Nyheter

Bert Karlsson, som gjuten för NFL

I helgen sker ett maktskifte i de svenska TV-sofforna. Ut flyger sportdåren som följt NFL hela hösten, och in kommer den glittrande mello-supportern. Samtidigt som dessa världar knappt kan vara mer olika, så kan jag inte undvika att se vissa likheter.

Är du laddad? Imorgon smäller det! Då kulminerar ett halvår av amerikansk fotboll med finalernas final. Super Bowl. NFL-supporterns heliga gral. Samtidigt som det här sker, startar något som i svensk media gärna jämförs med just Super Bowl. Nämligen Melodifestivalen.

Större än så här blir det inte. Melodifestivalen är Sveriges svar på Super Bowl.Simon Romanus, SVT

Även om det självfallet finns en massa olikheter evenemangen emellan, kan jag inte undgå att notera det även finns vissa likheter. Det mest uppenbara är självfallet statusen. Båda evenemangen är jätteapaparater som bara växer sig bara starkare och starkare för varje år som går. Att dem trots detta går nästintill obemärkt förbi på varandras marknader är bara ytterligare en likhet. Listan skulle kunna fyllas på ytterligare med en lång rad av andra gemensamma nämnare, såsom klädhaverier (Lill Lindfors/Janet Jackson), kontroversiella ledare (Björkman/Goodell) eller allsköns skandaler (Anna Book-gate/Bountygate).

Men om det finns så många likheter, borde inte någon från melodifestivalen i så fall kunna arbeta inom NFL? Och gå från musiken till sporten? Kanske skulle Kicki Danielsson kunna bli en hygglig linjeman? Eller varför inte ta in och skola om Martin Stenmark till QB? Han har trots allt utseendet för det.

Många äro kallade med få äro utvalda. Om vi skulle försöka ”konvertera” någon till NFL, så hade jag satsat mina pengar på Bert Karlsson. Den f.d. Skivbolagsmugulen som på ett lite udda sätt är oerhört lik Bill Belichick. Om vi bortser från de allra mest uppenbara likheterna, såsom att båda hatar sociala medier, har både Bill och Bert gjort sig kända för att vara lagbyggare och vinnare utav stora mått. Bert vann exempelvis melodifestivalen 17 gånger under 80-90 talen, medan Bill imorgon medverkar i sin sjunde Super Bowl på 15 år. 

Spelarna/ artisterna har kanske inte alltid varit de stora stjärnorna utan, snarare fått finna sig i att ingen är större än laget. Allting är på något sätt grundat i devisen att om du håller tyst och gör som Bill/Bert säger kommer allt bli bra. Börjar du prata om högre lön, eller sjunga egna låtar, blir du snabbt avpolletterad till ett annat (bo)lag. Helt stjärnlöst har det visserligen inte varit under Bill/Berts tid. Som alla stora genier har dem självfallet haft sin egna lilla musa. En egen liten superstjärna som excellerat inom just sitt gebit. 1 Vägen till framgång har dock inte alltid varit spikrak. Stundom har det förekommit ”skandaler” som tagit fokus från de viktiga. Bill hade som vi känner till sin ”Spygate”2, medan Bert infiltrerade en konkurrerande Bingohall och sänkte den ekonomiskt3.

Även om likheterna må vara många, skulle vårt experiment falla på att Bert Karlsson (troligtvis) saknar den fotbollskunskap som trots allt krävs för att axla Bill Belichick mantel. Men kanske kunde hans ledaregenskaper och affärsmananaskap passa högre upp i en NFL-organisation? Skulle inte Bert Karlsson egentligen vara en perfekt ägare? Hans nonchalanta, självgoda stil, skulle t.o.m. få Jerry Jones att baxna. Ekomiskt sett har Bert dessutom, efter några tuffa år, börjat bygga upp sin förmögenhet igen. Kanske skulle han kunna vara lösningen för Raiders flyttplaner, då alla deras finansiärer verkat dra sig ur projektet. Vore inte det något? Bert Karlsson. Ägare av Las Vegas Raiders. Eller varför stanna där? Varför inte helt enkelt etablera ett första NFL-lag permanent på europeisk mark?  Skara Raiders klingar trots allt väldigt bra.

  1. Båda stjärnorna valde dessutom att gifta sig med med en utländsk blondin.
  2. Spygate är en skandal från 2007 då Patriots ertappades med att smygfilma sina divisionsrivaler New York Jets.
  3. Bingohallen drevs av Ulla Björkman. Mamma till Christer Björkman.

Nyheter

To Top