Nyheter

Dags för Ravens och Trestman att springa åt olika håll

När Baltimore Ravens på söndagen föll mot Washington Redskins med 16-10 gjordes det på ett sätt som får fans, media och, förmodligen, även spelarna att rasa. Mot ett av ligans sämsta springförsvar väljer Ravens coacher att passa bollen, även fast laget dominerar i inledningen tack vare springspelet. Det är inte första gången det händer och nu höjs många röster för att den offensive koordinatorn Marc Trestman ska få foten. 

Redan när Trestman anställdes var det många som oroade sig över att han var allt för passinriktad i sin syn på hur en bra offensiv ska se ut. Tvärt emot vad både Ravens historisk och coachen John Harbaugh förespråkar. Harbaugh pratade om de olika filosofierna när anställningen av Marc Trestman annonserades efter säsongen 2014, då sades det att Trestman skulle anpassa sig till hur laget ville spela och att Ravens-identiteten skulle vara kvar. Så har inte blivit fallet.

Hittills denna säsong har Ravens passat bollen över 65% av spelen. Det är alltså 35% av spelen som det sprungits på. Det var exakt samma siffror när det miserabla 2015 summerades. Går man tillbaks under John Harbaughs tid som huvudtränare så är snittet för de övriga sju säsonger att laget springer med bollen 45,8% av spelen. Enda gången under denna period som snittet varit under 40% var 2013, vilket också var enda gången som Ravens missade slutspel. Visst, det går att hitta andra förklaringar till detta, som att truppen var sämre och tvingades jaga i matcherna, men det går inte att förneka att Trestmans syn på hur laget ska spela inte verkar stämma överens med huvudtränaren och inte heller matchar spelarmaterialets styrkor.

Mot Redskins fungerade springspelet väldigt bra i den första kvarten, 11 springspel för 74 yards, sedan valde Marc Trestman att överge det. Terrance West sprang för 95 yards på 11 försök. 5 av dessa tillfällen kom i den första kvarten, endast 4 i den andra halvleken. I en match där laget var i förarsätet till mitten av den tredje kvarten och en TD ifrån till slutet så passas bollen 47 gånger och springs för 18. När dessutom springspelet fungerat och passningsspelet endast gav 3,8 yards per spel. Det och en del andra konstiga beslut kostade Ravens segern i denna match.

Efter matchen så sa John Harbaugh att han inte hade upplevt det som att laget övergav springspelet, vilket är ett uttalande som bör tas med ett par nypor salt. Quarterbacken Joe Flacco, som håller med om att han har en del skuld i det dåliga spelet, kunde inte förklara att offensiven var så dålig men att det är pinsamt att spela så dåligt som laget gör framåt.


Nu har laget två raka förluster, bägge på hemmaplan mot lag man ska slå hemma, och säsongen börjar sakta glida dem ur händerna. Visst har Ravens 3-2 i resultatkolumnen, men spelschemat är rätt brutalt i avslutningen. Marc Trestman är självklart inte det enda problemet, men kanske det tydligaste. Ska detta kunna vändas på bör General manager Ozzie Newsome och John Harbaugh inse att Marc Trestman inte är rätt man för jobbet och förändra medan det finns tid. Senast laget sparkade en koordinator under säsong var 2012 då den dåvarande offensive koordinatorn Cam Cameron fick sparken efter en förlust mot Redskins, Jim Caldwell tog över och Baltimore Ravens vann Super Bowl.

Uppdatering kl 15:30: Efter att ovanstående text skrevs avskedades Trestman på förmiddagen, amerikansk tid, och ersätts av Mornhinweg.

Nyheter

To Top