Ravens

Ravens fick sitt anfall till skänks

För bara några månader sedan var Alex Collins en okänd running back som huserade långt back i Seattle Seahawks laguppställning. Snabbspola några månader så är Collins på väg att bli en hjälte i Baltimore, där han dansat sig in i fansens hjärtan. Den enes groda har visat sig vara den andres prins.

Alex Collins, eller ”Budda” som han kallas, valdes av Seattle Seahawks i den femte rundan av 2016 års draft. Rookiesäsongen blev ingen succé för running backen och den tidigare Arkansas spelaren släpptes vid sista cutten när Seahawks trimmade ned sin trupp till 53-man i augusti. Baltimore Ravens erbjöd ett nytt hem då laget hade luckor att fylla efter skador och avstängningar. Ett väldigt lyckat drag skulle det visa sig.

Den rastaprydde Collins fick till en början nöja sig med att hålla till i lagets practice squad, men när Danny Woodhead skadade sig i premiärmatchen öppnades dörren. Med fina glimtar i ett i övrigt bedrövligt anfall blev tilltron snabbt större till den Florida-bördige Collins och efter några matcher som back up spelade han till sig en startposition.

I ett lag som skriker efter playmakers på anfallssidan har den lättfotade virvelvinden varit rena rama vinstlotten. Han har spelat i 12 av Ravens matcher, starter i 9. Med sina 825 yards på 162 försök så är han den running back med nionde flest yards i NFL. Han är på god väg mot att bli Ravens förste running back att nå över 1000 yards sedan Justin Forsett gjorde det säsongen 2014. Med sina 5,1 yards per försök i snitt är han på delad tredje plats i ligan tillsammans med Marc Ingram. Ettan Alvin Kamara ligger på galna 7,0, medan Patriots Dion Lewis har 5,2.

Efter att inte ha lyckats hitta end zone vid något tillfälle under säsongens första 8 matcher har han under de senaste 4 gjort det hela 5 gånger. Nu har Alex Collins blivit anfallsvapnet nummer ett för Ravens och med sina snabba fötter, starka ben och drivet han springer med, jämförts med en ung Marshawn Lynch. Collins har berättat att han inte har någon bitterhet till att sejouren i Seattle inte blev vad han hoppats på, utan att han är glad att ha hittat ett lag med ett scheme som passar honom bättre och som hade ett stort playmakerhål att fylla.

“The time you become a fan, is when you are handing the ball off and he is running the ball inside and setting things up and being patient and hitting the hole really hard. … He is an impressive young man, and we are definitely happy to have him around here.” – Joe Flacco, QB Ravens (till Baltimore Sun)

Utöver att han levererat på planen har Alex Collins gjort stort intryck vid sidan om den. 23-åringen blev en snackis då en video när han tränade Irländsk folkdans blev viral. När Ravens mötte Vikings borta så såg Collins till att träffa en ung kille som blivit mobbad i skolan just för att han dansade den Irländska dansen. Alex Collins blev ett ansikte utåt för en dans som många inte ägnar en tanke och han såg till att bidra till att sprida ordet om att göra det du vill göra.

https://twitter.com/dslmagazine/status/923306319901347840

Running backen har dragit med kraftig migrän under sitt liv och känns enkelt igen via det svarta visiret han bär för att skydda ögonen från ljus. Collins har berättat om high school tiden då han ofta kräktes innan matcherna för att få bort spänningen och illamåendet som migränen orsakade. Han har fortfarande stora problem med migränen, men har lärt sig att hantera den.

Smeknamnet ”Budda” fick han av sin pappa i tidig ålder, orsaken var att han sågs som en lyckobringare. Att han är en lyckobringare är nog något som John Harbaugh och Ozzie Newsome kan skriva under på. Han har varit de tändstift som anfallet behövt och som sett till att både Harbaugh och Newsome fått lite arbetsro. Att Seahawks släppte Collins var Ravens räddning.

När Baltimore nu går in i säsongens avgörande del, tre på pappret enklare matcher, så är det på Alex Collins axlar mycket vilar. Kan han fortsätta leverera på den inslagna vägen har Baltimore goda chanser att nöta ned kommande motståndare och ta en plats i kommande slutspel. Första steget är att slå ett vinstlöst Browns i Cleveland denna söndag.

Nyheter

To Top