Nyheter

En galen första dag av free agency

I tisdags inleddes free agency i NFL. Lagen fick från och med klockan 21.00 lov att skriva kontrakt med spelare som saknade ett sådant. Det blev fullt ös direkt med flera chockerande drag.

Bara minuter efter att klockan slagit tio började nyheterna att rulla in. På Twitter fick man nästan huvudvärk av att försöka följa allt som hände. Det första som vi noterade var att offensiva tackles och cornerbacks gick fort och för dyra pengar.

Oakland Raiders hade gott om pengar. De valde att inte skriva nytt med egna lovande spelare som Jared Veldheer, OT, och Lamarr Houston, DE. Veldheer landade istället i Arizona Cardinals på ett 5-årskontrakt för totalt $37.5m och Houston i Chicago Bears, även han på ett 5-årskontrakt men med ett värde på $35m.

Raiders agerande förvirrade många. Särskilt när det stod klart att de värvat Rodger Saffold, G, för mer pengar än Veldheer i slutändan fick, 5 år för $42.5m. Oakland kom också överens med Austin Howard, OT från Jets, om ett 5-årskontrakt för $30m. På ytan ser det ut som att de försöker bygga en mer fysisk linje och springa bollen hårt på söndagarna.

De stora namnen gick fort. Baltimore Ravens kom smart nog överens med Eugene Monroe, OT, om ett 5-årskontrakt på $37.5m och Branden Albert, OT, fick hela $47m för lika många år av Miami Dolphins. En bra spelare att få in men alldeles för dyrt, om du frågar mig.

Falcons och Giants var lite mer blygsamma och skaffade sig varsin ny guard i Jon Asamoah respektive Geoff Schwartz. Stora behov och stabila spelare.

Draften innehåller en skock cornerbacks. Men det hindrade inte lagen från att hosta upp stora summor för den positionen i free agency. Det var ett särskilt sug efter duktiga man-mot-man cornerbacks. Att Colts lockade tillbaka Vontae Davis för nära $10m/år kändes dyrt. Davis är en bra och fysisk spelare men han spelar med mycket risk och tillät åtta touchdowns förra säsongen.

Det som stod ut mest var att Denver Broncos seglade in och snodde åt sig Aqib Talib från Patriots. De fick betala friskt, 5 år för $47m, och det finns mycket risk involverad. Det blev extra tydligt att Broncos ser sitt fönster stängas i takt med att Manning blir äldre när de också kom överens med en av årets absoluta toppnamn och en lysande spelare, safetyn T.J Ward från Browns. Broncos blir genast mycket mer fysiska med Talib och Ward i truppen.

Vi har redan nämnt Ward men han var inte den enda safetyn som håvade in stora pengar. Browns hostade upp $28m för att få Donte Whitner att skriva på i fyra år. Den hårdtacklande Mike Mitchell kom överens med Steelers och hoppade på planet till Pittsburgh. Sedan kom en av årets skrällar. Den talangfulla Jairus Byrd träffade avtal med New Orleans Saints där den redan pressade klubben får hosta upp $56m för 6 år, med hela $28m garanterade pengar.

Legenderna föll under denna första dag. Cowboys släppte DeMarcus Ware, som verkar ha många friare, och Julius Peppers fick kicken av Chicago.

San Francisco 49ers var ett av de mer underhållande lagen under gårdagen då de bytte till sig båder superfloppen Blaine Gabbert, QB från Jaguars, och Jonathan Martin, OT som var offret i en otrevlig miljö i Dolphins. De hoppas nog kunna locka fram den talang som gjorde att de här killarna draftades högt. Inte en dum tanke när man har en så pass bra trupp som 49ers har.

Det var några av alla giftermål och skilsmässor som slog ned i NFL-världen igår. En sammanfattning av de lag som skött sig bäst respektive sämst i free agency får vänta tills de flesta stora namn är borta från marknaden.

För kommentarer på enskilda spelare och deras nya hem, hör av er på Twitter @nflsupporter.

Nyheter

To Top