Mat och recept

Söndagsmiddagen – Hot dogs med halloweentwist

Vi kliver in i höst och pumpasäsongen på allvar och jag tänkte tipsa om en middag på det temat. Pumpkin Butter and Maple Bacon hot dogs. Receptet snappade jag upp för något år sedan då jag såg ett klipp där en foodtruck i Texas serverade rätten. Hur jag än sökt har jag inte hittat den artikeln eller klippet jag söker, men som tur är har jag receptet kvar. 

Halloween är idag bland det mest amerikanska som finns, kommersiellt och väldigt mycket socker. Men högtiden har en flera tusen år lång historia och härstammar från de brittiska öarna där Kelterna firade att sommarhalvåret var över och att den långa mörka perioden inleddes. Högtiden bar namnet Samhain och inträffade den 31 oktober, natten till den 1 november som var starten på vintern. Denna natt var Kelterna övertygade om att gränsen mellan de levande och döda var som tunnast och då passade spökena av de döda på att besöka de levandes värld.  NFL är bra på att ta tillvara på alla högtiderna och det säljs alla möjliga typer av attiraljer med halloweentema och lagens cheerleaders brukar passa på att klä ut sig i högtidens ära.

MINNEAPOLIS, MN - OCTOBER 30: A fan supports the Minnesota Vikings during the game against the New England Patriots on October 30, 2006 at the Metrodome in Minneapolis, Minnesota. The Patriots won 31-7. (Photo by Stephen Dunn/Getty Images)

(Photo by Stephen Dunn/Getty Images)

I det amerikanska köket har pumpa länge varit en viktig del, speciellt på hösten av naturliga skäl. Det är då pumporna var mogna. Bland de första spåren efter pumpa som mat fanns i en kokbok från 1670, då kokades pumpatärningar och smaksattes med smör och olika kryddor. Främst används pumpa i efterrätt eller efterrättsliknande recept, men det har blivit mer och mer vanligt att använda pumpa även i matigare rätter.

Den måltid jag fixat denna vecka är jag alltså osäker på vart den egentligen kommer ifrån, men jag tror att det är någonstans i Texas. Det är en väldigt amerikansk middag med både pumpa och sirap som kanske inte låter som världens härligaste mix. Men jag lovar, om ni gör rätt, så är det fantastiskt gott.

Pumpkin Butter & Maple Bacon Hot dogs

20161029_104957Pumpkin Butter

2  Små socker pumpor

0,5 dl äppeljuice

0,5 dl farinsocker

3-4 msk Sirap

½ tsk Citronjuice

Muskot, Kanel, Persilja och Salt efter smak

Dela pumporna på mitten och rensa ur frön. Lägg nedåtvänd på en plåt, olja ytan som läggs mot plåten, och värm i ugnen ca. 45 minuter på 175 grader. Pumporna kommer vara hopsjunkna när de är klara. Svalka 10-15 minuter. Rensa ur pumpaköttet och kör i en mixer. Tillsätt äppeljuicen och eventuellt vatten, ha i farinsocker, sirap, muskot, persilja och kanel (Eller de kryddor du tycker om), mixa på nytt. Häll den släta smeten i en kastrull och koka upp, låt sjuda tills den får en tjockare konsistens. Tillsätt citron och lite salt, täck med lock och placera i kylen tills ni ska äta.

 

Maple Bacon 

1-2 paket bacon

Olivolja

Lönnsirap

Svartpeppar

Stek bacon ha på sirapen och peppar mot slutet och låt det stekas in.

Stek din korv, jag använder bratwurst. Stek brödet (Långfranska), olja med peppar och persilja. Bred på pumpasmör, i önskad mängd, lägg på två skivor bacon. Dela korven på längden och placera bägge halvorna på baconet. Ringla över senap och lägg på brödtoppen. Till detta passar pommes frites bra, men fungerar även utan. Får du tag på en pumpaöl så passar det utmärk till denna rätt.

Nyheter

To Top