Nyheter

En berättelse om girighet

Familjemedlemmar som hotar dig till livet, dyker upp på oanmälda till träningar och främlingar som hävdar att ni är släkt. Det är verkligheten för många unga stjärnor i NFL.

Tyron Smith satt på hotellet i Dallas och förberedde sig för morgondagens hemmamatch mot New York Giants när telefonen ringde. Det var flickvännen Leigh Costa. Hon berättade att två av Smiths systrar utan förvarning hade kommit till parets hem. Planen var att pressa sin bror på pengar. Flickvännen hade känt sig så pass utsatt att hon hade ringt polisen.

Smith är en mycket lovande ung offensiv tackle för Dallas Cowboys. Han draftades som nionde spelare 2011 och skrev på ett kontrakt värt drygt $12 miljoner över fyra år. Men vissa dagar har han nog önskat att han hade sluppit de där pengarna.

Tyron Smith är två meter lång och väger runt 140 kilo. Han bänkade 100 kilo 31 gånger i fystesterna inför draften. Men inte all fysisk kraft i världen kunde skydda honom mot den terror som den egna familjen har utsatt honom för.

Den vanligtvis tillbakadragna och tystlåtna Smith berättade nyligen sin historia för den lokala tidningen i Dallas, Texas.

Efter att Smith hade skrivit på sitt första kontrakt valde han att ge en stor del av pengarna till sin familj. Han delade upp utbetalningarna i fyra klumpsummor och såg till att alla familjemedlemmar fick så de klarade sig. Men det stillade inte släktingarnas girighet.

Flera hotfulla incidenter och påstötningar senare reulterade i ett besöksförbud mot mamman och styvpappan. Men Smith klarade sig inte ens genom försäsongen innan det var dags igen. En av bröderna, som han inte hade träffat på länge, åkte ut till lagets anläggning och störde träningen till den grad att han så småningom slängdes ut av säkerhetsvakterna.

Men släkten gav inte upp jakten på pengar. Smith och hans flickvän har sedan dess blivit hotade till livet och föräldrarna misstänks ha stulit en miljon dollar från Smith genom den ekonomiska rådgivare som de själva hade rekommenderat. Den dagliga terrorn har fortsatt.

Det var pengar som saknades, och jag visste helt enkelt inte var de tagit vägen. Jag kollade på mina utdrag och det var inte logiskt. Jag hade inte alls godkänt alla utgifter. Jag kände mig sviken och tänkte, ”vem kan jag lita på?”

Inte ensam

Historien om Tyron Smith är inte unik. Tyvärr är det vardag för många av de unga killar som lyckas ta en plats i NFL. De flesta familjer har dock vmer gränser än den i historien ovan.

Men varje år kommer det rapporter om spelare som är panka. De flesta har inte supit upp dem på strippklubbar som ”Pacman” Jones, skaffat barn med ett halvdussin kvinnor som Antonio Cromartie eller sponsrat olagliga hundslagsmål som Michael Vick.

Väldigt många har helt enkelt blivit lurade av någon som de trodde att de kunde lita på.

Tavon Austin valdes av St. Louis Rams med det åttonde valet i årets draft. Lagets mediaavdelning frågade honom vad som har varit svårast med övergången från college till NFL.

Folk. Alla förväntar sig en massa från dig när det gäller pengar. Alla vill vara runt dig. Telefonen ringer hela dagarna. Det känns som att de räknar mitt bankkonto. Alla i hela Baltimore är mina kusiner nu.

Austin har i alla fall minst en trygg person i sitt liv. Han har bestämt sig för att låta mamma hålla släktingarna borta och själv fokusera på fotbollen. Vi får hoppas att det fungerar. En kille som Austin är inte riktigt byggd för en femton år lång karriär i NFL.

Nyheter

To Top