay och att han inte lyckades hitta och utveckla en franchise QB. Är framtiden på spel i jakt på omedelbar framgång inför flytten till Las Vegas?

En ofta bortglömd aspekt när det kommer till huvudtränare är vilka tränare som följer med. Gruden har genom sitt jobb på ESPN fått ett enormt nätverk och bör kunna locka en hel del namn, och har sen sin tid i Oakland och Tampa en del namn som fortfarande är aktuella. En huvudtränare är inte bättre än personerna han har runt sig och vi lär se en stab betydligt bättre än vad vi sett i Oakland de senaste decennierna. Omtalade namn och positioner är: OC John Morton (Jets) eller Greg Olson (Rams), DC Paul Guenther (Bengals) eller Gus Bradley (Chargers), OL Bill Callahan (Redskins), QB-C Rich Gannon.

Det finns också tvivel huruvida uppdaterad Gruden är för att komma tillbaka när han varit borta i snart 10 år. Fotbollen har onekligen förändrats men Gruden har varit överallt förutom sidlinjen – kommenterat matcher, hållit i diverse camps, varit delaktig i draftprocessen genom ESPN, träffat och pratat fotboll med varenda människa i NFL. Det sägs också att han har en uppdaterad spelbok redo. Och jag har svårt att se honom lämna kommentatorsbåset om han själv inte kände sig redo och förberedd för det.

Förväntningarna på Gruden kommer vara skyhöga, orimligt höga. Dels genom sitt kontrakt (det förväntas ligga runt $10 miljoner / år och viss ägandeskap i Raiders) och att Davis ser honom som Messias, dels för allt snack som Grudens egna camp byggt upp genom åren. Även om Gruden är en klar uppgradering över Del Rio är det nog klokt att dämpa förväntningarna och anta att det blir en mer krokig väg än Davis drömmer om.

Nyheter

To Top