Nyheter

En titt på fjolårets mästare

Det vara bara månader sedan Ray Rice och kamraterna i Baltimore Ravens höjde Lombardis trofé mot skyarna. Det är andra tider nu. Låt oss se i vilket skick fjolårets mästare är efter två omgångar.

Batimore Ravens har öppnat säsongen med förlust mot Broncos och vinst mot Browns. Det var kanske inte några överraskningar här. Men jag har kollat noga på matcherna. Det finns ändå en del saker att peka på redan så här efter två omgångar om Ravens ska ha någon som helst chans att upprepa succén från förra året.

Största skillnaden från förra året har enligt mig inte varit hur försvaret sett ut. Som bekant har Ravens två skickliga running backs i Ray Rice och Bernard Pierce, Baltimore har alltid vart känt som ett springande fotbollslag. Hittills på två matcher har de mäktat med 157 rushing yards vilket är alldeles för lite. En del av det förklaras med att laget låg under mot Denver och därför kastade mer än önskvärt, men Harbaugh hoppas nog att offensiva linjen höjer sitt spel ett par snäpp och på så sätt får igång ett bra springspel.

Med ett bra springspel gör det inget att lagets receivers är Torrey Smith, Marlon Brown och Brandon Stokley. Snart kommer även Jacoby Jones tillbaka från skada.

Nu vet jag att det är betydligt roligare att läsa om quarterbacks och wide receivers men vi måste ändå nämna den offensiva linjen. Det var stökigt under fjolårssäsongen då spelare bytte position jämt och ständigt. I slutspelet så spelade samtliga spelare på linjen sin bästa fotboll vilket var en stor anledning till att laget vann Super Bowl. Det verkar bara vara guard Marshall Yanda som har kvar lite av den formen medan resten av linjen har haft en tuff start på säsongen.

Oftast så har Rice och Pierce antingen fastnat på line of scrimmage eller sprungit för tio yards direkt, de saknar de konsekventa spelen för 5-10 yards som man vill ha för att flytta kedjorna på ett bra sätt.

Ravens har tappat Anquan Boldin till 49ers och Dennis Pitta skadade sig på försäsongen och missar resten av året. Inte de flashigaste namnen men de fanns alltid där då quarterback Joe Flacco behövde åtta yards för en fyra nya försök. I år saknar laget en så kallad possession receiver, de har Torrey Smith men han springer mest på djupet. Han plockar antingen upp 30 yards eller inga alls.

Odraftade Marlon Brown och rutinerade Brandon Stokley har visat glimtar av att kunna vara svaret på denna fråga men de har en bit kvar.

Alldeles för ofta har Baltimore kommit noll yards de två första springspelen för att sen sikta 40 yards djupt på Torrey Smith, de har inte kunnat hålla drives levande.

På försvarssidan har det sett lite ljusare ut, trots Peytons sju touchdown-pass första veckan. Ravens tappade många startspelare inför denna säsongen men har fått in Daryl Smith, Chris Canty, Marcus Spears, Elvis Dumervil och Michael Huff.

Huff har fått en tuff start och Ravens saknar Ed Reed på safety-positionen trots att han inte är samma spelare som han var förut. De andra nyförvärven har kommit in bra i laget och bidragit direkt.

Förutom Huff så har även cornerback Corey Graham fått en tung start på säsongen och haft problem att hänga med motståndarnas receivers. Med Huff och Graham som stora frågetecken i försvaret så krävs det att outside linebackers Suggs och Dumervil måste spela bra och vara snabba att sätta press på motståndarnas quarterbacks för att hindra att luckorna längre bak i försvaret utnyttjas.

Den defensiva linjen tillsammans med Suggs och Dumervil har sett bra ut och är kanske den enheten som sett starkast ut hittills i år. Defensive tackle Haloti Ngata är fortfarande en fantastisk spelare.

En liten notering är att lagets kicker, Justin Tucker bara missade tre field goals förra året, och har redan nu i år missat två stycken.

Trots att det inte kommer som någon överraskning att de öppnar säsongen 1-1 så tror jag definitivt att Ravens är missnöjda med hur båda matcherna har sett ut och att de hoppas på stora förbättringar under de kommande veckorna.


Vad tror DU om Ravens i år?

Nyheter

To Top