Analyser

Wild card: Falcons hos Rams

Det är wild card-helg och en av årets mest intensiva veckor i NFL. Nu ska vi ta en närmare titt på en av helgens matcher, Atlanta Falcons hos Los Angeles Rams. Fjolårets bästa anfall mot årets dito. Vilka har en fördel?

Det finns inte många bättre helger på kalenderåret så låt oss gå rätt in på det roliga. Vi ska snacka Falcons hos Rams. Den första slutspelsmatchen i Los Angeles på årtionden. Trots att det var Falcons som nästan vann Super Bowl förra säsongen är det hemmalaget som är den uppenbara favoriten i det här mötet.

Säsongen i korthet
Atlanta bytte offensiv koordinator inför året då Kyle Shanahan drog vidare till 49ers. Även om de flesta pusselbitarna än är kvar i truppen har det inte klickat som i fjol. De har gjort mer än 10 poäng färre i snitt per match. Anfallet har inte varit uselt, men betydligt sämre än 2016. Försvaret har å andra sidan lyft sig, vilket har balanserat ut det hela något. Unga spelare som den lysande LB Deion Jones, SS Keanu Neal och DL Grady Jarrett har klivit fram. Rookien DE Takkarist McKinley har varit lite ojämn, men bidragit med sex sacks.

Los Angeles anfall har i motsats till helgens motståndare verkligen klickat. Succétränaren Sean McVay har vänt hela skutan på några månader och Rams är årets positiva historia i NFL. Offensiven har återuppstått från de döda med starkt spel från den linjen, en kompetent QB Jared Goff och en alldeles lysande RB Todd Gurley, som kanske varit den bästa anfallsspelaren i ligan 2017. I defensiven måste vi bara nämna DL Aaron Donald, den bästa försvarsspelaren i NFL. Rams har också varit riktigt bra på special teams, men vi får se hur skadan på kickern Greg Zuerlein påverkar dem.

Förväntad matchbild
Vi kan bara vänta oss att Rams kommer ut i en rasande fart. Falcons måste dels sakta ned det här anfallet en smula, vilket de har spelare för att klara av, men måste också lägga i en extra växel i sitt anfall. De bör inte kunna vinna helgens match med 22 poäng framåt, vilket är deras snitt den här säsongen.

Atlanta har erfarenhet av den här situationen, vilket gynnar dem. De har också superstjärnor i sitt anfall, framförallt QB Matt Ryan och WR Julio Jones, och allt att vinna. Det är Los Angeles som har pressen på sig att prestera inför hemmafansen. Hur bra än Rams har spelat den här säsongen har nog Sean McVay skäl att vara lite orolig.

Devonta Freeman mot Rams springförsvar
Falcons har en tydlig möjlighet i matchen. Devonta Freeman är en av ligans bästa running backs och även om springspelet i perioder varit hackigt har det potential att ta över matcher. Då får receivers Julio Jones och Mohammed Sanu dessutom lite andrum att kunna straffa försvaret på lite stora spel. Rams springförsvar har inte varit bra den här säsongen.

Rams offensiva linje mot Falcons försvar
Vi gav en del beröm till Atlantas försvar, men det är inte en dominant grupp på linjen. Det är däremot Rams offensiva linje, särskilt på vänstra sidan. LT Whitworth, LG Saffold och C Sullivan har alla varit lysande i år. De stora killarna kan döda matchen med en bra dag.

Julio Jones mot Trumaine Johnson
Vi ska inte sticka under stol med att det är fördel Falcons i den här duellen. Julio Jones är kanske ligans bästa receiver, i alla fall om du frågar mig. Men Trumaine Johnson, Rams bästa cornerback på utsidan, har spelat bra de senaste två åren och bör ge Jones en match. Dessutom lär han knappast behöva gå en mot en med Jones hela matchen. I så fall blir det svettigt. Stora spelare har dock en tendens att kliva fram i de stora matcherna.

Jared Goff mot Matt Ryan
Okej, det här är inte en riktig duell. De är inte ens på planen samtidigt, men strunta i det. Goff har haft en klart bättre säsong och har den skarpare coachen. McVay är bättre än Sarkisian alla dagar i veckan. Men Ryan har bjudit på många fantastiska prestationer i avgörande situationer i sin karriär. Hans slutspel i fjol var magiskt, han hade nio touchdowns utan en interception och 135 i passer rating, men de flesta minns bara hur det hela slutade. Det ska bli spännande vilken quarterback som kommer bäst förberedd på lördag.

Vilka vinner?

Lördag 02.15 (NBC)
Atlanta Falcons (10-6) hos Los Angeles Rams (11-5)
Los Angeles Memorial Coliseum


Nyheter

To Top