Analyser

Första helgen – nu börjar allvaret

Träningsläger och försäsong är över. Eagles och Falcons kickade igång säsongen med en rysare och i helgen är det dags för resterande lag att snöra på skorna för säsongsdebuten. Vad har vi att se fram mot?

Det har blivit dags för premiärvecka i NFL! Vi har en uppsjö av frågor som vi vill ha svar på och det är inte svårt att hitta några spännande saker att följa i varje match. Det brukar vara rätt speciella tillställningar, med lite slarvigare spel än vanligt, innan lagkamraterna har bekantat sig med varandra i en ordentlig matchsituation.

Precis så var det i premiärmatchen. Storlagen Philadelphia Eagles och Atlanta Falcons gjorde upp i en poängsnål och jämn fajt med mycket misstag och flaggor från domarna (26st totalt). Mästarlaget Eagles drog det längre strået i en match som inte avgjordes förrän på sista spelet. Det var oroväckande likt slutspelsmatchen med dessa två i fjol.

Försvaren dominerade och även om Falcons i perioder flyttade bollen hyfsat, tack vare den omänskliga receivern Julio Jones (10 mottagningar, 160 yards), hade de precis som i fjol stora problem med att avsluta sina serier med touchdowns. Därför vann Eagles trots att en blek Nick Foles bara passade för strax över etthundra yards. Philadelphia bjöd magiskt nog på en uppdaterad version av sitt berömda ”Philly Special” då receivern Nelson Agholor passade till Foles. Jay Ajayi sprang in två touchdowns för vinnarlaget.

30 lag inleder sin säsong
Vi har 15 spännande matcher att se fram mot på söndag och måndag. Oddsen säger oss dessutom att de lag som vinner sin första match har dubbelt så stor chans att nå slutspelet. Så, känn gärna ångesten krypa sig på. Men bli inte för nere. Det här är en tid av hopp. I fjol hade fem av de åtta divisionsvinnarna hamnat trea eller fyra i den egna divisionen året innan. Alla har chans att sluta på topp och i år känns ligan jämnare än på länge.

TV-matchen med Stefan Björkman: Houston Texans hos England Patriots
Björkman: ”Den spontana känslan heter en frisk Tom Brady. Denna gång skulle jag vilja påstå är matchen mellan Patriots anfall och Texans försvarsbox som avgör. JJ Watt, Heath, Reader, Clowney och Mercilius kan visa olika fronter och sätta press från olika håll. För att få stopp Tom Brady så får du inte ge honom tid i passfickan att hitta Gronkowski, Cordarrelle Patterson eller Chris Hogan. Jag kommer alltså fokusera på kampen mellan den offensiva linjen och Texans försvarsbox. Vem vinner? Om Brady får tid vinner New England – hemmaplan och allt.”

Veckans viktigaste: Kansas City Chiefs hos Los Angeles Chargers
Vi ska väl inte överdriva betydelsen av den första matchen. Men ett derby inom divisionen mot det lag som bör vara din största utmanare i år är inget att skoja bort. Vilken start! Patrick Mahomes är ny starter i ett vanligtvis stabilt Chiefs som försöker hitta en lite högre högstanivå. Chargers försöker bevisa att de inte är ett lag som vacklar i de stora matcherna och att de faktiskt kan motsvara de högt ställda förväntningarna. Två utmanare som vill få en bra start. Håll koll på receivern Tyreek Hills snabbhet mot Chargers relativt skakiga secondary.

Veckans skräll: Jacksonville Jaguars hos New York Giants
Ännu en fajt mellan två lag som väntas vara med och utmana om slutspelsplatser. Båda har relativt starka trupper men frågetecken på quarterback-positionen. Jag tror att Giants kan skrälla på hemmalplan mot ett Jaguars som vann sju matcher fler i fjol. Håll ögonen på Jaguars lysande unga försvar och Giants rookie Saquon Barkley.

Veckans frågor
Quarterbacken Andrew Luck är tillbaka i Indianapolis Colts efter en lång rehabilitering. En av de bästa i ligan innan skadan. Hur ser han ut? Sam Darnold i Jets är enda rookie-QB att starta. Kan han visa att det var rätt beslut? Kan Cleveland Browns bära med sig all positiv energi in i mötet med rivalerna Steelers. Hur mycket kan pass rushern Myles Garrett påverka matchbilden? Khalil Mack kliver in i ett ungt Chicago Bears på rätt väg, men får en tuff debut mot Packers på Lambeau Field. Hur när är Chicago att kunna utmana?
Nyheter

To Top