Nyheter

Bills – Chiefs: Offensiv Explosion

Photo by Timothy T Ludwig/Getty Images

Buffalo Bills gästar Kansas City Chiefs på Arrowhead Stadium denna söndag i veckans sista slutspelsmatch. Om du frågar mig så är detta AFC-championship matchen. Jag känner mig ganska säker när jag säger att vinnaren av denna match kommer att spela Super Bowl. Vi har tagit fram vår fem framgångsfaktorer, som kommer att vara avgörande för lagens framgång på söndag. 

 

Buffalo Bills

 

Josh The Boss

Buffalo Bills anfall stod för en historiskt bra insats förra veckan när de fullkomligt utklassade New England Patriots. Bills gjorde touchdowns på alla sina sju offensiva drives. Inte en enda punt, turnover eller något field goal. Det var den bästa offensiva insats jag någonsin har sett, och mycket var tack vare Josh Allen. Allen avslutade matchen med 308 passade yards, 5 touchdowns och bara 4 misslyckade passningar. Hans offensiv snittade 8.9 yards per spel. Alltså nästan en first down varje gång de snapade bollen. Bills och Allen var otroligt effektiva och om de ens kan snudda vid den högsta nivån på söndag så är laget i en utmärkt sits. Josh Allen var väldigt bra när Bills mötte Chiefs under grundserien också. Även då passade han för över 300 yards och han avslutade matchen med totalt fyra touchdowns och 0 interceptions. Allen är utan tvekan Bills bästa spelare och om han gör en lika bra match på söndag så bör detta gå Bills väg. 

 

Singletarys fina form

Bills runningback Devin Singletary verkar ha hittat formen och det har gett ett extra tillskott till Bills offensiv. Mot Patriots hade Singletary totalt 94 yards och 2 touchdowns och han har totalt 6 touchdowns från hans 3 senaste matcher. Det är riktigt imponerande siffror och faktum är att det är fler än vad han har sammanlagt i alla andra matcher denna säsong. Singletary används mer och mer i springspelet och det har varit ett otroligt tillskott för Bills offensiv. De har länge setts som relativt endimensionella, då de aldrig riktigt haft ett dugligt springspel att luta sig mot. Under de tre senaste matcherna har Singletary dock snittat 19 försök per match och 4.8 yards per försök. Den produktionen och avlastningen är ovärderlig för Bills anfall och det gör dem bara ännu läskigare. Om Singletary kan hålla i denna fina form så bådar det gott för Bills. 

 

Dawson Knox

Ett annat offensivt vapen som verkligen klev fram förra veckan var Bills tight end Dawson Knox. Han avslutade matchen med 5 mottagningar för 89 yards och 2 touchdowns. Knox är ett av Allens favoritvapen när laget närmar sig endzone, och hans 9 mottagna touchdowns under grundserien var nionde flest i ligan. Stefon Diggs är självklart det primära vapnet i Bills passningsspel, men det vet Chiefs också om. Risken är att de sätter extra försvarare på honom, och det gör att spelare som Dawson Knox lämnas en mot en. Jag kan mycket väl se att Knox får ett par passningar nära endzone på söndag och om han lyckas håva in dem och ännu en gång avsluta matchen med en eller ett par touchdowns så kan han bli en riktig matchvinnare. 

 

Passförsvaret

Kansas City Chiefs är ett av ligans bästa passanfall. De avslutade säsongen med näst flest passade yards per match av alla i ligan. Det som då talar för Bills är att de sitter på ligans bästa passförsvar. Bills försvar tillåter klart minst yards per passförsök och under säsongen har de bara tillåtit 12 passade touchdowns, även det är bäst i ligan. Procentuellt sett så är de även det lag som tillåter minst lyckade passningar per match. Kort sagt så är Bills försvar rankat i toppen av alla viktiga kategorier när det kommer till passförsvar. Det om något borde ingjuta skräck i Chiefs-supportrar. Om Bills försvar kan minimera skadan som Chiefs passningsspel är vana vid att orsaka så finns det inte många hot kvar i Chiefs anfall. När Bills mötte Chiefs tidigare under säsongen så tillät de enbart 272 yards på 54 försök av Patrick Mahomes. De snodde även åt sig två interceptions. Om de gör en liknande insats på söndag så bör det betyda seger. 

 

Micah Hyde

Bills safety Micah Hyde nämndes till all-pro förra veckan och det är med all rätt. Han har varit en av ligans bästa försvarare denna säsong och han visade det igen i slutspelet när han förra veckan stod för en helt enastående interception. Jag nämnde innan den matchen att Hyde skulle vara en nyckel till framgång, och det känns inte mer än rätt att ta med honom igen. Om han gör en liknande match på söndag så bör det räcka långt för hans Buffalo Bills. Det blir inte en lätt match med tanke på att det är Tyreek Hill och Travis Kelce som han ska försvara, men han har visat att han kan hänga med de bästa under ett flertal gånger denna säsong. Hyde håvade även in en interception från Mahomes när dessa lag möttes tidigare under säsongen.

Jag vill även nämna att Micah Hyde returnerar en del punts för Bills, och även där är han otroligt skicklig. Stora spel på special teams kan ibland vända en matchbild, och Hyde har bevisat att han kan göra det. Förra veckan returnerade han en punt för 52 yards vilket gav Bills utmärkt field position, vilket sedermera ledde till ännu en touchdown. Hyde kan alltså bli en matchvinnare för Bills på många sätt på söndag. 

 

Kansas City Chiefs

 

Patrick Mahomes

Likt Josh Allen så var även Patrick Mahomes stekhet i wild card-rundan. Mahomes avslutade matchen mot Steelers med 404 passade yards och 5 passade touchdowns. Han är i glödhet form just nu och det som verkligen bådar gott för Chiefs är att Mahomes har städat upp hans turnovers. När Chiefs mötte Bills tidigare denna säsong så var det just Patrick Mahomes två turnovers som blev en avgörande faktor till att Chiefs förlorade. Mahomes har dock enbart 2 interceptions från de 6 senaste matcherna, och 17 touchdowns. Han möter nu ligans bästa passförsvar, men om han lyckas hålla i den fina form som han visat på senaste så kan detta gå vägen för Chiefs. 

 

Jet McKinnon

Chiefs runningback Jerick McKinnon har blivit en större del av anfallet på senaste och förra veckan avslutade han matchen med totalt 142 yards. 81 av dessa var receiving yards, och han stod även för en mottagen touchdown. McKinnon har adderat ännu ett element till Chiefs offensiv och han lär utnyttjas flitigt på söndag, både i spring och passningsspelet. Jag förväntar mig en hel del screen-passningar och dump offs till McKinnon när Bills ställer upp med två djupa safetys. Om Jerick McKinnon tar vara på chanserna så blir det ännu ett vapen för Bills försvar att oroa sig för, och det bådar gott för Kansas City. 

 

Sätt press på Allen

Chiefs defensiva linje kommer att spela en stor roll på söndag. Buffalo Bills med Allen i spetsen besitter ett av ligans bästa passningsspel och det blir inte en enkel uppgift att stoppa dem. Ett sätt är dock att pressa honom och snabba på hans inre klocka. Chris Jones, Melvin Ingram och Frank Clark kommer alla att spela en stor roll för huruvida Chiefs ska nå framgång eller inte. Om Allen får tid på sig så kommer han att plocka isär Chiefs försvar, för så bra är han. Om Chiefs pass rush lyckas sätta press på Allen så är de dock i en utmärkt sits. Allen har blivit sackad tre eller fler gånger i fem olika matcher denna säsong, och Bills förlorade fyra av de matcherna. Minst tre sacks bör vara ett tydligt mål för Chiefs försvar på söndag. 

 

Travis Kelce

Kelce är ligans kanske bästa tight end och han bevisade det återigen förra veckan. Han hade över 100 mottagna yards och han tog både emot en touchdown och passade för en annan. Kelce är otroligt svårstoppad och hans förmåga som passmottagare från tight end-positionen gör att han ofta möter fördelaktiga match ups, mot linebackers eller slot cornerbacks, där han har ett rejält fysiskt övertag. Kelce har håvat in fem touchdowns i hans fyra senaste matcher och han lär vara rejält involverad även på söndag. Om han gör en bra match på så kan han bli en riktig matchvinnare. 

 

Arrowhead

Vi ska inte underskatta vilken inverkan det har att Chiefs får spela på hemmaplan. Arrowhead Stadium i Kansas City är en av de svåraste arenor för motståndarlag att spela på av alla arenor i ligan. Arrowhead stadium håller faktiskt ett rekord i Guinness Book of World Records för den högsta uppnådda volymen på en idrottsarena. Den höga volymen gör det otroligt svårt för motståndarlagets offensiv, och de måste arbeta med silent count. Chiefs förlorade bara två matcher på hemmaplan denna säsong, men än mer imponerande är att Chiefs bara har förlorat en av sju slutspelsmatcher på hemmaplan sedan Patrick Mahomes tog över. Det var mot Tom Brady och Patriots under Mahomes första säsong som starter. Den fördel som Arrowhead ger till hemmalaget är kanske större än på någon annan arena, och det kan komma att vara avgörande på söndag. Det är en otroligt svår plats att vinna på för motståndarlag och det återstår att se om Bills kan ändra på det.

Bills – Chiefs: Offensiv Explosion

Nyheter

To Top