Nyheter

Eagles – Chiefs: Super Bowl LVII

Photo by Dylan Buell/Getty Images

Trettiotvå lag startade i början av september den långa och krävande resa som är en NFL-säsong. Nästan exakt fem månader senare står vi nu här. Bara två lag står kvar, och i Arizona den tolfte februari ska de göra upp om den ultimata äran. Philadelphia Eagles mot Kansas City Chiefs i kampen om Lombardi Trofén. Vilket lag tar hem Super Bowl LVII? Vi har tagit fram fem framgångsfaktorer för vardera lag som kanske hjälper dig att svara på den frågan. 

 

Philadelphia Eagles

 

Reddickulous

Haason Reddick är en av ligans bästa pass rushers, och det är tydligt när vi kollar statistiken. Reddick har näst flest sacks av alla i ligan denna säsong, näst flest forcerade fumbles och sjätte flest pressures. Han har 3.5 sacks i årets slutspel och han eliminerade 49ers ur slutespelet på egen hand. Reddick hade två sacks i den matchen, en forcerad fumble och han var anledningen till att 49ers inte hade någon frisk quarterback kvar som kunde passa bollen. Om Reddick kan förstöra Chiefs anfallsspel precis som han gjort för så många andra, då kan han och Eagles mycket väl få lyfta pokalen. 

 

Jalen Hurts

Quarterbacken Jalen Hurts har erfarenhet från stora matcher. Han har trots allt stått på den största scenen som går att stå på inom college fotbollen. Nu står han på hela fotbollsvärldens största scen, och han kommer att vara tvungen att leverera. Det finns väl dock ingen anledning att tro något annat? Hurts har trots allt stått för en säsong i MVP-kaliber, och han leder ligans tredje högst rankade anfall vad gäller poäng per match. Han har stått för fyra touchdowns hittills i slutspelet och kanske viktigast av allt, han har inte gett bort bollen en enda gång. Den unga quarterbacken har faktiskt enbart fem interceptions på hela säsongen. Chiefs har ett ungt försvar, främst i deras secondary. Om Hurts kan ta vara på det, fortsätta att ta hand om bollen och släppa lös lagets farliga skillspelare, då blir Eagles svårstoppade. 

 

Kelce och linjen

Eagles sitter på ligans bästa offensiva linje, och det kommer visa sig vara viktigt på söndag. De ska möta Chris Jones i Chiefs, som har varit en mardröm för alla han mött i år. Han var kanske den största anledningen till Chiefs seger mot Bengals, och att stoppa honom har visat sig vara otroligt svårt. Jones ställer oftast upp på insidan, vilket gör att han och Jason Kelce lär stångas en hel del. Det bör bli en intressant kamp att följa. Jones kickar även ut ibland, för att pass rusha från vänster sida. Där kommer han isåfall möta Lane Johnson, vilket även det isåfall blir en härlig tungviktsmatch. Om Eagles linje kan hålla Jones i någorlunda schack, då tar de bort Chiefs största defensiva hot och gör livet för Hurts och springspelet så otroligt mycket enklare. 

 

A.J Brown

Jag har redan nämnt Chiefs unga secondary och vikten av att Eagles tar vara på det. Som tur är för Eagles del så har de passmottagare som kan göra just det. A.J Brown har inte direkt stått ut i slutspelet hittills, men hans spel under grundsäsongen är en huvudanledning till att Eagles tog hem förstaplatsen i NFC. Jag känner på mig att han kommer att kröna sin fina första säsong med Eagles med en riktig kanonmatch här. Han matchar också upp väldigt väl mot Chiefs försvar. Han har fysiken och storleken för att kunna vinna en mot en mot i stort sett alla. Få lag spelar mer man-man än Chiefs, och jag väljer Brown i en mot en mot alla Chiefs cornerbacks. Brown har också förmågan att ta korta slants och förvandla dem till stora spel, något som han borde kunna göra mot Chiefs man-försvar. Om A.J Brown har den match som jag tror att han kan ha, då kommer det räcka långt för Eagles. 

 

Springspelet

Philadelphia Eagles har ett av ligans starkare springspel, mycket tack vara Jalen Hurts och hans atletiska förmåga, men även på grund av Miles Sanders, Kenneth Gainwell och Boston Scott, som alla har gjort avtryck i årets slutspel. Eagles har sprungit för 416 yards och 7 touchdowns i deras två slutspelsmatcher, vilket är helt absurda siffror. Med det sagt, så har Eagles haft stora ledningar i båda matcherna, vilket tillåtit dem att springa så mycket. Den effektivitet de har haft på marken, det kan vi dock inte ta ifrån dem. De möter nu ett Chiefs som tillåtit 5.1 yards per försök på marken i deras tre senaste matcher. Om Eagles kan fortsätta att dominera på marken så kommer de kunna kontrollera både klockan och matchbilden. Det kommer att trötta ut Chiefs försvar, vilket ofta öppnar upp för stora spel. Springspelet är därför en viktig nyckel för Eagles på söndag. 

 

Kansas City Chiefs

 

MVP

Nu står det klart att Patrick Mahomes är säsongens mest värdefulla spelare. Ingen jätteskräll kanske men alltjämt otroligt imponerande. Trots den skadade foten lyckades Mahomes kasta två touchdowns och över 300 yards i vinsten mot Bengals, och detta trots att i princip alla mottagare utom Kelce hade lämnat matchen. Mahomes leder ligans bästa passanfall och ska nu ge sig på ligans bästa passförsvar. Ingen quarterback har hittills lyckats lösa den gåtan som är Eagles, men om någon ska göra det så är det väl Mahomes. Om Mahomes lyckas knäcka Eagles på söndag så blir han den första att vinna MVP och Super Bowl under samma säsong sedan Kurt Warner gjorde det 1999. Nio stycken spelare har vunnit MVP och tagit sig till Super Bowl sedan dess, men alla har de förlorat. Om det är någon som ska bryta den sviten så är det väl just Patrick Mahomes. 

 

Isaiah Pacheco

Philadelphia Eagles springförsvar tillåter nionde flest yards per försök i ligan, och detta måste Chiefs ta vara på. Den som måste göra det är Isaiah Pacheco. Rookien från den sjunde rundan har etablerat sig som en kapabel starter, och hans effektivitet på marken är tydlig när vi tittar på siffrorna. 830 yards på 170 försök ger ett snitt på hela 4.9 yards per tillfälle. Det är det tolfte högsta snittet av alla running backs i år. Eagles tillät bara en touchdown förra veckan, men den kom just på marken. Mycket på grund av klena och slarviga tacklingar från försvararna. Pacheco springer med en otrolig intensitet och aggressivitet, vilket kommer att straffa Eagles om de inte skärper till sig i springförsvaret. 

 

Kelce den yngre

Kansas City Chiefs har såklart deras egen Kelce som är en minst lika viktig nyckel på söndag. I Chiefs två slutspelsmatcher har tight enden Travis Kelce hela 21 mottagningar för 176 yards och 3 touchdowns. Kelce är den måltavla som Mahomes utnyttjat mest denna säsong, och faktum är att bara tre spelare i ligan har fler mottagningar än honom. Om det finns någon svaghet i Eagles secondary så är det deras linebackers, och Kelce borde kunna ta vara på det. Fortsätter Kelce spela som han har gjort hela säsongen, och det finns ingen anledning till att tro annorlunda, då kommer det räcka långt för Chiefs. 

 

Offensiva linjen

För matchens skull får vi hoppas att Patrick Mahomes fot är någorlunda läkt, och att han kan utnyttja hans atletiska förmåga. Kan han inte det, då blir uppgiften för Chiefs offensiva linje otroligt mycket svårare. En stationär Mahomes gör livet enklare för Eagles pass rush och livet svårare för den offensiva linjen. Med det sagt så registrerade Bengals enbart 5 pressures på Mahomes 43 passförsök i AFC Championship. Nu möter Chiefs visserligen Eagles, som denna säsong samlade ihop tredje flest sacks någonsin. Chiefs och Mahomes har redan förlorat en Super Bowl på grund av att deras offensiva linje dominerades av motståndarlagets defensiva linje. Denna gång gäller det att Chiefs offensiva linje kan ge Mahomes tid att operera och hålla honom ren. Gör de inte det, då blir det en tuff kväll för Chiefs. 

 

Chris Jones

Den främsta och enda nyckeln jag valt från Chiefs försvar är deras dominanta defensiva tackle Chris Jones. Jones har karriärens bästa säsong i bagaget, och som belöning valdes han till både All Pro-laget och nominerades till årets defensiva spelare. Han var dominant i förra matchen mot Bengals, där han stod för tre tackles for loss samt sackade Joe Burrow två gånger. Kan han återskapa det så bådar det gott för Chiefs. Han har 19 quarterback hits, 9 tackles for loss och 7.5 sacks i hans sex senaste matcher. Jones möter en fenomenal offensiv linje i Eagles, så det blir ingen enkel uppgift, men det är uppenbart att han har vad som krävs för att lyckas ändå. Om Jones tar över matchen likt han gjort så många gånger tidigare, då kan det mycket väl sluta med att han får lyfta Lombardi Trofén.

 

Super Bowl LVII spelas i Arizona och startar 00:30 svensk tid natten till måndag 13/2.

Eagles – Chiefs: Super Bowl LVII

Nyheter

To Top