Nyheter

Åtta lag söker ny tränare

Black Monday. Så kallas måndagen efter grundsäsongens slut. För de drabbade tränarna är det en dyster inledning på det nya året. Ägare, sportchefer och supportrar är hoppfulla, precis som vi vanligtvis är vid tolvslaget. Kan 2019 bli det drömår som alla önskar?

Totalt är det åtta lag som nu står utan huvudtränare. Två lag, Browns och Packers, avskedade sina förra tränare redan under säsongen medan resterande sex härdade ut hela året. En del är kanske lite överraskande, en del orättvisa och en del väldigt självklara. Vi listar nedan de lag som släppt sin tränare, hur attraktivt jobbet är och eventuella kandidater som redan kopplats till respektive lag.

Arizona Cardinals
Sparkade Steve Wilks efter bara ett år, kontroversiellt enligt många. Wilks fick inte mycket till chans med en rookie QB och dålig trupp. Flera spelare har backat honom och ifrågasatt beslutet. Men Cardinals vill hitta en huvudtränare som de anser bättre lämpad att gynna utvecklingen av Josh Rosen, framtiden i öknen. De har pratat med Zac Taylor, QB-coach i Rams, Adam Gase har varit förbi och de kommer fortsätta höra av sig till offensiva tränare i sökandet efter Rosens vägledare.

Cincinnati Bengals
Marvin Lewis, den tränare som haft sitt jobb näst längst, fick gå efter sina 16 år. Det var på tiden, något de borde gjort tidigare. Truppen är svag, han har tappat greppet om den och hans historia av missade slutspelsmatcher gör beslutet helt logiskt. Bengals väntas vilja ersätta Lewis med ett bekant ansikte – som OC Bill Lazor, Darrin Simmons (ST) eller Vance Joseph (tidigare DC). Det ryktas även om Hue Jackson, som ansågs en trolig trontjänare till Lewis när det för flera år sen pratades om en ev. avskedning.

Cleveland Browns
Sparkade Hue Jackson under säsongen och tillfälliga ersättaren Gregg Williams rätade faktiskt upp skeppet beundransvärt. Han har förtjänat att åtminstone övervägas ta över. Det troliga valet verkar vara Mike McCarthy, senast i Packers, som har kopplingar till sportchefen John Dorsey. Browns anses vara ett rätt attraktivt jobb med tanke på en relativt stark och ung trupp och lovande rookien Baker Mayfield.

Denver Broncos
Inte helt oväntat fick även Vance Joseph sparken. Sportchefen John Elway är inte känd för sitt tålamod och Josephs två säsonger under åtta vinster är historiskt dåligt i Denver. Att allt dessutom spårade ur mot slutet av säsongen hjälpte inte heller. De kommer vara mer långsamma i sökandet denna gång och troligen leta efter en erfaren huvudtränare. Mycket offensiva namn har kopplats hit, men uteslut inte en ev. joker i Jack Del Rio.

Green Bay Packers
Avskedade Mike McCarthy efter 13 år som huvudtränare, pga. växande missnöje kring en föråldrad spelbok och oförmåga att vinna trots Aaron Rodgers. De har intervjuat bl.a. Chuck Pagano och Jim Caldwell samt visat intresse för Josh McDaniels och Gregg Williams. McDaniels är troligen högt på listan för att fixa anfallets problem, men han kanske inte ens är tillgänglig. Ett attraktivt jobb mitt i anrik fotbollsstad med en etablerad, om än stundtals utmanande, superstjärna som quarterback.

Miami Dolphins
En klart frustrerad ägare i Stephen Ross valde att sparka Adam Gase, på grund av beslut kring truppen som inte gett resultat – såsom draftval och free agents. Gase era kännetecknas kanske av desperata försök att ”bygga om-bygga nytt” hela tiden och en konstant skadad quarterback som svalde mycket löneutrymme. Gase är respekterad som offensiv hjärna och lär hitta jobb rätt lätt. Dolphins däremot är inte ett av de mer populära jobben och lär behöva söka djupt i en skral pool av möjliga kandidater. Ett namn som tydligen kan vara aktuellt är Rex Ryan, som verkar självsäker i att ta över antingen Dolphins eller collegelaget Hurricanes.

New York Jets
Relativt väntat, efter veckor av rapporter kring det, sparkades Todd Bowles efter tre dåliga säsonger på rad. Han har aldrig skyllt ifrån sig eller gömt sig undan de stormar som alltid blåser kring dåliga New York-lag, trots usla förutsättningar. Orättvis sits kan man tycka. Men Jets vet att jobbet är relativt attraktivt med den potential som QB Sam Darnold visat och vill smida medan järnet är varmt. De är ute efter en offensiv tränare och hört av sig till flera koordinatorer, bl.a. Eric Bieniemy i Chiefs. Är han nästa heta namn från Andy Reid-trädet, samma som Doug Pederson och Matt Nagy?

Tampa Bay Buccaneers
Efter skandalåret 2018 fick Dirk Koetter gå, inte en dag för sent. Offensivt lagda Koetter lyckades inte prestera trots ett krutfyllt anfallet överöst av resurser. Han återvänder möjligtvis som OC i Atlanta, där han var innan Tampa Bay. Buccaneers vill få in en stark ledare som kan styra upp det sjunkande piratskeppet med opålitliga Jameis Winston i fören. Det är därför de tagit kontakt med f.d. huvudtränare som Bruce Arians, Jack Del Rio och Jim Caldwell. Arians är deras högsta dröm och hans relation med sportchefen Jason Licht gör det marginella hoppet lite större.

Åtta lag söker ny tränare

Nyheter

To Top