Nyheter

Dags att öppna upp Pandoras ask? 

Medan den amerikanska varianten av fotboll har paus rusar den europeiska på i full fart, och inom kort skall mästare koras runt om i Europa. I den största turneringen, Champions League, har man dessutom kryddat sitt slutspel med att införa VAR, ”videogranskning”, för att säkerställa att bucklan slutligen lyfts av sin rättmätige ägare.  En god idé kan tyckas, men samtidigt kan man stilla undra om 100% rättvisa någonsin kommer uppnås.

– The Competition Committe –
* Rich McKay
VD (”President”), Atlanta Falcons
* John Mara
Ägare, New York Giants
* Stephen Jones
Ägare, Dallas Cowboys
* Mark Murphy
VD (”president”), Green Bay Packers
* Ozzie Newsome
GM (avgående), Baltimore Ravens
* Mike Tomlin
HC, Pittsburgh Steelers
* John Elway
GM, Denver Broncos
* Sean Payton
HC, New Orleans Saints

Fotbollen har länge legat steget efter sin amerikanske kusin när det kommer till teknikhjälp till domarkåren. Då NFL har omfamnat videogranskning och gjort det till en del av spelet har istället fotbollen avogt inställd inställt pratat om risken för att domarens ställning undermineras.

Men efter att tekniken slutligen accepterades har det gått relativt snabbt framåt, och idag är dem kanske redan förbi NFL när det kommer till antalet felaktigheter som man vill rätta till. Primärt tänker jag då här på att man öppnat upp videogranskning för subjektiva värderingar. Dvs man tittar inte bara på om en boll var var över en linje eller ej, utan även om regelbrott (gentemot det anfallande laget) har begåtts i straffområdet. Man har således öppnat upp spelet för diskussion kring huruvida en liten knuff skall anses som ”en del av spelet”, eller ett regelvidrigt brott. En fråga som kan vara klurig att avgör, oavsett hur många gånger man har sett incidenten ifråga.

Vän av ordning där hemma undrar säkerligen varför undertecknad funderar kring fotbollens problem, då det här är en sida dedikerad till amerikansk fotboll. Anledning till det här grundar sig i att mars är en månad för eftertanke i NFL. Det finns faktiskt en sådan. En månad då dem åtta männen i ligans ”regelkommité” samlas för att gå igenom och diskutera inkomna förslag från lagen runt om i USA.

The Competition Committee, som gruppen officiellt heter, leds utav Falcons VD Rich McKay, och även om gruppen, till antalet, är relativt liten är den är inte begränsad till enbart sina egna åsikter och idéer. Resten av ligan har självfallet möjlighet att skicka in förslag till kommittén för vidare beredning. Resultatet av deras arbete presenteras sedan för ägarna på det årliga ägarmötet som startar imorgon (24/3) i Phoenix, Arizona, och med stöd av kommitténs arbete beslutar sedan ägarna om det eventuellt skall införas några förändringar, och i så fall hur det här skall ske.

Bland de frågor som kommer läggas fram är det framför allt en fråga som det stora flertalet av fans och media följer med extra stor spänning. Skall vi utöka möjligheten för domarna att videogranska även mer subjektiva beslut? Bakgrunden är, som du säkerligen minns, ”semifinalen” mellan Rams och Saints där dem sistnämnda ansåg sig ha blivit bortdömda från Super Bowl på en missad pass interference.  Ett domslut som hade varit lätt att få rätt om domarna hade haft möjligheten att ta videon till hjälp.

Kommitténs förslag för att lösa den här problematiken är att under ett ”pröva-år” utöka domarkårens möjligheter att även videogranska pass interference, roughing the passer samt illegal hits on defenseless players. Noterbart är att den här typen av granskning endast kommer ske om en flagga har kastats. Fall, likt det i New Orleans som föranledde frågeställning, kommer således inte kunna rättas till eftersom ingen flagga kastades i den matchen. Tanken om en allvetandes ”Sky Judge” är således inte aktuell, eller åtminstone anses det för progressivt för stunden.

Viktigt att lyfta fram i sammanhanget är att förslaget just är ett förslag. Det behöver inte bli en verklighet och den exakta formuleringen behöver inte ens lyda såsom kommittén formulerat den just nu.

Skulle förslaget röstas igenom innebär det dock att man öppnar upp NFL för mer subjektiva granskningar och vad händer då? Årets förslag kan kännas som en litet tillägg, men vad händer om utvecklingen fortsätter åt det här hållet fram igenom? Var drar vi då gränsen för vad som är rimligt, och framför allt, kommer vi bli nöjda? För vad gör vi om domaren, gud förbjude, inte tycker som vi trots videogranskning? Vanligtvis kan man ge domaren rätt att fela ”eftersom spelet är så snabbt” osv, men skulle vi vara lika förlåtande om domarna inte tyckte som vi efter att ha studerat videon i 5 minuter? De ärenden som framledes riskerar hamna under lupp är trots allt sådana där ett ”självklart” svar troligtvis inte finns.

Om vi skall dra en slutsats från den europeiska fotbollen är den att videodomaren lätt kan avgöra matcher, men att det knappast bringar klarhet. Som det systemet fungerar idag väcker det snarare fler frågor än det besvarar. NFLs domarkår har dock ett trumfkort som jag tror är oerhört viktigt att lyfta fram i sammanhanget. Transparensen. NFLs domarkår bär mikrofoner och har goda möjligheter att kommunicera sitt resonemang, vilket är fantastiskt för oss tittare. En detalj som många andra sporter missat, Kanske skulle det vara lättare för NFL att införa granskning av mer subjektiva beslut med den vetskapen. Samtidigt kan jag inte sluta oroas över långa spelavbrott på grund av att vi skall granska något som vi aldrig kommer bli överens om ändå. Vågar vi gå denna väg? Vågar vi lyfta på locket till Pandoras ask?

 

Dags att öppna upp Pandoras ask? 

Nyheter

To Top