Nyheter

Goodell velar vidare

Roger Goodells årliga presskonferens under Super Bowl-veckan brukar visserligen inte bjuda på några överraskningar, men efter ett år med sittande spelare och en stoppad reklamfilm borde det finnas mycket att tala om. Eller?

Vad vi än tycker om Goodell och hans show, ger den oss trots allt en inblick i hans värld. Vad NFL tycker i olika frågor och vad organisationen kommer fokusera på under det kommande året. Saker som kanske är extra intressanta med tanke på att Vince MacMahon tillkännagav att den konkurrerande ligan XFL kommer tillbaka 2020, och kommer tydligen vara ”mycket bättre” och ”helt fri från politiska åsikter”.

Fick vi se någon kontring från NFL idag? Både ja och nej. Frågan om politik var påtaglig av många anledningar men främst genom att ligan härom dagen valde att stoppa en reklamfilm som skulle sänts under Super Bowl på söndagen. Avsändaren av budskapet var en organisation för krigsveteraner som blev refuserade eftersom Super Bowl inte anses vara ett forum för politiska budskap. En slags tanke om att Super Bowl skall vara ett rent sportevenemang för alla fans, där vi kan glömma vår omvärld för en stund.

Problemet med den här filmen var primärt att den innehöll en hashtaggen ”#pleasestand”. En liten replik från de som inte delar Colin Kaepernick-rörelsens budskap. Vilket jag kan tycka är helt i deras rätt. Goodell dansade dock tämligen enkelt förbi frågan, men det är inte utan att man ställer sig själv frågan om det är OK att ta ett knä, men inte att stå. Eller?

Jag kan på sätt och vis förstå tanken om en ”ren” Super Bowl om det vore så att NFL var konsekventa i sitt agerande. Ni som följde den amerikanske sändningen förra året kanske minns det immigrant-tema som fanns i somliga reklamfilmer? Jag tänker framför allt på Budweiser som berättade sin historia om hur bolaget är byggt utav invandrare. Reklamfilmen avslutades dessutom med bryggerikoncernens namn ”Anheuser- Busch” istället för det vanliga Budweiser. En kraftig anspelning på deras europeiska rötter, och markering mot Trumps invandrarfientliga politik. Jag har visserligen inte sett den portade reklamfilmen från i år, men att Super Bowl har varit fri från politiska budskap skriver jag inte under på.

Till en början ter sig NFL som vanligt väldigt ambivalenta, men till Goodells ”försvar” skall vi dock nämna att han tidigare i veckan fick frågan om ligan överväger ett förbud mot att protester under nationalsången. Goodell valde visserligen att glida undan även denna fråga men lämnade svaret tämligen öppet då han menade att det var något det eventuellt skulle diskuteras efter säsongen.

Kan Super Bowl-finalens refuserade film vara starten av en mer hård linje kring politiska budskap framigenom, eller var det bara en engångshändelse? Dagens presskonferens gav oss egentligen inget mer att gå på utan tills vidare är allting precis som vanligt. NFL fortsätter att vackla i även den här frågan.

Nyheter

To Top