Nyheter

49ers – Cowboys: Kapitel Nio

Photo by Robin Alam/Icon Sportswire via Getty Images

En rivalitet som sitter rotad väggarna. Historien om ärkefienderna Dallas Cowboys och San Francisco 49ers ska få ännu ett kapitel. För nionde gången ska de möta varandra i slutspelet, och det finns gott om historia här. Dallas trippel mot Niners på 70-talet, 49ers och “The Catch” på 80-talet och de tre raka NFC Championships på 90-talet, där vinnaren alltid vann Super Bowl. I närtid så minns vi också att 49ers trumfade Cowboys i Wild Card-rundan förra året. Nu är vi här igen. 49ers mot Cowboys. Allt står på spel och vi har tagit fram våra fem framgångsfaktorer för vardera lag. 

 

San Francisco 49ers

 

Brocking And Rolling

Brock Purdy fortsätter att skriva historia som Mr Irrelevant. Draftens sist valda spelare har nu startat sex raka matcher inklusive slutspel, och 49ers har vunnit alla. I fem av de sex matcherna har de gjort 35 poäng eller mer. Purdy verkar fungera strålande med Kyle Shanahan. Shanahan har verkligen hittat ett sätt att maximera den unga quarterbacken och han kallar spel som gör det enkelt för Purdy att få ut det mesta av sina skillspelare. Det har fungerat extremt bra hittills och om de kan producera som de gjort under de sex senaste veckorna blir de svårstoppade. Purdy har dock aldrig mött ett så här bra försvar, som kan generera så här mycket press. Det ska därför bli jäkligt intressant att se hur han hanterar det. 

 

DEEBO

Det finns många bra skillspelare i 49ers vilket gjorde att jag tvingades lämna Deebo Samuel av listan förra veckan, men det gör jag inte igen. Samuel visade återigen varför han är en av ligans svåraste offensiva vapen att stoppa. 133 mottagna yards och en touchdown samt 32 yards på tre försök på marken avslutade Deebo Wild Card-matchen med. Samuel var också avgörande i slutspelsmatchen mot Cowboys förra året. Hans 26 yards rush för en TD var spiken i kistan som eliminerade Dallas. Om han kan spela på samma höga nivå denna vecka, då kan han mycket väl skicka hem Dallas även i år. 

 

All Pro Fred

Det finns många högpresterande spelare på 49ers defensiv, men få är bättre än linebackern Fred Warner. För andra gången i karriären valdes han till All Pro-laget och till Pro Bowl. Han är en värmesökande missil som stänger hål i springspelet och luckor i passningsspelet extremt snabbt. Han är en stor anledning till att 49ers försvar har hållit running backs till 3.3 yards per försök i år. Denna vecka ska han försvara den explosiva Tony Pollard och tight enden Dalton Schultz. Det är ingen enkel uppgift men Warner har gång på gång visat att han kan hänga med ligans bästa. Om Warner kan hålla Schultz och Pollard framför sig och fortsätta limitera de stora spelen så bådar det gott för 49ers. 

 

Mooney Ward

Corner backen Charvarius Ward har varit en av säsongens mest underskattade corner backs i mitt tycke. Kanske för att han spelar i ett försvar fyllt av andra stjärnor. Han värvades till 49ers lagbygge inför säsongen och har verkligen låst ena halvan av planen i stort sett hela säsongen. Han har fått femte flest passade bollar mot sig av alla i år, hela 95 stycken, men bara 54 av dem har varit lyckade. Det är en lägre procent än All Pro Patrick Surtain. Ward straffades dock mot Seahawks, framförallt på ett stort spel till Metcalf för en touchdown. Hela 105 yards gav han upp förra veckan och 78% lyckade passningar. Nu möter han CeeDee Lamb som är en minst lika bra receiver, så det gäller att han hittar tillbaka till formen från grundsäsongen. 

 

Nick Bosa

Bosa har varit ligans bästa defensiva spelare denna säsong, och han stod för ännu ett stort spel förra veckan när han landade på en fumble när Seahawks var i field goal range med sex poängs underläge. Ingen spelare har fler sacks eller pressures än Nick Bosa denna säsong. En annan bra nugget är att Bosa inte hade någon sack senast, och i hans karriär har han aldrig gått två raka matcher utan det. Så då ska vi väl räkna med att han sänker Prescott minst en gång i helgen. Om Bosa lyckas sätta press på Prescott så kan det leda till misstag, och som vi vet har Prescott kastat flest interceptions denna säsong och 49ers försvar har fångat flest av samma slag. 

 

Dallas Cowboys

 

The Dak Attack

Dak Prescott spelade kanske karriärens bästa match förra veckan. Han dominerade Buccaneers försvar och avslutade matchen med 305 yards och 4 touchdowns i luften, en passer rating på 143.3 och ytterligare 24 yards för en score på marken. En komplett match när laget som mest behövde det. Prescott har haft sina problem med turnovers i år, och ingen i ligan har kastat fler interceptions, trots att han missat fem matcher. Med det sagt så har offensiven fortfarande presterat otroligt bra med Dak under center. Cowboys snittar 30 poäng per match i de matcher som Prescott startat. Det är inte lätt att kasta upp poäng på 49ers försvar, men om han kan hålla någorlunda samma tempo som han har gjort under säsongen så kommer det räcka långt. Återskapar han matchen från Wild Card-rundan så blir det vinst. 

 

Dalton Schultz

Tight enden Dalton Schultz har verkligen hittat formen vid rätt tidpunkt. De tre senaste veckorna har han 18 mottagningar för 163 yards och hela 4 touchdowns. Det faktum att de har fått igång Schultz som en ordentlig del av offensiven adderar ännu ett orosmoment för 49ers försvar. Prescott hade en passer rating på 155.7 när han kastade mot Schultz förra vecka, och om de kan bygga vidare på det mot 49ers så kan det räcka långt. Jag tror att Schultz och Prescott kan utnyttja 49ers zon-försvar och hitta luckor i det för några avgörande spel. 

 

Parsons och pass rushen

Vi har inte fått se Brock Purdy under konstant press ännu, och det tror jag är nyckeln här. I Micah Parsons har Cowboys en spelare som kan generera just konstant press. Parsons är topp fem i pressures i denna säsong och han sackade Brady en gång förra veckan. Purdy har en tendens att överge fickan tidigt och scrambla ut mot hans egen vänster. Hittills har han klarat sig bra, och lyckats springa ifrån och undvika ankommande försvarare. Han springer dock inte ifrån Parsons, och jag tror att det finns chanser för stora spel för Parsons där. Gör Purdy obekväm och tvinga fram misstag från rookien, det bör vara Parsons och gängets största fokus. 

 

Offensiva linjen

Dallas har varit bra i pass protection i år. Femte minst tillåtna sacks och femtonde minst pressures, och Buccaneers nådde bara fram till Prescott en gång förra veckan. Nu möter man dock en linje ledda av sack-ledaren Nick Bosa. När lagen möttes i slutspelet förra året var 49ers pass rush en stor anledning till att de vann. Prescott pressades på 27% av hans drop backs vilket resulterade i 5 sacks och 6 QB-hits. Då saknade 49ers Nick Bosa större delar av matchen. Det gäller att Cowboys o-line kan stå pall på söndag, och göra ett bättre jobb med att skydda Prescott. Chiefs kontrade 49ers pass rush med att kasta mycket screens och använda 49ers aggressiva pass rush emot dem tidigare i år, och det gick ju bra för dem. Kanske borde Cowboys använda en sida ur den boken, och involvera Tony Pollard mer i screen- och det korta passningsspelet. 

 

CeeDee Lamb

En kille som förmodligen är sugen på revansch är receivern CeeDee Lamb. I förlusten mot 49ers förra året fångade han bara en av fem passningar för ynka 21 yards. Det finns dock skäl att tro att han kommer att spela en mycket mer avgörande roll på söndag. Han har femte flest mottagningar för sjätte flest yards i år, och han följde upp det med 68 yards och en touchdown mot Buccaneers. Nu möter han ett försvar i 49ers som visserligen är det högst rankade totala försvaret i ligan, men vi har sett hål i passförsvaret. De släppte till 136 yards och två touchdowns till D.K Metcalf förra veckan, och de blev straffade på ett par djupa bomber. I mina ögon är Lamb minst lika bra som Metcalf, och jag tror att det finns en chans att han straffar 49ers mer än ett par gånger på söndag.

 

Kapitel nio i detta heta rivalmöte mellan San Francisco 49ers och Dallas Cowboys spelas i Santa Clara, 00:30 natten till måndag den 23/1.

49ers – Cowboys: Kapitel Nio

Nyheter

To Top