Nyheter

Allt om draften i NFL – 2012

NFL Supporter sammanfattar det mest nödvändiga om draften. En av årets största händelser i ligan. Här får du veta allt du behöver för att hänga med i vad som händer på och runt draftdagen.

Nu när säsongen är över så börjar snacket om hur lagen ska förstärka till nästa år. Grunden för detta är draften. Den brukar vara väldigt spännande att följa och det blir också roligare att kolla på alla nya rookies nästa säsong om man har följt dem under deras resa in i ligan.

NFL Draften 2012

Årets draft sker under tre dagar. Sammanlagt är det sju rundor, alltså 7×32 val. Den första dagen är tillägnad den första rundan. Dag två går man igenom runda två och tre. Den sista dagen är det runda fyra till sju som gäller.

Dag 1: Torsdag 26 april – 8 p.m ET – 02.00 svensk tid, natten mot fredag.
Dag 2: Fredag 27 april – 6 p.m ET – 00.00 svensk tid, natten mot lördag
Dag 3: Lördag 28 april – noon ET – 18.00 svensk tid.

Eftersom draften har blivit en alltmer populär tillställning hålls den sedan 2006 i Radio City Music Hall i New York.

Vem väljer när?

Det laget som kom sist i ligan den gångna säsongen väljer först. Sedan den som hade näst sämst resultat och så vidare. Slutspelslagen hamnar automatiskt efter alla lag som inte tog sig till slutspelet, och de hamnar sedan efter den ordning de åkte ut ur slutspelet. Sist väljer det lag som vann Superbowl. Så fortsätter det sedan genom rundorna. Men det är ovanligt att samma lag väljer på samma plats genom hela draften. Det finns flera anledningar till det.

Lagen får byta sina val. Till exempel kan ett lag som har ett lag ett val i första rundan byta det mot två val längre ner om de till exempel behöver förstärka på flera platser. Det är mycket vanligt att lagen byter plats med varandra. Det är också möjligt att byta bort val i framtida drafter.

I årets grundserie var det tre lag som hade 6 vinster och 10 förluster. De lagen varvar val under rundorna och väljer således på olika plats varje gång i stort sett.

Det finns något som kallas kompensationsval. De lag som har blivit av med många spelare i free agency, att spelaren och laget inte skriver nytt kontrakt när det löpt ut, kompenseras med flera val i rundorna 3-7. Vilken plats och i vilken runda laget får välja en extra spelare i beror på den förlorade spelarens värde. 32 sådana val delas alltid ut.

Lagen kan bli av med val som bestraffning av kommissionären.

Draftdagen – så går det till

Upplägget av draftdagen är intressant. Det är mycket det som gör att fler väljer följa den live om de har möjlighet.

Varje lag utser en eller ett par personer som representerar dem under draften. Under första rundan har lagen 10 minuter på sig att göra sitt val. Sedan blir det nästa lag, vilka också har tio minuter på sig att välja och så fortsätter det. I de senare rundorna minskar tiden lagen har på sig att välja.

Det här gör ju att lagen måste vara extremt förberedda inför kvällen då draften sker. Om flera av spelarna laget hade tänkt välja går före deras tur, måste de ha gott om andra-, tredje-, och fjärdeval. Eller om en spelare oväntat faller ned till dem som de bara inte kan släppa. Om den spelaren sen hade en helt annan position än den de hade tänkt förstärka kanske de måste angripa den positionen i nästa runda. Ja, ni förstår, det kan bli riktigt rörigt om inte lagen är ordentligt förberedda.

Trots att lagen förbereder sig i flera månader sker det ändå sådana missar. Det har hänt att lag inte har hunnit välja innan deras tid gått ut. Då får de vänta tills nästa lag är färdigt innan de får försöka igen, och tappar en plats.

Mister Irrelevant

Den spelare som väljs absolut sist i hela draften får den föga smickrande titeln “Mr. Irrelevant”. Vinnaren blir bjuden på en vecka i Newport Beach, med sin familj, fylld av aktiviteter. Bland annat en golftävling och en så kallad “roast”, där komiker hjärtligt häcklar spelaren och bjuder på goda råd inför den framtida “karriären”. Den lyckosamma spelaren hedras också med en pokal. Pokalen ser ut som “the Heisman trophy”, den som delas ut till landets bästa collegespelare, förutom att spelaren som pryder pokalen istället fumblar en boll.

Men vissa av vinnarna ha chockat sina skeptiker. Vinnaren 2009 Ryan Succop blev ordinare kicker för Chiefs och slog rekord för högsta procenten lyckade fieldgoals av en rookie i lagets historia. Andra Mr. Irrelevant har blivit Pro Bowlers eller spelat i Superbowl. Men de flesta blir tyvärr, vilket namnet antyder, irrelevanta.

Förra årets Mr.Irrelevant blev Cheta Ozougwu, med rötter i Nigeria, som hamnade hos Houston Texans.

Show me the money

Hur mycket man än snackar om alla de begåvade spelarna och det sportsliga i draften, så handlar den egentligen bara om en sak. Pengar. Detta är sant för både lag och spelare. NFL-lagen är ju i slutändan företag, spelarna de draftar är investeringar och draften är en stor auktion.

Lönen för nya spelare i NFL följer i stort sett en stege. Ju högre upp du blir vald desto mer kommer du att tjäna. En av frågorna behandlades i det nya fackavtalet var just att försöka få ner lönerna för förstaårsspelarna, vilket man lyckades med. Istället för att man som tidigare investerade hundratals miljoner på oprövade kort.

NFL Combine

”The combine” är en vecka då alla topprankade collegespelare, cirka 300 av dem, utför olika fysiska tester framför scouter och tränare från NFL. Dessa dagar brukar vara mycket omskrivna. Spelarna genomför bland annat sprinttester, bänkpress, springer mellan koner och testas på både längd- och höjdhopp. Förutom det har alla positioner sina egna tester. Quarterbacks går till exempel igenom alla kast och receivers fångar bollar. Den här övningarna har stor betydelse för var en spelare kan komma att bli draftad.

I år kommer ”The Combine” att vara 22-28 februari och äga rum på Lucas Oils Stadium i Indianapolis. Samma arena där Super Bowl spelades.

Highlights från förra årets ”Combine”.

Mike Mayock går igenom de olika övningarna.

Ordningen i årets draft (första rundan)

1. Indianapolis (2-14)
2. St. Louis (2-14)
3. Minnesota (3-13)
4. Cleveland (4-12)
5. Tampa Bay (4-12)
6. Washington (5-11)
7. Jacksonville (5-11)
8. Miami (6-10)
9. Carolina (6-10)
10. Buffalo (6-10)
11. Kansas City (7-9)
12. Seattle (7-9)
13. Arizona (8-8)
14. Dallas (8-8)
15. Philadelphia (8-8)
16. New York Jets (8-8)
17. Cincinnati – från Oakland (8-8)
18. San Diego (8-8)
19. Chicago (8-8)
20. Tennessee (9-7)
21. Cincinnati (9-7)
22. Cleveland – från Atlanta (10-6)
23. Detroit (10-6)
24. Pittsburgh (12-4)
25. Denver (8-8)
26. Houston (10-6)
27. New England – från New Orleans (13-3)
28. Green Bay (15-1)
29. Baltimore (12-4)
30. San Francisco (13-3)
31. New England (13-3)
32. New York Giants (9-7)

Förstaval de senaste åren

2001: Michael Vick, QB – till Atlanta Falcons
2002: David Carr, QB – till Houston Texans
2003: Carson Palmer, QB – till Cincinnati Bengals
2004: Eli Manning, QB – till San Diego Chargers (senare New York Giants)
2005: Alex Smith, QB – till San Francisco 49ers
2006: Mario Williams, DE – till Houston Texans
2007: JaMarcus Russell, QB – till Oakland Raiders
2008: Jake Long, OT – till Miami Dolphins
2009: Matthew Stafford, QB – till Detroit Lions
2010: Sam Bradford, QB – till St. Louis Rams
2011: Cam Newton, QB – till Carolina Panthers


Den här texten kommer vi att länka till från högerspalten på huvudsidan så den är lätt att hitta när draften närmar sig. Fler artiklar kommer att komma om de spelare som bör gå högt i draften.

Intressanta länkar från förra årets draft:

Draften 2011 – topp 100 (med lite kommentarer)

Draftens vinnare 2011

Draftens stjärnor – del 1 (2011)

Draftens stjärnor – del 2 (2011)

Nyheter

To Top