Nyheter

Dags för Ken Norton Jr. att prestera

Raiders urdåliga försvar leds av Ken Norton Jr. som harvar sig fram på sitt första jobb som defensiv koordinator. Men borde han verkligen få fortsätta med det?

Efter två veckor har Raiders försvar gett upp 66 poäng, näst flest i NFL. De har också gett upp 889 yards, flest i NFL. Jämför det med 17 poäng för Jets och 487 yards för Broncos. Ett finger ska pekas på dåligt spel från Raiders spelare, ett finger ska pekas på Raiders defensiva koordinator Ken Norton Jr.

Det var rätt talande Kenny inte ens var ett alternativ att ta jobbet som defensiv koordinator i Seattle när positionen var öppen. Detta trots att han arbetat under Pete Carroll i elva år. I Carrolls ögon var Kenny inte duktig nog att ta nästa steg i sin tränarkarriär. Vem kunde göra en bättre bedömning än Carroll som fostrat Kenny under hela hans tränarkarriär?

Raiders huvudtränare Jack Del Rio charmades av Kennys attityd och smittsamma engagemang. Det är hans starka sida. Han skriker, snackar skit och kräver oursäktligt det bästa av sina spelare. Spelare i sin tur, uppskattar Kennys eldiga ledarstil. Däremot är eld och känslor inte nog för att klara sig som koordinator.

Det pratades redan innan Kenny tackade ja till jobbet hur han skulle hantera den strategiska biten – att designa en spelbok, att välja spel i match och att anpassa sig efter både motstånd och matchsituation. Efter två spelade matcher har Kenny inte stillat de de orosmolnen, snarare bekräftat dem.

Mot både Bengals och Ravens var Kenny strategiskt underlägsen. Bengals utnyttjade samma luckor i försvaret många gånger om och trots att Raiders inte fick någon press alls på quarterbacken Andy Dalton, valde Kenny bara tre blitzspel under hela matchen. Ravens ställde upp i vissa formationer för att locka Kenny att kontra med speciella defensiva paket. Sedan utnyttjade de svagheterna som de paketen innebar. Det gjorde Ravens om och om igen utan att Kenny hade något svar på det.

Visserligen har Kenny inte fått hjälp av sina spelare. Hans linebackers Curtis Lofton, Malcolm Smith och Ray Ray Armstrong har missat flest tacklingar i NFL och de har dessutom varit helt fel ute i många spel. Men det är ingen ursäkt. En tränares jobb är att förstå sina spelares begränsningar och anpassa sig därefter. Det har Kenny inte klarat.

När han fick frågan vad försvaret ska göra, var hans svar lika enkelt som dumt – ”att spela bättre”. Tyvärr räcker inte det. Det är Kenny som ska hjälpa sina spelare se bra ut, inte tvärtom.

I kvällens match mot Browns måste Kennys försvar prestera. Browns anfall är inte bra och Raiders borde inte släppa fler än 24 poäng. Samtidigt är poängen inte det viktigaste. Kenny måste visa att han kan ändra sin strategi inför matchen och anpassa sig under matchen när han ser vad Browns försöker göra. Det måste vara han sista chans. Jack Del Rio ta över, välja spel och lämna Kenny till att vara en peppande maskot för sina spelare.

Nyheter

To Top