Nyheter

Cowboys skrällde i öppningsmatch

Cowboys besegrade mästarna Giants i en lite slarvig öppningsmatch där båda lagen först hade svårt att hitta någon rytm. Dallas quarterback Tony Romo storspelade och en oväntad hjälte klev fram.

Matchen började som väntat. Bägge lagen hade problem i den offensiva linjen och anfallet led av det. Springspelet var inte någon faktor och både Romo och Manning fick fly från framstörtande försvarsspelare. Det var slarvigt, särskilt från Cowboys håll, och straffen haglade. Man rörde sig för tidigt och Dallas misslyckades flera gånger med att få igång spelet innan tiden rann ut. När Giants defensiva linje lyckades tränga igenom Cowboys kraftigt pressade, hårt kritiserade centrala del av den offensiva linje hände det som många hade trott. Tony Romo kastade en dålig interception mitt i famnen på en linebacker han inte hade sett.

Det upprepas ofta hur viktigt det är att ta poäng efter en så kallad turnover, en fumble eller en interception det vill säga. Det gäller att behålla vinden i ryggen. Momentum och självförtroende är viktigt i en sport där trötta kroppar slåss om viktiga centimeter. När Giants Michael Boley efter sin interception springer tillbaka bollen stoppas han på 1-yardslinjen. Trots det lyckas inte Giants få en touchdown och får nöja sig med tre poäng. Vad betyder det? Jo, att matchens momentum har skiftat. Nu är det istället Cowboys som, trots en interception, har vinden i ryggen.

Nästa drive kom Tony Romo ut och storspelade. Hans interception några minuter tidigare verkade han ha glömt bort. Det finns en anledning till att man lite skämtsamt brukar säga att en av de bästa egenskaperna hos en quarterback är ett kort minne. Giants passförsvar lämnade stora ytor till Cowboys receivers. Det funkar inte mot en så pass bra quarterback som Romo. Det hjälpte inte heller att Giants cornerback Michael Coe skadade sig. Man fick slänga in Justin Tryon, lagets femteval på positionen. Han hade en tuff kväll då Cowboys attackerade honom gång på gång i viktiga lägen.

Cowboys försvar spelade bra hela matchen. Man stoppade Giants springspel, täckte deras receivers bra och fick tryck på Eli Manning. Det såg länge ut som att Giants skulle få en chans i de sista minuterna för en av de vändningar som Manning är känd för. Men en kylig Tony Romo slog, med hjälp av sina receivers och ett allt bättre springspel med DeMarco Murray, spiken i kistan på ett sätt som Cowboys fans inte har varit bortskämda med de senaste åren.

Matchens största hjälte blev en oväntad spelare. Cowboys tredje-receiver Kevin Ogletree, som ska ersätta Laurent Robinson som hade 11 touchdowns 2011, klev fram med åtta mottagningar för 116 yards och 2 touchdowns. Undra om Ogletree plockades upp i ett par Fantasyligor i natt?

Vad vi lärde oss

Man ska inte dra för mycket slutsatser efter en match. Vi såg ju trots allt vad Giants gjorde förra året och då började de säsongen minst lika illa som nu. Det var heller inte något totalt magplask från mästarna. Men vi kan konstatera att trots sina ansträngningar har Giants inte lyckats få igång ett vettigt springspel. Man tog minst yards i hela ligan förra året och draftade David Wilson, running back, i första rundan i år. Rookien inledde matchen med en fumble och kom aldrig igång. Ahmad Bradshaw, running back, fick ihop ett hyffsat snitt men det var på grund av några få stora spel. Han blev konsekvent nedstängd. Den offensiva linjen lyckades som väntat inte flytta på Giants försvarare och Bradshaw är inte den som skapar särskilt mycket själv.

Cowboys försvar stod på sig. Särskilt passförsvaret såg riktigt bra ut och det var en rejäl kontrast mot Giants taffliga agerande. Morris Claiborne sades vara den bästa man-man-försvararen som har kommit ur college på flera år och visst såg han ut som en blivande stjärna. Mot bra receivers dessutom. Pressen på Manning var bra och framtida ”Hall of Famer’n” DeMarcus Ware stod för två sacks. Man tacklade bra och forcerade turnovers.

Giants måste bli friska fort i sitt secondary. Egentligen är det förvånande att de låter sig själva hamna i den här situation till första matchen. Cowboys offensiva linje behöver fortfarande en hel del jobb. Tony Romo kan inte rädda laget på det här sättet varje vecka. Som Tom Coughlin sade, väldigt fritt översatt:

– Vi fick precis smaka på en stor tugga av ödmjukhetspaj.

Noterat

Förra årets succé Victor Cruz, receiver i Giants, hade tre stycken tappade passningar. Alla rakt på honom, två helt utan motståndare omkring sig. Fullständigt oacceptabelt. Det hade inte varit okej om han bara hade tappat en av dessa.

DeMarcus Ware, outside linebacker i Cowboys, är en maskin. Stod för sack nummer 100 i går. För säkerthets skull såg han till att få nummer 101 också.

Jason Pierre-Paul, defensive end i Giants, såg lika bra ut som när han var som bäst förra året. Fick rejäl press nästan varje spel.

Enda anledningen till att Ware inte totalt förstörde dagen för Manning och Giants offensiv var för att Martellus Bennett, som aldrig fick chansen i Cowboys, var lysande i pass block. Han stod också för en riktigt fin touchdown i slutet av matchen. Såg fokuserad ut hela tiden.

Kevin Ogletree spelade bra hela matchen, skapade avstånd till sin försvarare och fångade bollarna säkert. Gjorde sitt livs match. Kan han fortsätta så här är det en stor vinst för Cowboys.

DeMarco Murray, Cowboys running back, hade också en riktigt bra match. Trots rätt små hål bakom en medioker offensiv linje lyckades Murray skrapa ihop 131 yards på bara 20 försök. Han fortsatte i samma stil som vi såg förra säsongen innan han skadade sig och skapade mycket av lite.

Musiken. Inte direkt fotbollsrelaterat men dock noterat. Först gjorde gamla ”No Doubt” ett helt otroligt kasst framträdande före match och sedan hade någon fått den fantastiska idén att lägga på några digitala trummor till nationalsången inne på arenan. Inte bra. Gör om, gör rätt.

Bilder (från Cowboys.com)

Domarna var under lupp i går och kommer tyvärr att vara det i fortsättningen också. Vi skrev på Twitter (@nflsupporter) att den som går ut i världen med en hammare kommer bara att se en massa spik. Letar man fel så hittar man dem. De skötte sig och påverkade inte resultatet nämnvärt.


Rob Ryan är Cowboys defensiva koordinator, den lite coolare versionen av brorsan Rex och son till legenden Buddy Ryan. Hans försvar skötte sig utmärkt mot Giants. Särskilt i passförsvaret.


DeMarco Murray är en viktig kugge för Cowboys för att få till en balans i sin offensiv. Han har alla kvaliteter för att bli en riktig stjärna i NFL. Snabb, tuff och ger inte upp.


Den småskadade receivern Miles Austin och den relativt okända Kevin Ogletree steg fram när det behövdes som mest och stod tillsammans för tre touchdowns.


Dallas Cowboys hos New York Giants: 24 – 17


Vad tog DU med dig från den här matchen?

Nyheter

To Top