Nyheter

Combine kan betyda mycket

NFL Combine ger collegespelare möjlighet att visa upp sig för scouter och tränare. Förutom de fysiska testerna så är alla personliga möten oerhört viktiga. Vi kollar på spelare som kan stå ut.

Många scouter kallar lite nedlåtande NFL Combine för ”underwear olympics”. Med det vill man ha sagt att de fystester som spelarna får göra i shorts och linne knappast går att jämföra hur det faktiskt är att spela amerikansk fotboll i full utrustning. NFL Combine kom först till som ett smidigt sätt att samla alla potentiella draftval och låta dem genomgå en uppsjö av medicinska tester. Sedan dess har arrangemanget växt.

Nu är det ligans stora arbetsintervju. Några hundra hoppfulla unga män bjuds in. Spelarna testas på sina fysiska färdigheter och träffar potentiella arbetsgivare. Då gäller det så klart att göra ett bra intryck. Betydelsen av testerna är omtvistad. Vissa hävdar att resultaten inte tas på så stort allvar av rekryterarna. Men fortfarande ser vi varje år hur spelare klättrar på listorna efter imponerande insatser.

Egentligen är det en galen tillställning som på många sätt tjänar som ett exempel på hur nördigt NFL kan vara ibland. Man mäter allt från vikt till storleken på händerna. Spelarna testas på allt från bänkpress till sprint. I dag har det utvecklats till en lika populär och bevakad händelse som draften och andra höjdpunkter på NFL-året.

Det råder som sagt ingen tvekan om att bra resultat i testerna kan göra att en spelare draftas tidigare. Vilket betyder att de kommer att få mer betalt när de ska skriva på sitt första kontrakt. Inte undra på att man kallar en bra tid på kortsprinten 40 yard dash för “a dash for the cash”.

Spelare som kan imponera

Det kommer garanterat att vara några spelare som lämnar Combine som medias nya gullegrisar. Vi såg till exempel vad en bra vecka gjorde för Dontari Poe, Stephen Hill och Cordy Glenn förra året. Bara den sistnämnda har dock lyckats i NFL hittills. Man bör inte dra för stora slutsatser av de här testerna men det är ett kul sätt att se framtidens stjärnor på. Dessutom är det rätt många imponerande atleter som visar upp sig.

I år är det för ovanlighetens skull så att nästan alla quarterbacks kommer att kasta. Det brukar man inte se. Men spelfältet är öppet på den positionen och alla ser en chans att klättra. Samtidigt vill man inte att någon konkurrent tar chansen och går om på rankingen. Här kan man enkelt se hur en Mike Glennon har färdigheterna för att imponera under sådana här omständigheter.

Annars kan man vänta sig att den explosiva Sheldon Richardson, defensive tackle, kommer att göra intryck på många. Likaså Lane Johnson. Han anses nog vara draftens tredje bästa offensive tackle men har spelat både quarterback och tight end. Killen kan röra på sig trots sin storlek.

Marquise Goodwin, receiver från Texas, väntas göra riktigt bra ifrån sig i sprinten och det kan nog bli en riktig snackis. Även den tidigare friidrottaren och 120 kilo tunga Ezekiel Ansah kan nog öppna några ögon under veckan.

NFL Combine

Schema 23-26 februari

» Saturday, Feb. 23: Tight ends, offensive linemen, special teams
» Sunday, Feb. 24: Quarterbacks, running backs, wide receivers
» Monday, Feb. 25: Defensive linemen, linebackers
» Tuesday, Feb. 26: Defensive backs

Nyheter

To Top