Nyheter

Cam Newton i fokus

Cam Newton tar emot hyllningarna från fansen vid Auburn University. Det är sällan en enskild spelare hamnar så mycket i strålkastarljuset som Newton gjorde under sin collegetid. Han blev en rockstjärna.

Alla har en åsikt om Cam Newton. Han var en relativt okänd ung man som blev en superstjärna. Han fullständigt dominerade under sin sista collegesäsong och valdes nummer ett av Carolina Panthers i draften. Det här är historien om fenomenet Cam Newton.

Cam Newton räds inte rampljuset. Han verkar njuta när kameran stirrar honom i ansiktet. Vid sin presskonferens i samband med NFL Combine formligen gled han fram längs golvet påväg fram till scenen. En av scouterna beskrev Newtons entré som ”ögonblicket då tiden stod stilla”. Han följde upp det med att lugnt och självsäkert svara på journalisternas frågor. Självförtroende är en bra egenskap att ha i NFL, särskilt som quarterback.

Cam Newton kommer att ha allas ögon på sig under sin första säsong i NFL. Det är inte en unik situation han befinner sig i. Tidigare års förstaval har gått igenom samma sak. Det är en liknande situation för flera andra av de quarterbacks som skriver kontrakt i år. Men få av dem har blivit så ifrågasatta som Newton. Med undantag av Ryan Mallett, men han kommer inte att spela på länge.

Alla har en åsikt om Cam Newton. Det finns de som lyfter Newton till skyarna som det största som någonsin satt fötterna på en fotbollsplan. Men den gruppen är relativt liten. Det finns de som säger att han inte kan läsa spelet och inte har en chans att lyckas i NFL. Den gruppen är inte heller särskilt stor. De flesta tycker att Newton är en supertalang. En oputsad diamant. Att han kan lyckas i ligan om han tränar hårt, får lära sig spelet under bra tränare och får mycket tid. Men tid kommer han inte att få, han kommer att starta första veckan.

Låt oss ta reda på lite mer om fenomenet Cam Newton.

Historien om Cam Newton – Uppväxt

Cameron Jerrel Newton föddes 1989 i College Park, Georgia. En stad med strax över tjugotusen invånare och mycket kriminalitet. Rapparen Ludacris och Keyaron Fox, linebacker i Pittsburgh Steelers, kommer från samma lilla stad. Han växte upp med en sträng pappa som såg till att Cam och hans äldre bror Cecil Jr. höll sig i skinnet. På helgerna tränade eller arbetade bröderna.

cecil newtonBåde pappan och brodern har haft sina egna äventyr i NFL. Pappan spelade två säsonger som strong safety för Dallas Cowboys. Brorsan, som är offensiv linjespelare, fick aldrig riktigt fart på sin karriär i NFL. Han gick odraftad till Jaguars där han fick nöta bänk. Nu har han gått vidare till UFL, den näst högsta ligan, för att prova sin lycka där.

Även fast pappan var en allvarlig man var det inte något som återspeglades i hans yngsta son. Cam respekterade sin far men hans personlighet var en annan. Han var en clown och en skämtare. Alltid med ett leende på läpparna.

Historien om Cam Newton – Fotboll

I high school spelade Newton basket och fotboll. Han dominerade i båda sporterna redan från start. Efter några bakslag, som att fumbla bollen i slutminuterna av sin första match då han fick hoppa in i förstalaget, tog han över rollen som startande quarterback. Sitt näst sista år sprang han för 638 yards och kastade för 2,500 yards. Hans sista år var siffrorna 1,000 respektive 1,400 yards. Det här gjorde honom till ett hett byte för landets högskolor. Han fick erbjudande om stipendium från 40 olika skolor. Han valde Florida.

Det beslutet fick han skäl att ångra. Florida hade redan Tim Tebow, som senare gick till Denver Broncos där han hittills har varit en stor besvikelse. Newton fick inte spela särskilt mycket. Han hade svårt att hantera college-livet och all uppståndelse kring hans person vid den här tiden och drog sig undan. Sedan hände det som har följt honom som en mörk skugga genom hela upptakten till draften.

I November 2008 stal Newton en laptop från en annan student. Han gjorde sig av med den genom att kasta ut den genom fönstret i sitt studentrum. Men inte innan han hade hunnit måla den svart och skriva ”Cam Newton” på den. Han slapp rättegång men fick genomgå en utbildning för förstagångsförbrytare. Runt den här tiden blev Newton också anklagad av skolledningen för att ha fuskat med skolarbetet vid tre tillfällen. Han blev avstängd och valde sedermera att lämna skolan.

Nu hade inte Cam Newton särskilt många alternativ. Han hamnade i Texas på en mindre skola som heter Blinn college. Newton var bedrövad och förstod vilken chans han hade kastat bort när han klantade sig i Florida. Men det år som Newton spenderade på Blinn kan ha varit ett av de mest betydelsefulla för hans framtida karriär. Tidigare hade allting gått väldigt lätt för den unge Cam. Nu hade han lärt sig en viktig läxa.

Tränaren på den nya skolan gav Newton en bok, ”Leadership Is an Art”. De diskuterade sedan vad han läst tillsammans. Cam hade hittat en ventil i den nya tränaren. Om han hade saknat tydliga mål tidigare i sin karriär så började han formulera dem under den här tiden. Vid ett tillfälle tvingades spelarna att måla om läktarna i stekande sol. Såhär sade Cam Newton om upplevelsen, i efterhand:

”Det var varmt och deprimerande. Jag sade till mig själv, kom alltid ihåg den här känslan så kommer den att ta dig igenom de tuffa tiderna”

Newton gjorde succé på den nya skolan. Han ledde laget till en nationell mästarskapstitel, kastade för 2,833 yards och sprang för 655 yards under den säsong han var där. Intresset hade aldrig varit så stort för en spelare från ett junior college. Cam Newtons nya adress blev Auburn, Alabama.

Historien om Cam Newton – Superstjärna

Den här delen av historien känner de flesta till. Cam Newton kom till Auburn, tog över rodret och gjorde succé. Han klev in i ett rutinerat lag, arbetade stenhårt och blev den ledare som han alltid trodde att han kunde bli.

”Att en kille kommer in bara ett år och utvecklar de band och den typen av ledaregenskaper, det säger mycket om Cam Newton. Kanske den mest erfarna offensiva linjen i landet. Dem visade hur mycket de respekterade honom. Det går inte att fejka det. Det var på riktigt.” // Ted Roof, defensiv tränare, Auburn

I den första matchen Cam Newton spelade för Auburn låg han bakom fem touchdowns och totalt över 350 offensiva yards. Sedan forsatte han att slå rekord. Här är några av de bedrifter han lyckades med under sitt år på Auburn:

– Vinnare av the Heisman Trophy, som delas ut till landets bästa collegespelare
– Mest rushing yards av en quarterback någonsin.
– Den första spelare i SEC som kastat för över 2,000 yards och sprungit för över 1,000 på samma säsong.
– En av tre spelare någonsin med fler än 20 TDs på en säsong
– Det största underläget upphämtat i en match i Auburns 117 år långa historia (24 poäng)
– Flest poäng och största vinstmarginal i en SEC Championship game (56 – 17)
– Han ledde laget till deras första BCS-mästerskapsmatch där de vann
– Han vann flera priser, däribland: Maxwell Award, Walter Camp Award, Davey O’Brien Award, Manning Award och Associated Press College Football Player of the Year

Cam Newton blev senare en av bara tre spelare någonsin att vinna the Heisman trophy, ett nationellt mästerskap och bli vald nummer ett i draften. Senast det hände var 1950.

Historien om Cam Newton – En oviss framtid

Ingen kan säga hur Cam Newton kommer att lyckas i NFL. I slutändan är det upp till honom själv och en smula tur. Den lockout som ligan går igenom just nu påverkar alla spelare. Men allra mest påverkar den de nya spelarna. Särskilt de som förväntas starta från första dagen, som Cam Newton.

Det är svårt att inte tycka att en spelare som Christian Ponder har bättre förutsättningar att lyckas. Ponder kommer till ett lag med ett bra försvar, ett riktigt bra running game och andra hyffsade quarterbacks på lönelistan. Nyckelordet för Newton tror jag kommer att vara tålamod.

Tålamod att utvecklas in i sin nya roll som ledare för ett NFL-lag. Men är det något som Cam Newton har visat tidigare så är det att han har en unik förmåga att anpassa sig till en ny miljö.

Vad tror du om Newtons framtid i NFL?

Nyheter

To Top