Nyheter

49ers – Packers: Slutspel på Lambeau

Photo by Patrick McDermott/Getty Images

Återigen går vägen till Super Bowl i NFC genom Lambeau Field. Green Bay Packers hemmaborg. För andra året i rad blev Packers etta i konferensen, vilket betyder att de inte bara får en vilovecka under wild card-rundan, de får också hemmaplansfördel hela vägen fram till Super Bowl. Det är San Francisco 49ers som kommer och gästar Packers på lördag. Två lag som känner varandra relativt väl. För två år sedan skickade 49ers ut Packers ur slutspelet, och i september tidigare i år vann Packers över 49ers på ett field goal i slutsekunderna. Vi har tagit fram våra fem framgångsfaktorer inför denna spännande match.

 

San Francisco 49ers

 

Elijah Mitchell

49ers rookie runningback har varit en sensation denna säsong. Han valdes av 49ers i sjätte rundan och fick chansen direkt, efter skador på ett par andra runningbacks. Mitchell har gjort det riktigt bra sen starten. Han snittar femte flest sprungna yards per match av alla i ligan och han tog rekord för flest sprungna yards som rookie i en 49ers-tröja. Mitchell spelade stor roll i wild card-matchen mot Cowboys då han stod för 96 yards och en touchdown när han fick bära bollen hela 27 gånger. Shanahan och 49ers lär göra allt för att han ska nå liknande siffror även på lördag. När 49ers slog ut Packers ur slutspelet för två år sedan var det via springspelet, då de hade över 280 sprungna yards. Packers snittar näst flest tillåtna yards per springförsök denna säsong, vilket får mig att tro att Shanahans matchplan kommer vara att springa bollen, och då är det Mitchell som kommer att få majoriteten av försöken. Om Mitchell gör det bra och 49ers kan etablera sitt springspel så har det ett utomordentligt utgångsläge för att kunna chocka Packers. 

 

Deebo the wide back

“Wide back”, det var det svaret Deebo Samuel gav när han blev tillfrågad vilken position han egentligen spelar. Deebo Samuel är kanske ligans bästa offensiva vapen. Han valdes till first team all-pro i år efter en historisk säsong där han stod för 15 touchdowns och nästan 1800 scrimmage yards. Jag skrev Deebo som en nyckel inför matchen mot Dallas, men Deebo är så bra och han är en så stor del av 49ers anfall att det är självklart att han är med på listan igen. Mot Dallas hade Deebo Samuel återigen över 100 yards från scrimmage och han sprang in en touchdown. Han kommer att ha en stor roll i anfallet och det förvånar mig inte om han får över tio försök på marken utöver hans roll i passningsspelet. Om Deebo gör en bra match så bådar det gott för 49ers.

 

Stone Cold Kittle

George Kittle är en av ligans bästa tight ends, och det är inte enbart på grund utav det han gör i passningsspelet. Absolut, han är en faktor där, och när Kyle Shanahan bestämmer sig för att satsa på Kittle så ser vi ibland hur han kan gå för 10+ mottagningar och 150+ yards. I den här matchen tror jag dock att Kittle kommer vara mer av en x-faktor på grund av hans blockering. Han är en otroligt bra blockerande tight end, och en av få som kan göra jobb en mot en mot riktiga defensiva linjemän. 49ers matchplan lär vara väldigt fokuserad på springspelet, vilket gör att Kittle lär blocka en hel del. Han hade ett par riktigt bra och avgörande blockeringar mot spelare som Micah Parsons i senaste matchen. Att Deebo Samuel lyckades springa in en touchdown var till stor del på grund utav Kittles blockering. Om Kittle gör ett lika bra jobb i blockeringen, vilket lär öppna bra hål för 49ers runningbacks, och sedan tar vara på de chanser han får i passningsspelet så kan det räcka långt för San Francisco. 

 

Jimmy G och turnovers

En väldigt viktig faktor för 49ers kommer vara att Jimmy Garoppolo spelar disciplinerat och inte ger bort bollen. Den enda anledningen till att det blev match av det hela när 49ers mötte Cowboys var på grund utav att Garoppolo kastade en interception på egen planhalva. Jimmy G måste hålla ner sina turnovers denna match och inte ge Packers en massa gratis chanser. Det verkar dock vara lättare sagt än gjort för Jimmy. Han har fem interceptions i hans tre senaste matcher. Lyckas han dock ta hand om bollen så bådar de gått för 49ers. Laget har haft positiv turnover-marginal fem gånger denna säsong och alla de fem matcherna har de vunnit. 

 

DeMeco Ryans

Efter nederlaget mot Packers i vecka 3 tidigare denna säsong gick 49ers defensiva koordinator direkt ut och tog på sig ansvaret. Hans försvar tillät Rodgers att med 37 sekunder kvar och inga timeouts, vandra ner för planen och sparka ett avgörande field goal. Ryans lär vara rejält hämndlysten nu, och han kan tröstas av att hans försvar har spelat upp sig rejält. 49ers har varit ett av ligans bästa försvar under de senaste veckorna. En stor anledning till varför de förlorade senast mot Packers var därför att de inte kunde sätt press på Rodgers. 49ers pass rush har dock tredje flest sacks i ligan under de tre senaste matcherna. Om de kan fortsätta på det spåret kan de göra livet jobbigt för Packers quarterback. Det största problemet som Ryans behöver fundera ut en lösning på är hur de ska försvara Davante Adams. Senaste de möttes hade han 12 mottagningar för 132 yards. 49ers försvar har dock bara tillåtit ett snitt på 189 passade yards under de tre senaste matcherna, så även där pekar formkurvan åt rätt håll. I skrivande stund är det fortfarande oklart om Nick Bosa och Fred Warner, som blev skadade i matchen mot Cowboys, kan komma till spel. Missar de matchen så blir självklart Ryans uppgift svårare. DeMeco Ryans ställs inför säsongens svåraste uppgift på lördag. Hur väl hans försvar spelar blir avgörande. 

 

Green Bay Packers

 

A-Rod

Aaron Rodgers kan mycket väl bli vald till ligans MVP för andra året i rad. Han avslutade säsongen topp-10 i både passade yards och touchdowns samtidigt som han enbart kastade fyra interceptions på hela säsongen. Det är klart minst av alla startande quarterbacks. Inte nog med det så ledde han sitt Green Bay Packers till ännu en NFC North-titel, en första plats i NFC och en vilovecka i slutspelet. Rodgers är utan tvekan en av ligans bästa på hans position och han har både kvalitet och rutin. När dessa två lag möttes i september så var det Rodgers med sin magi som ledde Packers på en matchvinnande drive med 37 sekunder kvar. Om vi får se den effektiva och säkra Rodgers på lördag som den vi har sett under hela säsongen så kommer det bli väldigt svårt för 49ers att rå sig på Packers.

 

All-pro Adams

Rodgers favoritvapen och en av ligans bästa receivers är Davante Adams. Adams stod återigen för en helt fenomenal säsong där han är rankad topp-5 i mottagningar, mottagna yards och mottagna touchdowns. Det är få spelare som är så skickliga i sin route running som Adams, vilket gör honom otroligt rolig att titta på. Adams var en nyckel till Packers vinst mot 49ers tidigare under säsongen och jag är säker på att han kommer vara en stor del av matchplanen på lördag. 49ers secondary går definitivt att hitta hål på, något som Adams gör bättre än någon annan. Om Adams spelar till hans fulla potential så lär han vara en av Packers stora matchvinnare. 

 

Offensiva linjen

Green Bay Packers har en väldigt bra offensiv linje när alla är hela och friska, problemet är att den inte varit det under säsongen. David Bakhtiari, en av ligans bästa left tackles har missat i princip hela säsongen och Elgton Jenkins säsong är över efter en skada han drog på sig i november. Bakhtiari verkar dock komma till spel på lördag, vilket är otroligt viktigt för Packers då de har en tuff uppgift framför sig. 49ers snittar tredje flest sacks per match denna säsong, och i vinsten mot Cowboys sackade de Dak Prescott fem gånger. En nyckel för Packers offensiv kommer vara att låta Rodgers arbeta i fickan utan att bli alltför stressad och pressad av 49ers pass rush. Lyckas de med det så bör Rodgers kunna hitta öppningarna i 49ers försvar. I mötet lagen emellan tidigare denna säsong så lyckades Packers offensiva linje hålla 49ers till enbart en sack. Om de står för en liknande insats på lördag så ser det väldigt ljust ut för Green Bay Packers. 

 

De’Vondre Campbell

Packers linebacker De’Vondre Campbell måste nog ses som säsongens bästa free agency-fynd. Han plockades upp på ett billigt kontrakt av Packers efter att ha varit relativt anonym under större delen av hans karriär. I Packers hände dock något och Campbell exploderade. Han avslutade säsongen som en av ligans högst rankade linebackers enligt PFF, och han nämndes även till first team all-pro. Campbell kommer att ha en stor roll på lördag. Dels lär han få jobba hårt i springspelet och fightas mot blockare som George Kittle, för att sedan täppa igen hålen. Även i passningsspelet lär han spela en stor roll. 49ers älskar de korta passningsspelet och de är ett av de lag i ligan som kastar flest passningar som är 10 yards eller kortare, precis där Campbell arbetar. All-pro linebackern kommer alltså vara tvungen att försvara pass en hel del, och av det jag sett av honom i år så gör han det bra. Det skulle inte förvåna mig om Campbell snor åt sig en interception från Jimmy G på en av dessa korta passningar i mitten. Garoppolo har en tendens att kasta sådana. De’Vondre Campbell kan alltså bli en riktig matchvinnare på lördag. 

 

Kontrollera matchbilden

Det kommer bli viktigt för Packers i denna match att de blir dem som kontrollerar matchbilden. Packers har högst time of possession av alla lag i ligan och de har sjätte flest poäng per drive. Om de kan starta matchen med ett par långa drives som tar gått om tid, och samtidigt generera poäng från dem, kommer de att tvinga Shanahan att ändra matchplan. 49ers är annars ett lag som gillar att ta ledningen för att sedan gå på sina patenterade tio minuters drives. Om Packers tar ledningen och sedan kommandot över time of possession så är 49ers illa ute. Det kommer tvinga dem att överge springspelet för att generera mer snabba yards, och det är ofta då som misstagen från Jimmy Garoppolo dyker upp.

49ers – Packers: Slutspel på Lambeau

Nyheter

To Top