Analyser

Draftens vinnare – och några snackisar

NFL Supporter går igenom några lag som stod ut i draften. De lag som gjorde den bästa draften, på papperet. Trenden vi såg var att med undantag av några få ”storlag” så var det uppstickarna som gjorde bäst ifrån sig.

Det blev en spännande draft med många överraskningar, som det alltid blir. Falcons bytte upp till plats 6 för att ta Julio Jones, WR. För det betalade de 5 framtida draftval, två i första rundan, ett i andra och två i fjärde, mycket dyrt. Titans valde Jake Locker, QB, medan högre rankade Blaine Gabbert fortfarande fanns kvar. Christian Ponder gick som nummer tolv till Vikings. Prince Amukamara föll till nittonde plats. Vi går igenom de lag som stod ut med sina val. Speciellt kul är att många av uppstickarlagen, som är bra men något ojämna, gjorde en riktigt bra draft. Men det är klart, det är lättare att fylla stora hål än små.


Detroit Lions

Lions gjorde en mycket bra draft till ett lag som redan förra säsongen såg mycket intressant ut. Som första val valde man den begåvade Nick Fairley och tillsammans med årets försvarsrookie förra säsongen, den imponerande Ndamakuh Suh, kommer de bli farliga. Och vilket värde att ta Faireley på plats 13! De kommer att ha en av ligans mest intressanta försvarslinjer nästa säsong. Och vilken rush de kommer ha.

Som andraval tog de en kompis till sin unge QB Matthew Stafford. Den ursnabbe Titus Young som kan hjälpa till att dra ut laget och skapa luckor till sig själv och sina lagkamrater. En explosiv WR som Young kanske gör motståndarna lite mindre sugna att blitza stackars Stafford, som har dragits med skador. Lions fortsatte att fylla på i anfallet med Mikel Leshoure, en stor RB att komplettera Jahvid Best. Sedan fyllde man två behov genom att plocka en linebacker i Hogue och en OT i Culbreath. Två spelare att utveckla in i organisationen.

Kritiken mot Lions har väl varit att de inte tog en bättre offensiv linjeman tidigare i draften, för att skydda Stafford. Kanske tror man sig kunna locka en veteran till detta spännande lag.

Runda 1, val #13 (13) – Nick Fairley, DT
Runda 2, val #12 (44) – Titus Young, WR
Runda 2, val #25 (57) – Mikel Leshoure, RB
Runda 5, val #26 (157) – Douglas Hogue, LB
Runda 7, val #6 (209) – Johnny Culbreath, OT


Houston Texans

Houston Texans hade en bra offensiv förra året, men försvarsspelet var ärligt talat inget vidare. Man låg på tredje plats i offensiva yard, men man låg på samma plats, fast från botten, i yard släppta till motståndarna. Så vad gör man? En idé är ju att drafta en jäkla massa försvarsspelare. Som första val tar de J.J Watt, en stor linjespelare för att säkra upp insidan. Kanske inte riktigt den där yvige stjärnan men en stor och stabil spelare som verkligen behövs.

Sedan får Texans bra värde för Brooks Reed, som har nämts som ett möjligt namn i första rundan. Sedan fortsätter man att fylla på i sin secondary, som verkligen behövde förstärkning, Texans släppte mest pass-yards i hela ligan förra säsongen.

Texans väljer också lovande Taylor Yates i femte rundan. En quarterback som de kan utveckla över tid bakom Matt Schaub. Dessutom får man inte glömma att de får Mr. Irrelevant Cheta Ozougwu. NFL.com säger så här om honom:

”Ozougwu is inconsistent and doesn’t completely understand football…”

Texans kommer att bli ett mycket intressant lag att följa till nästa säsong.

Runda 1, val #11 (11) – J.J. Watt, DE
Runda 2, val #10 (42) – Brooks Reed, DL
Runda 2, val #28 (60) – Brandon Harris, DB
Runda 4, val #30 (127) – Rashad Carmichael, DB
Runda 5, val #13 (144) – Shiloh Keo, DB
Runda 5, val #21 (152) – Taylor Yates, QB
Runda 7, val #11 (214) – Derek Newton, OL
Runda 7, val #51 (254) (Kompensationsval) – Cheta Ozougwu, DL


New York Giants

Giants gör årets klipp, enligt mig. Åtminstone i första rundan. Amukamara är en följsam spelare och en mogen arbetshäst som mycket oväntat landade i knät på Giants hela vägen nere på plats nitton. Det var inte ett jättebehov på positionen men ett år bakom veteranerna kan gynna Amukamara, som jag tror kommer att bli en kugge i laget inom några år.

I andra rundan får de ytterliggare värde på Marvin Austin, en kille med mycket talang på en position som Giants behöver uppgradera. Dock har han varit avstängd länge, hela senaste säsongen om jag inte minns fel. Men innan dess var han högt ansedd. Ut ur high school ansågs han vara den bästa försvarslinje-spelaren i landet.

Sedan tar man en wide receiver/returner i Jernigan som Eli Manning kan ställa in siktet på och en lovande offensiv linjespelare att skydda honom i framtiden. Med deras hjälp kanske inte Manning behöver kasta 25 interceptions kommande säsonger. Ledsen för den piken. Giants behövde en safety, och det fick de i Sash. Kanske inte en startklar spelare men ändå något de behövde ta.

Giants lyckades fylla många av sina behov, och det med riktigt lovande spelare. Precis vad de behöver till ett i grunden bra lag som börjar bli lite gammalt. Om de unga spelarna kan suga i sig kunskap från veteranerna kan det bli riktigt bra.

Runda 1, val #19 (19) – Prince Amukamara, CB
Runda 2, val #20 (52) – Marvin Austin, DL
Runda 3, val #19 (83) – Jerrel Jernigan, WR
Runda 4, val #20 (117) – James Brewer, OL
Runda 6, val #20 (185) – Greg Jones, LB
Runda 6, val #33 (198) (Compensatory Selection) – Tyler Sash, SS
Runda 6, val #37 (202) (Compensatory Selection) – Jacquian Williams, LB
Runda 7, val #18 (221) – Da’Rel Scott, RB


St. Louis Rams

Rams gjorde en bra draft, men visst kan man föra fram argumentet att det fanns andra lag som mer effektivt fyllde sina behov. Jag tar med dem här för att jag gillar deras offensiva draft.

Som förstaval tog de Robert Quinn. På plats fjorton var det riktigt bra värde för en riktigt lovande spelare. En duktig pass rusher i ett tungt försvar som blixtrar till ibland. Jag kommer ihåg matchen från förra säsongen då Rams mötte Chargers, ett av ligans bästa anfall (1:a i offensiva yards), och sackade Rivers sju gånger. Nu får de in en Quinn som kan växa in i laget. Jag tror att det kan bli riktigt fint.

Efter det smäller Rams på med offensiva mål för årets offensiva rookie förra säsongen, Sam Bradford. En snabb tight end i Kendricks som verkligen kan sätta griller i huvudet på motståndarna. Sedan fyller man på med två wide receivers. Den mogna och tekniske Pettis som mycket väl kan ta en plats snabbt och Salas precis därefter. De behövde verkligen fylla på med unga receivers om laget ska kunna utvecklas i samma takt som Bradford förhoppningsvis kommer att göra.

När man plockar så mycket offensiva spelare med sina tidiga val och har ett försvar som hade det rätt tufft förra säsongen så finns det självklart ett par behov som inte åtgärdats. Men man måste gilla den offensiva tankegången.

Runda 1, val #14 (14) – Robert Quinn, DE
Runda 2, val #15 (47) – Lance Kendricks, TE
Runda 3, val #14 (78) – Austin Pettis, WR
Runda 4, val #15 (112) – Greg Salas, WR
Runda 5, val #27 (158) – Jermale Hines, DB
Runda 7, val #13 (216) – Mikail Baker, DB
Runda 7, val #25 (228) – Jabara Williams, OLB
Runda 7, val #26 (229) – Jonathan Nelson, DB

Noterat:

Det finns självklart många fler lag som gjorde en bra draft. Packers gjorde bra ifrån sig från den positionen de hade, Patriots fick mycket att jobba med för framtiden, i försvaret och kanske framförallt i Mallett, QB. Buccaneers som tar både Clayborne, DL och Bowers, DE är högintressanta.

Många av de lag som INTE tog en quarteback i draften men lyckas få tag i en veteran genom free transfer kanske har gjort en jättedraft. Men det kan man ju bara spekulera i.

Saints får först tag i Cam Jordan och sen kniper man draftens bästa RB i Mark Ingram. Det till ett redan bra lag. När Saints vann SB hade de ett grymt springspel. Det hade de inte förra säsongen och kanske till följd av det fick Brees bära mycket av laget på sina axlar och kastade alldeles för mycket interceptions.

Något lag som DU tycker att jag borde tagit med?

Nyheter

To Top