Analyser

Topp 20: Running backs

NFL Supporter har rankat ligans tjugo bästa running backs. Alla gillar listor och det är under uppehållet man har tid att skriva dem. Håll utkik efter fler de kommande månaderna.

Deras roll har minskat över åren. Mycket talar för att vi går mot en tid då lagen i NFL kommer att använda sig av flera running backs och rotera spelare in och ut. Den forna tidens arbetshästar håller på att fasas ut. Men det är fortfarande någonting speciellt när man har den där unika talangen där bak. Förra säsongen såg vi hur ett bra springspel kunde leda långt i slutspelet. För lag som 49ers, Seahawks, Texans, Vikings och Ravens är det på marken som man sätter tonen.

Därför har NFL Supporter satt ihop en lista över ligans tjugo bästa running backs. Förstaplatsen var inte särskilt svår men sedan blev det jämnare. Störst fokus har legat på vad spelarna gjorde förra säsongen men för att tillhöra den absoluta toppen måste man ha producerat under mer än en säsong. Endast talang räcker inte. Spelare som Darren McFadden, Raiders, och Ryan Mathews, Chargers, har sett fantastiskt bra ut under perioder, men vad gör det för nytta om man står vid sidan av planen hälften av tiden?

Nu, till listan!


1. Adrian Peterson, Vikings

Inte särskilt kontroversiellt. Peterson har en oslagbar kombination av styrka, smidighet, snabbhet och blick för spelet. Han kan attackera försvaret på många olika sätt. Peterson är tillräckligt kraftfull att försvaret måste fylla boxen med spelare men samtidigt så explosiv och snabb att när han bryter den första linjen så är det hej då. På marken är han nära på komplett. Han är också en hyfsad blocker och användbar som en passningsmottagare. Men där finns det andra som är bättre. Den offensiva linjen var bättre förra året men Peterson samlade ändå på sig drygt 1,400 springyards efter första kontakt.

2. Jamaal Charles, Chiefs

Jamaal Charles 2012 var på många sätt enastående. Men han hamnade i skuggan av den utomjordiska Peterson. Även Charles drog av ett ligament i sitt knä säsongen innan. Trots det sprang han för över 1,500 yards i ett lag med ligans sämsta passoffensiv. Charles har haft problem med skador till och från under hela sin professionella karriär. När han har hållit sig på planen har han varit fantastisk. Han har snittat 5.8 yards per försök hittills i karriären. 2010 var snittet 6.4 yards. Det är college-siffror. Charles är kanske ligans mest explosiva running back tillsammans med Chris Johnson. I college sprang han 100 meter på 10.13 och på fotbollsplanen är de stora spelen aldrig långt borta. Charles är en bra blocker och användbar i passningsspelet om han har en vettig quarterback. Det är skadorna som håller honom tillbaka.

3. Ray Rice, Ravens

Rice hade inte sitt bästa år 2012. Men det var en hel del strul med den offensiva linjen i Ravens. De stora spelen kom inte lika ofta i år. Dessutom sprang man bollen mindre än vanligt och gav en del av Rice chanser med bollen till den otroligt lovande rookien Bernard Pierce. Trots det samlade Rice ihop över 1,600 yards när man räknar ihop springspel och mottagningar. Han är en stabil och smart spelare som producerar och gör sin uppgift bra. Har varit Ravens räddare i flera år och har i stort set inte några stora svagheter i sitt spel.

4. LeSean McCoy, Eagles

”Shady” McCoy är precis vad hans namn antyder. Kvick, lite sneaky och svår att få grepp om. Under Andy Reid var det en ständig frustration hos fansen att McCoy inte fick bollen så mycket som han borde. Reid har alltid föredragit att kasta. Under Chip Kelly kommer McCoy att få en helt annan roll och personligen tror jag att han kommer att chocka NFL nästa år. Flest chanser med bollen fick McCoy under 2011 års säsong. Då sprang han för 1,300 yards och 17 touchdowns. Med ett snitt på 4.8 yards per försök. McCoy är en dansande running back. Han har otroligt lätta fötter, byter riktning till synes utan ansträngning och är snabb från stillastående till maxfart. På grund av att han lurar byxorna av försvare en mot en är han också giftig som passmottagare.

5. Marshawn Lynch, Seahawks

När det snackades om Seahawks förra året handlade det mycket om rookien Russell Wilson. Med all rätt. Men man ska inte glömma att Seattle levde på sitt springspel och där var det Marshawn ”Beast mode” Lynch som regerade. Kommentatorerna älskar att prata om hur Lynch springer med en vid bas. De menar att han springer med en låg tyngdpunkt och fötterna långt isär. Det gör att han får en bättre balans och det är därför man kan se honom studsa ur tacklingar och fortsätta nöta. Lynch är jobbig att möta eftersom han aldrig går ned enkelt. Lynch har en bra kombination av kraft, snabbhet och balans men till skillnad från spelarna ovanför honom är han inte lika vass som passmottagare. Är bra i blockeringsspelet.

6. C.J Spiller, Bills

C.J Spiller skulle kunna vara flera platser högre upp på den här listan. Anledningen till att han inte är det kan ni ta med Chan Gailey, före detta tränare i Buffalo Bills. Spiller är speciell. Han är en av ligans mest atletiska, mångfacetterade och spännande spelare. Han är en lysande running back som snittade 6 yards per försök 2012 på sina dryga 200 försök. Samtidigt är han en väldigt bra receiver. Spiller skulle kunna jobba lite på sin blockering men man kan nog vänta sig att han får en större roll nästa säsong, trots att kollegan Fred Jackson också är en väldigt bra spelare.

7. Arian Foster, Texans

Det finns nog några som hade satt Arian Foster högre upp på den här listan. Det finns några goda anledningar till att jag inte har gjort det. Foster hade inte någon särskilt bra säsong förra året, den sämsta hittills i karriären. Han spelar bakom en grym offensiv linje i ett smart system som gynnar hans produktion. Han är bra på allting men inte bäst på något. Han försvann ur viktiga matcher förra säsongen. Med det sagt så ska man ocksp medge att Foster fortfarande är en grym spelare. Han tillhör de spelarna som har en unik blick för spelet och har tålamodet för att vara perfekt för det zon-springspel som Texans spelar. Han har en härlig flytande stil där det går snabbare och smäller hårdare än vad det först ser ut som. Han försvann ur passningsspelet förra året och hade det lite struligt i sin blockering.

8. Doug Martin, Buccaneers

Vad gör Doug Martin så här högt efter bara en säsong i NFL? För att han har gjort sig förtjänt av det. Om man bara skulle basera den här listan på förra säsongen skulle han vara betydligt högre till och med. Martin visade inte några svagheter under sitt första år. Han sprang bollen bra, var ett livsfarligt vapen i passingsspelet, var svårtacklad, trygg med bollen och blockerade bra. Martin samlade sammanlagt på sig nära 2,000 yards från scrimmage under sitt första år i NFL, varav 1,000 yards var efter första kontakten med försvarare. Det ska bli riktigt spännande att se vad ”Muscle Hamster” kan hitta på nästa säsong.

9. Frank Gore, 49ers

Straffas Frank Gore bara för att han springer bakom ligans bästa offensiva linje? Kanske. Det finns säkert ett par som tycker att han borde vara högre upp. Men jag tycker att det här är lagom. Gore hade ett bra år 2012 och har haft några ruskigt bra säsonger bakom sig. Men det går inte att bortse ifrån att han ibland sprang genom hål som var två meter breda. Han lyckades inte förvalta de chanserna tillräckligt bra för att han ska hamna högre upp på listan. Frank Gore är fortfarande en bra spelare men han är 30 år gammal och har tappat lite av sin explosivitet. Marginalerna mellan ett spel på 25 yards och ett spel på 75 yards är små i NFL.

10. Matt Forte, Bears

Matt Forte hade inte heller sitt bästa år förra säsongen. Men med tanke på den usla offensiva linje som han hade framför sig så får man ha lite förståelse för det. I slutändan lyckades han skrapa ihop en hyfsad säsong. Forte är en flexibel spelare som gör allt bra. Han kan springa bollen ur alla situationer och är riktigt bra som en passmottagare. Men sedan Bears tog in Michael Bush är det flera som konkurrerar om chanserna.

11. Maurice Jones-Drew, Jaguars

Den lilla kanonkulan skadade sig förra året efter att ha suttit hemma under försäsongen, i väntan på ett nytt kontrakt. Är dock en av ligans bästa på positionen.

12. Ahmad Bradshaw, Giants

Bradshaw är inte en särskilt sexig spelare. Men bra på allting och en klippa i blockering.

13. Alfred Morris, Redskins

Rookien exploderade in i NFL och har potential att klättra på den här listan. Tung, svårtacklad och förvånansvärt snabb. Men vi har sett Mike Shanahan ta spelare från gatan och få dem att se ut som Adrian Peterson förut. Användes heller inte i passingsspelet. Ett bra år till så kan Morris hoppa upp rejält.

14. Chris Johnson, Titans

De senaste tre säsongerna har inte Johnson nått upp till vad han gjorde sina två första år i NFL. Det beror så klart på flera saker. En obefintlig passoffensiv, dålig blockering och inte minst Johnson själv. Han skrapade ändå ihop 1,243 yards och snittade 4.5 yards per försök under sitt ”dåliga” 2012. Måste bli mer pålitlig.

15. Steven Jackson, Falcons

Den vildsinta arbetshästen kan fortfarande. En jätte för att vara running back som har offrat sin kropp för Rams. Nu är han i Falcons och jag skulle gissa att antalet touchdowns går upp och att man inte sliter ut veteranen med en för stor arbetsbörda.

16. Stevan Ridley, Patriots

En spännande ung spelare som gynnas mycket av motståndarnas totala fokus på den där Tom Brady. Men man ska inte förringa Ridleys mycket imponerande 2012.

17. Jonathan Stewart, Panthers

Skador har förstört Stewarts karriär. Förhoppningsvis kan ha få hålla sig frisk och sätta ihop en bra säsong likt det han gjorde 2009.

18. Fred Jackson, Bills

Jackson är en mycket bra spelare men med Spiller på rostern ska det bli intressant att se vad som händer med honom. Hade kunnat förstärka många andra lag i NFL.

19. Trent Richardson, Browns

Rookiesäsongen blev inte riktigt som fansen hade hoppats på. Men man ska ärligt säga att Richardson fick slita hårt för sina yards. Väntar mig ett bättre andra år för den högt lovordade Richardson.

20. Pierre Thomas, Saints

Någon i New Orleans hatar running backs. Det är därför man skaffar en massa bra spelare och sedan låser in dem i källaren så att ingen kan få se vad de kan göra. Har spelat bra varje år sedan han kom till Saints men aldrig fått tillräckligt med chanser för att skrapa ihop de stora siffrorna.

Knackar på dörren

Darren McFadden – För mycket skador och ett dåligt 2012, dock bakom en kass linje.
Ryan Mathews – Skador stoppar denna spännande spelare.
Reggie Bush – Skadad ofta. Instängd i den där källaren i New Orleans under många år men har börjat att etablera sig som en stabil running back.
DeMarco Murray – Grym när han är på planen men det har varit alltför sällan under hans två år i ligan.


Vad tycker DU om listan? Vem borde flyttas uppåt/nedåt?

Nyheter

To Top