Analyser

Divisional: Texans hos Patriots

Bill O’Brien ska återigen ta med sitt Houston Texans och utmana sin gamla läromästare Bill Belichick och hans New England Patriots. Nu hoppas O’Brien på ett bättre resultat än vid hans tidigare återbesök.

Det här är det på förhand mest ojämna mötet i divisional-rundan. Bettingbolagen ger hemmalaget New England mer än två touchdowns överläge. När vi talar om Tom Brady mot Brock Osweiler får vi kanske köpa det. Hur ska Texans kunna hålla den här matchen jämn och kanske till och med chocka oss alla?

Houstons största styrka är deras försvar, det är väl knappast någon hemlighet. De har en bra defensiv front även utan DE J.J Watt och vi såg förra veckan vad DE Jadeveon Clowney är kapabel att göra, och vad Whitney Mercilus kan göra på andra sidan när han får spela en mot en. Texans har också ett mycket bra secondary.

När de här lagen möttes tidigare i år så vann Patriots med 27-0, och då spelade inte Tom Brady, inte ens Jimmy Garoppolo spelade. Texans mötte Patriots tredje bästa quarterback Jacoby Brissett som knappt passade för 100 yards. Ändå blev det alltså utklassning. Det är en smula oroväckande för tränaren Bill O’Brien, som jobbade under Bill Belichick i Patriots många år innan han gick till Houston. Det gjorde även DC Romeo Crennel, och LB-tränaren Mike Vrabel spelade för klubben.

Allt måste gå Texans väg om de ska kunna konkurrera med Patriots. I förra mötet hade de flera tunga turnovers, inte minst två fumbles i special teams. Det får bara inte hända. Försvaret kan säkerligen dra sitt strå till stacken, även om det kommer se annorlunda ut med Brady på plan, men det är anfallet som är det stora frågetecknet.

Belichick och Patriots vet att passningsspelet är Texans akilleshäl. De kommer att ställa upp för att stoppa springspelet på tidiga downs och försöka sätta Osweiler i en situtation där han måste konvertera långa tredje downs i luften. Då är det fördel Patriots vars försvar tillåtit minst poäng i NFL den här säsongen. Houston måste våga kasta bollen på första down och vara kreativa för att få igång några vettiga serier.

På andra sidan har vi ett New England Patriots som många anser är de stora favoriterna till att vinna Super Bowl i år. Försvaret är bättre än på länge, som vi förutspådde inför säsongen, och Tom Brady gör sin bästa säsong på många år. Man ska samtidigt säga att Patriots har haft ett relativt enkelt spelschema i år och att Brady inte varit riktigt lika dominant mot bra försvar som Broncos och Seahawks, vilket så klart är rätt logiskt. Även om väldigt få lyckas så går det alltså att rå på Brady.

Det här kan nog vara en match då RB LeGarrette Blount får chansen att glänsa – tillsammans med kollegorna James White och Dion Lewis. Texans är bättre mot passen än på att stoppa springspelet och känslan är att Patriots kommer att ta en tidig ledning och försöka hålla fast vid den. Men det är alltid svårt att veta med New England som har ett så pass flexibelt och mångsidigt anfall, där running backs som Dion Lewis och James White helt lika gärna kan ha noll som tio mottagningar. De kan attackera dig på så många olika sätt, vi har tidigare beskrivit hur deras spelsystem hjälper dem att göra just det.

Bill O’Brien har under veckan talat med sina spelare om att starta snabbt. Att vara fokuserade från första minuten till sista för att inte tappa greppet om matchen. Det har inte undgått någon att han har stor respekt för Belichick och hans lag. Kanske lite för mycket respekt? Rex Ryans lag har alltid spelat jämnt med New England, mycket för att Ryan med sin kaxiga personlighet övertygat sina spelare om att de banne mig ska gå ut och ge favoriterna en riktig käftsmäll.

Om Texans ska kunna vinna mot ett på papperet överlägset Patriots måste de våga tro på det. De måste veta att de kan slå dem. Annars har de förlorat redan innan de kliver in på planen.

Matchstart: Texans hos Patriots, söndag 02.15


Nyheter

To Top