Nyheter

Europa och NFL – en kärlekshistoria

Ola Kimrin, kicker, blev känd här hemma när han blev den tredje svensken någonsin att spela i NFL. Han har också haft en lyckosam karriär i Europa och i landslaget.

Det är få spelare från Europa som har lyckats att slå sig in i NFL. Men det har funnits ett gäng, varav några har lämnat ett stort avtryck. Även ett par svenskar har faktiskt härjat i ligan.

Med tanke på hur många spelare som NFL omsätter är det förvånansvärt få som kommer från något annat land än USA. Cirka tre procent av ligans spelare är födda utanför landet. Relativt få av dessa kommer från Europa. Låt oss gå igenom några av de eruropéer som har gjort karriär i NFL.

Under åren har en handfull svenskar spelat i NFL. Alla har varit kickers och alla har varit experter på att sparka långt. Björn Nittmo nämns ofta om som förste svensk i NFL. Men det stämmer inte. Först ut var faktiskt en kille som heter Ove Johansson. Att många glömmer honom kan bero på hans mycket korta karriär i ligan. Johansson föddes -66 i Göteborg och spelade i college för Abilene Christian University (ACU). Han spelade två matcher för Philadelphia Eagles -77. Sedan var det slut på Johanssons karriär i NFL.

Björn Arne Nittmo från Lomma i västra Skåne blev nummer två. Han spelade i college för Appalachian State University och värvades sedan till New York Giants 1989.

Det blev bara en säsong med Giants som han sedan följde upp med tio års spel i andra amerikanska ligor, bland annat åtta år i AFL. Den vänsterfotade kickern var känd för sina långa avsparkar.

Nittmo blev lite av en kändis under sin korta karriär i NFL. Han var med på David Letterman som var mycket road av hans namn och som myntade frasen ”Vem tror du att du är, Bjorn Nittmo?”.

1999 spelade Nittmo också kickern i den kända filmen Any Given Sunday.

Ola Kimrin är kanske den som är mest känd i det här gänget. Kickern från Malmö fick -96 ett stipendium på The University of Texas El Paso (UTEP). Efter college hamnade han i NFL Europe, som senare upplöstes, under två år. Sedan gick han som free agent till Denver Broncos. Han lyckades med konststycket att sätta ett 65-yard fieldgoal under försäsongen. En spark som hade varit ett rekord i NFL om det hade inträffat under den ordinarie säsongen. Tyvärr fick han inte jobbet och inte heller något kontrakt när säsongen skulle starta.

Det blev en situation som Kimrin skulle bli tvungen att vänja sig vid. Samma sak hände med Cowboys -03 och Redskins -04. När den ordinarie kickern i Redskins blev skadad under säsongen fick Kimrin komma tillbaka. Han spelade fem matcher och satte sex av tio fieldgoals.

I sin första match blev han hjälte. Kimrin gjorde flest poäng på plan. Det blev sju poäng, två fieldgoals och en extrapoäng.

”Jag hade inte kunnat få en bättre debut. Det är fantastiskt. Jag förstår nog ännu inte riktigt vad det är jag har gjort” // Ola Kimrin till Expressen

2005 var Kimrin tillbaka i Redskins en kort tid innan han gick till Titans. Till sist hamnade han i Miami Dolphins. När hans kontrakt löpte ut 29 augusti 2006 valde Kimrin att pensionera sig, 34 år gammal. Sedan dess har han bland annat arbetat som tränare i svenska landslaget.

Andra svenskar har varit nära NFL men aldrig lyckats ta sig hela vägen in i truppen. En av dessa är linebackern Carl-Johan Björk som nu är expertkommentator under TV10 och Viasats NFL-sändningar. Han har tränat med Dallas Cowboys, Green Bay Packers och slutligen Cincinnati Bengals innan han gick vidare till Europa.

Carl-Johan Björk med Packers. Ett lag som fortfarande har en speciell plats i hans hjärta. Han var kvar under en hela säsong medan Brett Favre var quarterback. Han fick dock inte spela under den säsongen han var där.

Även våra grannländer har haft spelare i NFL.

Morten Andersen är en kicker från Danmark som hade stor framgång. Han är den spelare som har gjort mest poäng i ligans historia och bär smeknamnet ”The Great Dane”. Dessutom har han lagrekord för mest poäng i två olika lag efter 13 säsonger med Saints och åtta säsonger med Falcons. Han pensionerade sig 2008.

Andersen åkte som utbytesstudent till USA under high school. Han började spela fotboll för första gången i sitt liv, hann spela en säsong och sedan fick han ett stipendium till Michigan state.

Han spelade bra och slog rekord, bland annat för ett 63-yard fieldgoal. Han utnämdes också till All American, som delas ut till de bästa utövarna på respektive position.

Andersen värvades till New Orleans Saints i fjärde rundan 1982. En skakig start till trots utvecklades han till en av ligans bästa kickers genom tiderna. Under tiden med Saints blev han uttagen till Pro Bowl sex gånger. Efter fjorton säsonger gick han till Falcons. Mot sitt gamla lag slog han ett nytt rekord genom att sätta tre stycken fieldgoals från över 50 yard i en match. Inte illa ens för spelaren som kallades Mr Automatic.

Efter att Andersen slutat i Falcons fick han många tillfälliga uppdrag i olika klubbar eller för att vara ett stöd för nya kickers. Han avslutade en mycket framgångsrik karriär med en hel hög rekord i bagaget.

Halvor Reini Hagen var en offensiv linjespelare från Norge. Han gick i tredje rundan till Dallas Cowboys. Efter två år gick han till New England Patriots och sedan till Buffalo Bills. Han spelade mellan -69 och -75.

Jan Stenerud är en annan norrman med en framgångsrik karriär i NFL. Han kom till college på ett stipendium för backhoppning. Han var med och vann Superbowl IV genom att sätta tre fieldgoals.

Stenerud var den första kicker att använda en teknik baserad på europeisk fotboll. 1991 valde Stenerud dessutom in i Pro Fotball Hall of Fame, en utnämning tillägnad endast de största spelarna i ligans historia. Han är den enda kickern, som inte också har spelat någon annan position, som har blivit invald.

Artikeln fortsätter…

Jan Stenerud lämnade ett stort avtryck i NFL. Förutom att införa en ny teknik för kickers var han även den första så kallade dedicated kickern i ligan på grund av hans förträffliga träffsäkerhet.

Lino Dante ”Alan” Ameche föddes i italien men flyttade till USA med sin familj när han var barn. Han skulle bli en legend i NFL. I college spelade han både fullback och linebacker i Wisconsin. 1954 vann han the Heismann Trophy, som delas ut till den bästa spelaren i landet. Han gick som nummer tre i draften till Baltimore Colts.

Ameche gjorde succé direkt som fullback i NFL. 1955 blev han årets rookie. Han spelade endast sex säsonger i ligan och blev utvald till Pro Bowl fyra av dessa.

Mest känd är Ameche för sin insats i den match som brukar kallas ”The Greatest Game Ever Played”. Det var Baltimore Colts som mötte New York Giants 1958 i NFL Championship. Det var den första slutspelsmatchen någonsin att gå till övertid. Matchen brukar pekas ut som en vändpunkt för NFL. Det var först efter den som ligan blev riktigt populär bland amerikanerna. 45 miljoner följde spänningen på TV.

Ameche gjorde den touchdown som avgjorde matchen på övertid. En av två TD för hans del i en match som slutade 23-17 till Colts. ”The Horse” skrev på så sätt in sig i historien som en avgörande spelare i ett av de största ögonblick i ligans historia.

Alan Ameche springer igenom en lucka i New York Giants försvar för att göra den touchdown som avgjorde ”The Greatest Game Ever Played”.

Tyskland har producerat flest spelare till NFL av alla europeiska länder. Här följer några av dessa.

Ivan ”John” Jurkovic är född i Tyskland och har rötter i Kroatien. Han föddes -67 och under sin karriär spelade han som defensive tackle för Green Bay Packers, Cleveland Browns och Jacksonville Jaguars. Nu har han gått vidare och är programledare för ESPN Radio 1000 i Chicago.

Ernest Alfred Stautner (bilden) var en offensive och defensive tackle som gick till Pittsburgh Steelers i draften 1950. Han stannade där hela sin karriär.

Han var mycket framgångsrik under sin karriär och 1969 valdes han in i Pro Football Hall of Fame.

Efter karriären gick han till Dallas Cowboys där han arbetade som assisterande tränare i 22 år. Sedan var han defensiv koordinator för Cowboys i femton år.

En handfull tyska kickers och punters har också spelat i ligan. Flera var mycket framgångsrika.

Några av dessa är Uwe Detleff Walter von Schamann (79-84), Horst Herbert Erich Muhlmann (69-77), Dominic Gerald Lowery (78-96) och Zenon Andrusyshyn (-78).

Sebastian Georg Vollmer från Düsseldorf spelade en internationell turnering för juniorer i San Diego när han blev upptäckt och rekryterad av Houston college som tight end. Han har sedermera gått över till offensive tackle. Han gick till New England Patriots i draften 2009.

Sebastian Vollmer har på mycket kort tid utvecklats till en av ligans bästa offensiva linjemän. Han går en mycket ljus framtid till mötes.

Vollmer har flyttats runt i Patriots system men 2010 verkade han ha cementerat sin plats som starter. Han spelade alla 16 matcher som left tackle. Efter säsongen valdes han till All-Pro team.

”He has emerged as the best tackle on the New England roster, passing Matt Light, and one of the better right tackles in the league. Now entrenched as a starter, he should be pushing for a Pro Bowl berth this season.” // Pete Prisco CBSSports.

Harald Hasselbach är en holländare som spelade defensive end för Denver Broncos 94-00. Han startade också i Superbowl XXXIII.

Richard Tardits är en fransk linebacker som spelade för New England Patriots. Han var expert på blitza motståndarnas quarterback och kallades ”Le Sack” av fansen.

Det var några av de mer framgångsrika européer som har spelat i NFL. Fler kommer det säkerligen att bli. Flera spelare har också kommit från andra delar av världen, bland annat från Afrika, Nigeria till exempel, men det är en annan historia.

Efter att ha kollat igenom listan verkar det vara av stor betydelse att spelare utanför USA får chansen att komma över och spela tidigt, senast till college, för att ha en chans att konkurrera om platserna. Jag tror nog att vi kommer att få se ännu fler icke-amerikaner i ligan framöver.

Vad tror du?

Nyheter

To Top