Nyheter

Beat the: Denver Broncos

Här på Piratbloggen gör vi en ordentlig uppladdning inför veckans match, genom att diskutera motståndet och Raiders möjlighet att vinna matchen. I denna veckas upplaga av segmentet ”Beat the” är det rivalen Denver Broncos som välkomnar Raiders till Mile High Stadium

Måndagskväll. Fotboll. Divisionsmöte. Raiders möter Denver Broncos i en match som inte verkar bli mycket till spänning. Säsongen har inletts med otroligt imponerande spel av Broncos och betydligt mer skakigt spel av Raiders.  Vad är det då som vi kan vänta oss av natten?

Det här hänt: Broncos har inlett säsongen med att möta två nyliga Super Bowl-vinnare i Ravens och Giants. Under dessa har Broncos imponerat och totalt dominerat. Anfallet rör bollen relativt bekymmersfritt, Manning läser försvaret under matchen och förödmjukar dem i andra halvlek. Försvaret har inte behövt göra så mycket, men ser ändå stabila ut trots att de saknar ankaret Von Miller, linebacker. De ser onekligen ut som en favoriten de är i AFC. I anfallet kan lag inte hålla borta så bra receivers som West Welker, Demaryius Thomas och Eric Decker. Tveklöst ligans bästa grupp receivers. 90 poäng på två matcher säger en hel del om potentialen i denna grupp.

Raiders inledde säsongen med en stark insats mot Indianapolis Colts, en positiv överraskning. Förra veckan välkomnade man Jacksonville Jaguars till sitt hem och lyckades med säsongens första vinst. Men det såg långt ifrån hoppingivande ut. Det var tydligt att Terrelle Pryor har problem att kasta bollen. Begränsar försvaret de spel han kan göra genom att springa så syns hans brister i passningsspelet. Han behöver hjälp av sina lagkamrater att ta emot tveksamma bollar, något Raiders inte lyckades med mot Jaguars. Även om försvaret såg väldigt bra ut mot Jaguars, vilket de faktiskt gjorde, så ser alla lag bra ut mot Jaguars pinsamma offensiv. Mot Broncos möter Raiders det bästa försvaret och det bästa anfallet de sett än så länge

imageMötet, matchen, männen: Under veckan fick Broncos hemska nyheter. Deras startande left tackle Ryan Clady är skadad för resten av säsongen. Det är en väldigt viktig position i alla lag, det är än mer viktigt med en quarterback som aldrig vill lämna fickan, det är ännu viktigare med en quarterback som har opererat nacken. Peyton Manning spelar fotboll i en trygg passningsficka och så vill han ha det. Hans nackoperation verkar inte ha gett några men, fast vad som helst kan hända med en tackling på en 36-årig kropp. Men än så länge har Manning spelat sitt livs fotboll. Med 769 yards och 9 touchdowns har han börjat säsongen med en smäll. Det kommer nog smälla på även måndag natt. Raiders får hoppas på att deras bästa defensiva linjespelare Lamarr Houston kan vinna matchen-i-matchen mot Cladys ersättare Chris Clark. Han borde få press på Manning, men frågan är om det kan hindra en totalt överkörning.

Defensivt är det till Raiders fördel att man är bättre på passningsförsvar än springförsvar. Man har en bra uppställning i dime och nickelpaket, alltså när man har flera cornerbacks på planen. Det passar bra när man möter passerade Broncos som oftast har flera receivers. Det innebär att vi fans kommer få se mycket av rookien DJ Hayden. Han får ett rejält test att täcka starka Eric Decker. Nyckeln blir att ta bollen, att skapa turnovers. Raiders försvar har dock i te lyckats med det i år och var dåliga på att tvinga fram ny i fjol. Men det krävs för att ha en chans. Dessutom måste man försöka sakta ner anfallet, de kan inte hänga med Broncos i en shoot-out. Det är svårt att lura Manning, han har sett allt. Men Raiders måste försöka ge lite olika looks, visa blitz men komma från annat håll osv och tvinga Manning att dansa efter Raiders pipa. Det gäller att generera press på honom, allra helst med enbart den defensiva linjen så att man bättre kan markera spelare och zoner med fler gubbar. Manning njuter av blitzar eftersom det öppnar upp fältet och skapar luckor i försvaret.

PryorSeattleOffensivt får man hoppas att kunna fortsätta med det fantastiska springspelet. Det spelar ingen roll om det är Darren McFadden eller Terrelle Pryor som plockar dem, men någon måste göra det. Långsamt spel, ta så mycket tid som möjligt. Som varje match denna säsong, döda tempot och sakta ner hela tillställningen. Sen försöka få positiva match-ups, kasta snabba passningar hela tiden mot soft coverage. Försöka få bollen ut ur Pryors händer så snabbt som möjligt är enormt viktigt. Varför? Den offensiva linjen är fortfarande en tveksam radda män. Lucas Nix spelade dåligt mot Jaguars och skadade sig, så han ersätts med Andre Gurode. Det kan gå bra. Det kan gå åt skogen. Så snabba passningar, gärna till Rod Streater, de säkraste händerna i anfallet. Men man kommer inte skapa mycket poäng eller ta enorma mängder yards. Anfallets målsättning är att döda klockan och försöka ta poäng, tre eller sju, på varje possession.

Efter avblåsning: Det blir tyvärr en dyster match för Raiders. Broncos vinner matchen relativt lätt, med uppemot 21 poängs skillnad. Hade jag inte varit Raiders-supporter hade jag satsat pengar på Broncos +14,5 poäng på Expekt. Det blir väldigt intressant att se hur förlusten kommer påverka Raiders. Men en vinst och en moralisk vinst (vs Colts) så har Raiders byggt upp självförtroende, hopp och förväntningar. Allt det kommer krossas i natt. Hur reagerar spelarna? Hur låter det från spelare, från tränare och från fans efter att de förlorar mot rivalen Broncos? Kan de fortsätta bygga laget i rätt riktning, eller kommer förlusten spräcka en så desillusionerad förhoppning att de inte kan återhämta sig igen? Vi får väl helt enkelt se.

Nyheter

To Top