Raiders

Vikten av en tränare

Raiders är på jakt efter framtidens ledare, den tränare som från sidlinjen ska ta Raiders från avgrunden till toppen.

Raiders sparkade sin förra tränare Dennis Allen efter en förödmjukande inledning på säsongen. Förödmjukelsen har fortsatt även under tillfälliga tränaren Tony Sparano. Det är tydligt att enbart ledarskapet inte är problemet, utan en talangfattig trupp. En riktig tungviktare till tränare kan hjälpa Raiders med båda de problemen.

Produktuveckling
Det första och viktigaste som huvudtränaren gör är såklart att utveckla de unga spelarna som tas in i organisationen, vare det sig genom trades, free agency, draft eller odraftade talanger. Raiders är idag ett lag som saknar en grund av unga byggstenar på grund av dåliga organisatoriska beslut.

Men det finns en del spelare som kan bli den grunden. Flera spelare från årets draft, ledda av Derek Carr och Khalil Mack, har visat mycket löfte. Förra årets två högsta val, DJ Hayden och Menelik Watson, har båda dragits med så mycket skador att de är svåra att räkna med. Om Hayden kan hålla sig hel har han däremot alla förutsättningar att bli en fantastisk spelare. Den nya tränaren måste kunna ta dessa spelare till nästa nivå, från potential till produktion.

Produktutvärdering
Sedan behövs det en tränare som skickligt kan hitta, förstå och utnyttja styrkorna i laget. Kanske än viktigare i just Raiders fall är att hitta, förstå och kompensera för svagheterna. Det finns många hål i Raiders och det krävs en tränare som kan anpassa sig därefter. Varken Dennis Allen, Tony Sparano eller Greg Olson har lyckats med detta.

Till viss del rör det sig om ego – att medvilligt överge sin strategiska spelövertygelse. Många tränare tycker att deras schema är bättre än spelarna i det, vilket inte fungerar när spelarkvalitén ligger på den nivå den gör i Raiders.

Attraktionskraft
Raiders har varit ett förlorande lag de senaste 10 åren och den tunna truppen ser ut att vara ytterligare några år ifrån att utmana. Lägg därtill en osäkerhet om i vilken stad hemmaarenan ligger 2015, så är det svårt att sälja in Raiders till free agents.

Att bygga genom draften är den bästa strategin, men investeringar i free agency är utmärkt för att krydda truppen lite extra. Framförallt för Raiders som saknar byggstenar och stöttepelare. Ingenting finns på plats. En framgångsrik huvudtränare, som inger förtroende och tillit för Raiders framtid, kan hjälp att locka spelare.

Läktarenergi
Med 12 års slutspelstorka och 4-34 i matcher sedan Reggie McKenzie klev in i bilden, är fans trötta. Tålamodet tryter på den starka supporterskaran och det behövs som kan sätta eld på dem. Derek Carr och Khalil Mack är spännande, men en stortränare som Jim Harbaugh skulle vara en rejäl kickstart. Eller att få höra en viss tränare kalla ett spel som heter ”Spider 2 Y Banana”. Det skulle skänka hopp och tro till ett vinsttörstande Raider Nation.

Avslutande tankar
Mark Davis har sagt att han jagar storfisk i sin nästa huvudtränare. Det behövs verkligen. En etablerade veteran på sidlinjen hjälper Raiders organisation på flera sätt. Oavsett om det blir David Shaw, Jim Harbough, Mike Holmgren så är det precis det Raiders behöver. Och efter så många år av förlorande fotboll och tålmodighet, precis vad Raiders förtjänar.

Nyheter

To Top