Nyheter

Alla matcher – vecka 17

Nya året firas in med säsongens sista omgång. Nio lag är klara för slutspel och tre till ska bli klara på nyårsdagen. Åtta olika lag har chansen att ta en av de åtråvärda platserna.


TV-matcher

Söndag 18.45 – TV10: Tennesse Titans hos Houston Texans

Söndag 22.15 – TV10: Kansas City Chiefs hos Denver Broncos

Söndag 02.20 – TV10: Dallas Cowboys hos New York Giants


Veckans bästa matcher:

Carolina Panthers hos New Orleans Saints (19:00)

Två explosiva anfall i en match utan större betydelse. Den här matchen blir ju klart mindre intressant om Saints väljer att vila många spelare. Annars väntar jag mig en match med mycket poäng och att försvaret i Saints ger Cam Newton en match med sin pass rush och sitt aggressiva passförsvar.

Förra veckan slog Drew Brees, quarterback i Saints, rekordet för mest yards av en quarterback på en säsong. Han är lika bra som någonsin och anfallsspelet hänger mycket på honom och sättet han fördelar kasten på alla sina receivers. Cam Newton, quarterback i Panthers, har fullständigt krossat de gamla rekorden för rookies.

Man brukar prata om Peyton Manning som en spelare som kom in i ligan och var bra från första stund. Det är intressant att jämföra statsen mellan de två. Det blir snabbt uppenbart att Newton fullständigt krossar Peytons rookiesäsong. Den kanske viktigaste siffran av dem alla tycker jag är att han har sprungit för 49 first downs. Det går inte ens att sätta ord på hur värdefullt det är för hans lag.

Peyton Manning

Completion percentage: 56,7 %
Yards: 3,739
TDs: 26
INTs: 28
Rushing yards: 62 (5 first downs)
Rushing TDs: 0

Cam Newton (med en match kvar)

Completion percentage: 60 %
Yards: 3,893
TDs: 20
INTs: 16
Rushing yards: 674 (49 first downs)
Rushing TDs: 14

San Diego Chargers hos Oakland Raiders (22:15)

Chargers har inte mycket att spela för i den här matchen men det har däremot Raiders. Om man vinner den här matchen och Broncos förlorar mot Chiefs så går man vidare. Men det är ett nålsöga som Raiders måste passera. Chargers och Philip Rivers, quarterback, har spelat bättre på senaste tiden om man bortser från utklassningen mot Lions senast. Det blir ingen lätt match för grabbarna i svart.

Carson Palmer har hittills inte visat att laget kan lita på honom så det är viktigt att Raiders får igång sitt springspel. Som vanligtvis är rätt bra. Sedan gäller det att försvaret håller ihop i passförsvaret mot vad som är ett mycket bra anfall om Rivers är på humör.

För att Raiders ska gå vidare så gäller det också att Broncos förlorar mot Chiefs. Det är inte omöjligt alls. Chiefs har varit sinnessjukt inkonsekventa men de är ett klart bättre lag med Kyle Orton som quarterback än med Tyler Palko. Chiefs försvar kan vara väldigt dominant med en bra pass rush och ett mycket duktigt secondary.

Dallas Cowboys hos New York Giants (02:30)

Jag har redan skrivit en jäkla massa om de här två lagen i en division som har varit jämn länge. Därför går jag inte in på lagens olika styrkor och svagheter, det går att läsa mer utförligt om dem i artikeln om vecka 14. De är jämna och det var någon som sade att det här är lite som att singla slant. Vem som helst kan vinna.

Alla matcher – vecka 14

I en jämn match så kommer det att hänga på lagets respektive quarterback. Både Tony Romo i Cowboys och Eli Manning i Giants är riktigt bra men när det gäller att avgöra jämna matcher har Manning visat sig överlägsen. Han har till och med bättre stats i fjärde kvarten än Tebow och om jag inte minns fel så har han slagit rekord i att plocka in underlägen i sista kvarten den här säsongen.

Giants pass rush har tagit ett rejält kliv framåt och om Jason Pierre-Paul och Justin Tuck kan sätta press på Romo så blir det en lång dag för Cowboys. Giants svaga secondary måste kliva fram och spela bättre för om matchen ser ut som förra gången de här två möttes, med missar i markeringsspelet från båda lagen titt som tätt, så kan det bli lite lotteri.

Giants har hemmaplan och det kan betyda mycket.

Det här är veckans match. Vinnaren tar sig till slutspel, förloraren åker ut.

Samtliga matcher:

Söndag, 1 januari

Tampa Bay hos Atlanta (19:00)
Carolina hos New Orleans (19:00)
Chicago hos Minnesota (19:00)
Washington hos Philadelphia (19:00)
Detroit hos Green Bay (19:00)
San Francisco hos St. Louis (19:00)
Buffalo hos New England (19:00)
Indianapolis hos Jacksonville (19:00)
Pittsburgh hos Cleveland (19:00)
Tennessee hos Houston (19:00)
Baltimore hos Cincinnati (19:00)
N.Y. Jets hos Miami (19:00)
San Diego hos Oakland (22:15)
Kansas City hos Denver (22:15)
Seattle hos Arizona (22:15)
Dallas hos New York (02:30)

Nyheter

To Top