Nyheter

32 på 32: Carolina Panthers

NFL Supporter analyserar alla 32 lag i NFL på lika många dagar. Stjärnspelare, spelsystem, värvningar och förväntningar inför säsongen 2013. Dagens lag: Carolina Panthers.

Lag: Carolina Panthers

I korthet: Förra säsongen avslutade Panthers starkt, då man vann fem av sina sex sista matcher. Den största skillnaden i de matcherna jämfört med resten av säsongen, var Cam Newton. Då kastade han 10 touchdowns, sprang för 4 och gav bara bort bollen 3 gånger (2 interceptions, 1 fumble). Nu gäller det att Newton, som går in i sitt tredje år, kan bära offensiven på sina axlar och leda laget till ett slutspel. Men NFC South är en väldigt tuff division med flera bra lag och de ställs på prov mot lag från AFC East och NFC West, vilket kommer kräva bra spel från samtliga av lagets enheter för att nå slutspelsdrömmen.

För att hjälpa Newton har Panthers befordrat Mike Shula till offensiv koordinator, mannen som tränade Newton i college och som var hans QB-coach förra säsongen. Men Newton kommer behöva hjälp av sina lagkamrater. Han har sedan tidigare en kompetent tight end i Greg Olsen och en liten storspelande receiver i Steve Smith. Under off season har Panthers försökt stärka gruppen bollmottagare genom att plocka in Domenik Hixon och Ted Ginn, samtidigt som man hoppas att Brandon LaFell kan ta ett kliv framåt. Försvaret var förra året statistiskt medelmåttigt, men hade enorma problem med sina defensiva tackles. Detta åtgärdades under draften, då man plockade två defensiva tackles med sina två första val. Huvudtränaren Ron Rivera vet att förväntningarna på laget är höga och att hans jobb ligger riskabelt till om Panthers inte kan leva upp till fansens krav på resultat.

Styrkor: Om Cam Newton kan spela som han avslutade förra säsongen har Panthers ett väldigt explosivt anfall med Greg Olson, Steve Smith och running backen DeAngelo Williams som gör ett bra jobb i Panthers read-option-offensiv. På den defensiva sidan om bollen har man Thomas Davis, Jon Beason och förra årets defensiva rookie Luke Kuechly som utgör en väldigt bra grupp linebackers. Men lagets starkaste kort finnar man på utsidorna av den defensiva linjen, där de har en av ligans bästa kombination med Charles Johnson och Greg Hardy, som tillsammans hade 23,5 sacks förra säsongen.

Panthers

Svagheter: Passningsförsvaret är Panthers stora akilleshäl. Lagets cornerbacks och safeties är tyvärr ingen stark enhet. Inför säsongen var man tvungen att släppa Chris Gamble, lagets bästa cornerback, för att hamna under lönetaket. Det lämnar en tunn grupp som kommer få det svårt i Panthers passvänliga division. Deras safety Charles Godfrey rankades som en av ligans sämsta i antalet lyckade tacklingar då han bara lyckades stoppa spelarna på egen hand på 9% av sina försök. Panthers räknar också med att starta Mike Mitchell, som man plockade in efter att han släpptes från Oakland Raiders och som har startat 9 matcher under sina fyra år i NFL. Man måste få stopp på blödningen i passningsspelet för att ha en chans under 2013. Dessutom saknar Panthers i sin egen passningsoffensiv ett alternativ till Steve Smith, någon av de unga spelarna måste kliva upp och ta på sig rollen som en tydlig andrareceiver.

Filosofi: Offensivt arbetar man mycket med read-option för att utnyttja sin fantastiskt fysiskt begåvade quarterback Cam Newton. Han är stor, snabb och svårstoppad när han springer med bollen och har en väldig kanon till arm när han kastar. Man springer mycket med bollen och kan på så sätt kontrollera klockan om det skulle behövas. Stundtals bjuder de också fansen på lite trick-plays vilket alltid är kul att se. Defensivt bygger mycket kring den press i passningsspelet som erbjuds av deras duktiga defensive ends och som kan förstärkas med någon av deras väldigt kompetenta linebackers. Man spelade förra året ett försvar som grundar sig i 4-3 men det har spekulerats att de allt mer ska ställa upp i en 3-4a, men vi får se om det är mer än bara ett rykte när säsongen rullar igång.

Så blir 2013: Försvaret kommer läcka mycket poäng men anfallet kommer vara en förbättring från vad vi såg förra året. Man förlorade många matcher 2012 med sju poäng eller mindre så om bollarna studsar Panthers väg mer i år kan de mycket väl strida om ett wild card, även om de får svårt att utmana favoriten Atlanta Falcons om en divisionsvinst.

Offensiva stjärnor: Cam Newton, quarterback. Steve Smith, wide receiver. Jordan Gross, left tackle.

Defensiva stjärnor: Thomas Davis, linebacker. Charles Johnson, defensive end, Greg Hardy, defensive end

Framtidsnamn: Star Lotulelei, defensive tackle, Luke Kuechly, linebacker.

Nya spelare: Domenik Hixon, WR. D.J. Moore, CB. Tedd Ginn, WR. Mike Mitchell, S. Drayton Florence, CB. Chase Blackburn, LB.

Tappade starters: Gary Barnidge, TE. Jason Phillips, LB. Kenny Onatolu, LB. Mike Pollak, G. Chris Gamble, CB. Louis Murphy, WR. James Anderson, LB. Andre Neblett, DT. Ron Edwards, DT.

Draften: Star Lotulelei, DT. Kawann Short, DT. Edmund Kugbila, G. A.J. Klein, ILB. Kenjon Barner, RB.

Nycklar till framgång: Panthers passningsförsvar kommer släppa poäng mot det passningsvänliga motstånd de har på schemat 2013, det måste de försöka förhindra. Deras bra pass-rush hjälper ett tveksamt secondary. På grund av osäkerheten i försvaret måste offensiven prestera, där mycket kretsar kring att Cam Newton tar ytterligare ett steg i sin utveckling. Anfallet måste ta poäng vid när de har boll samt springa bollen bra så de kan kontrollera klockan och hålla sitt försvar vilandes på sidlinjen. Dessutom måste någon av lagets wide receivers kliva fram och erbjuda ett alternativ jämte Steve Smith.

 

Vad tror DU om Panthers i år?

Dela gärna den här artikeln på Facebook eller Twitter.

Se analyserna av samtliga lag.

 

Nyheter

To Top